Eltörölték a segélyeket: mi lesz így a családokkal idén télen?

Eltörölték a segélyeket: mi lesz így a családokkal idén télen?

2015. október 7. 16:59

Mivel elindult a fűtési szezon, nem árt górcső alá venni, milyen támogatás igényelhető idén az önkormányzatoktól a rezsikiadások kompenzálására. Különösen, hogy az idei év elején a kormány jelentősen átalakította a rendszert.

A fűtési szezon kezdetével rengeteg magyar családnak okoz gondot a megugró közműszámlák kiegyenlítéséhez, avagy a téli tüzelő beszerzéséhez szükséges pénz előteremtése. A kormány hiába elkötelezett ugyanis a rezsicsökkentés mellett, a lakásfenntartási kiadások közül a legnagyobb terhet továbbra is a fűtésre szánt összeg előteremtése jelenti a magyar családoknak.

Arról nem is beszélve, hogy csak és kizárólag az átlagár szerint olcsók az energiahordozók Magyarországon, vásárlóerő-paritáson nézve már korántsem ez a helyzet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyár közepén közzétett nemzetközi összehasonlító vizsgálata szerint ugyanis hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még

a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése (különösen a villamos energia esetében) a családoknak, mint a legtöbb uniós országban.

Így tehát az sem véletlen, hogy a fűtési szezon kezdetével párhuzamosan megszaporodnak az arról szóló sajtóhírek, hogy különböző módszerekkel meglopták a közműcégeket, vagy egész erdők estek áldozatul megélhetési és szociális fatolvajoknak. A tapasztalatok ezekben az esetekben egyébként azt mutatják, a szabálysértők 80-90 százaléka hátrányos helyzetű, többségük saját családja számára lopja a villamos energiát, a gázt, vagy éppen tüzelőt - jellemzően azért, hogy ne fagyjanak halálra a télen.

Van más megoldás is

Bár kétségtelen, hogy könnyű kimenni az erdőbe "ingyenfáért", ha fázik a család, van azonban ennél jobb megoldás is, ami ráadásul legális. Mivel azonban a kormány az idei évben jelentősen átalakította a szociális támogatási rendszert, érdemes megnézni, milyen lehetőségei vannak a magyar családoknak az igazi rezsiharcban.


Március 1-jével valamennyi korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési forma (lakásfenntartási támogatás, helyi segély, stb.) megszűnt és egységes elnevezést kapott, TELEPÜLÉSI TÁMGATÁS néven. A települési támogatás keretében az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen élethelyzetekre adnak támogatást; ezt rendeletben kellett korábban rögzíteniük.

Az érintettek a települési támogatási formákról (köztük a fűtéstámogatásról) a helyi önkormányzati hivatalokban (Budapesten a kerületeknél) érdeklődhetnek.

Azoknak sem kell azonban megijednie, akiknek az önkormányzata nem gondolt a fűtési szezonra (bár ennek valljuk be, elég kicsi az esélye, hiszen ez az egyik legnagyobb családokra nehezedő teher). Az önkormányzatoknak a szociális törvényben ugyanis azt is előírták, hogy helyi rendeletükben kötelességük - átmeneti veszélyhelyzet esetére - a krízissegély lehetőségét biztosítani rendkívüli települési támogatás elnevezéssel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érvek és ellenérvek...

Mivel az új támogatási rendszert a legutóbbi fűtési szezon végén vezették be, így azt egyelőre nem tudhatjuk, hogyan működik majd a gyakorlatban. Egy azonban biztos, korábban számos ellenérv is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. A Habitat for Humanity Magyarország szerint például az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak és kevesebben kaphatják őket. Egyes önkormányzatok pedig csak a fűtési szezon idejére, mások pedig egyáltalán nem biztosítanak például lakásfenntartási támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont korábban arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy:

Nem kell attól tartani, hogy ellátás nélkül maradnak a rászorulók, mert azok az önkormányzatok, melyeknél nem áll rendelkezésre a szükséges támogatási összeg, központi költségvetési forráshoz jutnak.

De mások szerint az is aggodalomra ad okot, hogy sok településen a jogosultsági feltételek lehetővé teszik, hogy szubjektív tényezők befolyásolják a támogatások odaítélését. Mint mondják, simán előfordulhat, hogy egyes településeken a polgármester ezentúl saját hatáskörben dönthet a támogatásról, míg máshol az udvar és a lakás rendezettségéhez vagy akár a mellékhelyiség tisztaságához köthetik a lakásfenntartási támogatás folyósítását.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG