14 °C Budapest

Jövőhéten indulhat a roham az albérletekért, mutatjuk milyen árakra számíthatsz

2016. július 18. 15:00

Július 26-án teszik közzé a felsőoktatási felvétel ponthatárokat és ezzel megindul a frissen felvettek körében az albérlet keresés. Mennyiért lehet ma lakást bérelni, mennyire emelkedtek az albérleti díjak?

Budapest kedvezőbb fekvésű kerületeiben a használt téglalakások fajlagos albérlet díjai 3000 Ft/m2/hó körül vannak, ám a vidéki városok jelentősen olcsóbbak ennél. Panelt ennél kedvezőbben bérelhetünk, Budapesten 2000- 2500 Ft/m2/hó, vidéki városokban 1000-1500 Ft/m2/hó áron. A fővárosban és vidéken egyaránt a legtöbb kibérelt lakás maximum 60-70 négyzetméteres volt idén. Az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált albérletek, ráadásul a belső városrészekben az egyetemisták "versenyben" találják magukat a pályakezdőkkel és a turistákkal is - albérlet piaci körkép 2016 első félévéről az Otthon Centrumtól.

A bérleti díj növekedés tekintetében országosan 5-20 százalékkal nőttek az árak a tavalyi év átlagához képest.

Ennél nagyobb mértékű, akár 30-40 százalékos növekedés Budapest külső és olcsóbb kerületeiben volt jellemző, továbbá Miskolcon, és Sopronban regisztráltak jelentősebb bérleti díj emelkedést. Nem volt növekedés Budapest V. és VI. kerületében (ahol eleve az átlagnál magasabb árak jellemzőek) továbbá néhány egyetemi városban, így Győrben, Szegeden és Pécsett. Ez azt is mutatja, hogy nincs egyértelmű összefüggés abban a tekintetben, hogy az olcsóbb területeken nőnek jobban az árak.

Jellemző albérleti díjak 2016 első felében. Forrás: Otthon Centrum

2016-ban Budapest belső kerületeiben a használt téglalakások fajlagos albérlet díjai havonta 3000 Ft/m2 környékén alakultak. Közkedvelt az V. és a XIII. kerület, ahol ennél magasabb, átlagosan 3200 Ft/m2 bérleti díjat kell fizetni a lakásbérlőknek. A legdrágább a II. kerület, ahol az átlagos havi négyzetméterenkénti bérleti díj közel 3400 forint. A belváros többi kerületében 2500-3000 Ft/m2 volt a mértékadó átlagos havi fajlagos bérleti díj a használt tégla lakásoknál. 

A vidéki városok albérletei jelentősen olcsóbbak.

A legdrágább Sopron, ahol 2000 Ft/m2 felett lehet lakást bérelni. A többi egyetemi városban 1500 Ft /m2 átlagos fajlagos bérleti díjszint a jellemző, ám Pécsett vagy Szegeden még ennél is olcsóbb albérletekkel is lehet találkozni.

A panellakásoknál idén Budapesten átlagosan 2000- 2500 Ft/m2 a bérleti díj havonta négyzetméterenként, míg a vidéki városokban 1000-1500 Ft/m2 a jellemző. Az árnövekedés 5-10 százalékos volt a tavalyi átlagértékhez képest. Ennél magasabb, akár 30-40 százalék növekedést a XIII. és XIV. kerületek lakótelepei esetében tapasztaltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyetemistáknak fontos tudni, hogy a fővárosban a belvárosi kislakások gyorsan elkelnek és a piacon egyre inkább a 80-100 m2-es kiadó lakások fognak dominálni, tehát akár több diák összefogva jobban járhat a bérleti piacon.

Annál is inkább, mert a legtöbb albérletért Budapesten minimum 100 ezer forintot kell fizetni (és ez a vidéki városokban sem sokkal olcsóbb). A vidéki városokban a piac szűkösebb, mint a fővárosi és az egyetemi központokra korlátozódik. Itt a fajlagos árak a fővárosi értéknél jóval olcsóbbak, de a kiadó lakások jellemzően nagyobb alapterülete mérsékli a bérleti díj különbségeit a főváros és vidéki nagyvárosok között.

Lakásbérlés helyett Budapesten és vidéken is jellemző a befektetési célú vásárlás, hiszen amellett, hogy a betéti kamatok is rekord mélységben vannak, az elmúlt két év lakáspiaci élénkülésének meghatározó szereplői voltak azok a kisbefektetők, akik megtakarításaikat lakásba fektették.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm