7 °C Budapest

Eltörölték a segélyeket: mi lesz így a családokkal idén télen?

2015. október 7. 16:59

Mivel elindult a fűtési szezon, nem árt górcső alá venni, milyen támogatás igényelhető idén az önkormányzatoktól a rezsikiadások kompenzálására. Különösen, hogy az idei év elején a kormány jelentősen átalakította a rendszert.

A fűtési szezon kezdetével rengeteg magyar családnak okoz gondot a megugró közműszámlák kiegyenlítéséhez, avagy a téli tüzelő beszerzéséhez szükséges pénz előteremtése. A kormány hiába elkötelezett ugyanis a rezsicsökkentés mellett, a lakásfenntartási kiadások közül a legnagyobb terhet továbbra is a fűtésre szánt összeg előteremtése jelenti a magyar családoknak.

Arról nem is beszélve, hogy csak és kizárólag az átlagár szerint olcsók az energiahordozók Magyarországon, vásárlóerő-paritáson nézve már korántsem ez a helyzet. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyár közepén közzétett nemzetközi összehasonlító vizsgálata szerint ugyanis hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még

a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése (különösen a villamos energia esetében) a családoknak, mint a legtöbb uniós országban.

Így tehát az sem véletlen, hogy a fűtési szezon kezdetével párhuzamosan megszaporodnak az arról szóló sajtóhírek, hogy különböző módszerekkel meglopták a közműcégeket, vagy egész erdők estek áldozatul megélhetési és szociális fatolvajoknak. A tapasztalatok ezekben az esetekben egyébként azt mutatják, a szabálysértők 80-90 százaléka hátrányos helyzetű, többségük saját családja számára lopja a villamos energiát, a gázt, vagy éppen tüzelőt - jellemzően azért, hogy ne fagyjanak halálra a télen.

Van más megoldás is

Bár kétségtelen, hogy könnyű kimenni az erdőbe "ingyenfáért", ha fázik a család, van azonban ennél jobb megoldás is, ami ráadásul legális. Mivel azonban a kormány az idei évben jelentősen átalakította a szociális támogatási rendszert, érdemes megnézni, milyen lehetőségei vannak a magyar családoknak az igazi rezsiharcban.


Március 1-jével valamennyi korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési forma (lakásfenntartási támogatás, helyi segély, stb.) megszűnt és egységes elnevezést kapott, TELEPÜLÉSI TÁMGATÁS néven. A települési támogatás keretében az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen élethelyzetekre adnak támogatást; ezt rendeletben kellett korábban rögzíteniük.

Az érintettek a települési támogatási formákról (köztük a fűtéstámogatásról) a helyi önkormányzati hivatalokban (Budapesten a kerületeknél) érdeklődhetnek.

Azoknak sem kell azonban megijednie, akiknek az önkormányzata nem gondolt a fűtési szezonra (bár ennek valljuk be, elég kicsi az esélye, hiszen ez az egyik legnagyobb családokra nehezedő teher). Az önkormányzatoknak a szociális törvényben ugyanis azt is előírták, hogy helyi rendeletükben kötelességük - átmeneti veszélyhelyzet esetére - a krízissegély lehetőségét biztosítani rendkívüli települési támogatás elnevezéssel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érvek és ellenérvek...

Mivel az új támogatási rendszert a legutóbbi fűtési szezon végén vezették be, így azt egyelőre nem tudhatjuk, hogyan működik majd a gyakorlatban. Egy azonban biztos, korábban számos ellenérv is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. A Habitat for Humanity Magyarország szerint például az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak és kevesebben kaphatják őket. Egyes önkormányzatok pedig csak a fűtési szezon idejére, mások pedig egyáltalán nem biztosítanak például lakásfenntartási támogatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont korábban arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy:

Nem kell attól tartani, hogy ellátás nélkül maradnak a rászorulók, mert azok az önkormányzatok, melyeknél nem áll rendelkezésre a szükséges támogatási összeg, központi költségvetési forráshoz jutnak.

De mások szerint az is aggodalomra ad okot, hogy sok településen a jogosultsági feltételek lehetővé teszik, hogy szubjektív tényezők befolyásolják a támogatások odaítélését. Mint mondják, simán előfordulhat, hogy egyes településeken a polgármester ezentúl saját hatáskörben dönthet a támogatásról, míg máshol az udvar és a lakás rendezettségéhez vagy akár a mellékhelyiség tisztaságához köthetik a lakásfenntartási támogatás folyósítását.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!