32 °C Budapest
Ez komoly: tényleg lesz albérlet-adó?

Ez komoly: tényleg lesz albérlet-adó?

2016. szeptember 8. 19:34

Az utóbbi napokban ismét felmerült "albérlet-adó" kérdése, válaszolt a híresztelésre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A lakáskiadás után több mint 25 éve adózni kell, ebben semmi újdonság nincsen - írja közleményében az NGM. A 2017-es költségvetés az adócsökkentés költségvetése, szó nincs bármiféle új adónem bevezetéséről. A szabályozás jelenleg egyértelmű: 

ha valaki szálláshelymegosztó portálon keresztül adja ki lakását, az adóköteles fizetővendéglátásnak minősül, amelyhez adószám kiváltása, illetve a tevékenység végzéséhez a jegyző engedélye szükséges. Aki pedig hosszú távra adja ki lakását, az bérbeadás, vagyis albérlet-kiadás, amely után ugyancsak adót kell fizetni.

Kétségtelen tény, hogy az internetes közösségi szálláshelymegosztó-portálok kiszélesítették a hazai bérbeadók lehetőségeit. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már tavasszal megkezdte az adatok elemzését. Egyetlen portál adatainak szisztematikus vizsgálatából kiderült, hogy májusban 5206 bérbeadó 8299 ingatlant kínált.

A tárca folyamatosan figyeli és elemzi a piaci viszonyokat és szükség esetén - minden, erre vonatkozó észrevételt, ötletet megfontolva - a szabályozás egyszerűsítésére, könnyítésére tesz javaslatot. A kormány már korábban is jelentősen csökkentette a bérbeadók terheit, hiszen például annak, aki albérletbe adja ki hosszú távra az ingatlanát, nem kell adószámot kiváltani - olvasható a minisztérium közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?