16 °C Budapest

Ezért nem bukott le évekig Lagzi Lajcsi

2015. október 1. 11:35

Habár Lagzi Lajcsi ügye hatalmas port kavart a médiában, a 100 milliós kár mégis eltörpül a Magyarországon éves szinten ellopott áram- és gázmennyiség mellett. A hazai szolgáltatók tapasztalatai azt mutatják, idehaza sokan sportot űznek az illetéktelen vételezésből. Sokakat a brutális kötbér, az esetleges rendőrségi eljárás és az életveszély sem tart vissza.

Bombaként robbant bő egy héttel ezelőtt a hír: előzetes letartóztatásba került Lagzi Lajcsi és felesége, a mulatóssztárt lopással és vesztegetéssel gyanúsítják. Az eddig napvilágra került információk szerint Lajcsiék mocsai birtokukon az elmúlt 10 évben, a zenész cége által épített tatai lakóparkban pedig az elmúlt 5 évben elcsalták a közműdíjakat. Külön vezetékrendszereket építettek ki, amelyek megkerülték a mérőórát, a lebukástól tartva pedig még az ellenőröket is megvesztegethették. A közműcégek összesített adatai szerint több mint 100 millió forintos kárt okozhattak.

Egy bátor vállalkozó vagyok, aki szeret kockáztatni

- jellemezte magát - természetesen nem a mostani hírek kapcsán - egy korábbi interjúban Galambos Lajos.

Sportot űznek Magyarországon a közművek kifosztásából

Ugyan Lajcsiék ügye hatalmas port kavart, azonban az illetéktelen közművételezés korántsem példátlan Magyarországon. Korábbi statisztikák szerint évente nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok és hasonló tendenciákról beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is. Ezek az esetek viszont többnyire nem kerülnek nyilvánosságra, és nem azért mert nem ismert ember követi el őket.

Meg nem erősített információink szerint a szolgáltatók a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban - illetve a sajtóhírekben - az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Erre egyébként azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban többnyire lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni egy napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

Lajcsiék esetében viszont vélhetően az ellopott mennyiség, illetve a komoly sajtóvisszhang, és így a lopások visszaszorítása is indokolhatta az eljárást.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a gáz- és áramlopások nagyjából felében egyébként a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig - ahogy a vád szerint tették azt Lajcsiék is - a mért rendszer megkerülését alkalmazzák. Ez utóbbi egyébként a legkifinomultabb, legkevésbé észrevehető módszer, így az sem véletlen, hogy a Galambos-család egy évtizedig nem bukott le.

A számok megdöbbentőek, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi a fogyasztóit. Az energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet. De van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

Korábbi sajtóhírek szerint annak ellenére sem kezdték el a szolgáltatók a korábbiaknál szigorúbban vizsgálni a lehetséges lopásokat, hogy 2013 ősze óta az ebből keletkező veszteségüket nem számolja el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) indokolt költségként.

Az ellenőrzési csoport célja minden esetben a tisztességtelen fogyasztói magatartás kiszűrése, és a hálózati veszteség mérséklése. A szakemberek ilyenkor ellenőrzik a mérőhelyeket, az ott felszerelt készülékeket, s a fogyasztásmérők működését, valamint vizsgálják azt is, hogy helyesen történt-e meg a fogyasztási hely hálózatra való csatlakoztatása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a szerelő visszaélésre utaló nyomot talál, kötelező fényképet készítenie, és jegyzőkönyvet felvennie a fogyasztó jelenlétében, majd aláíratnia azt. A fogyasztónak nyilatkoznia kell, hogy elismeri-e a szerződésszegést.

Na persze nem csak a jegyzőkönyvezéstől és természetesen a jókora kötbértől kellene tartania a fogyasztóknak:

Az áram és a földgáz amellett, hogy rendkívül kényelmes energiafelhasználást biztosítanak, hasonlóképpen veszélyesek is; nem hiába van szükség szakember közreműködésére bármilyen áram-, illetve gázellátással kapcsolatos szerelési munkálat során. A legtöbb esetben pedig kész szerencse, s pusztán a csodának köszönhető, hogy nem tragédia lett a szabálytalan vételezés vége

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére korábban egy energetikában jártas szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem