3 °C Budapest

Versenyezenk majd ezért a társasházak: jobb mielőbb pályázni

Pénzcentrum
2015. február 11. 18:02

Várhatóan nagyon sok társasház fog jelentkezni a március 9-én megnyíló "otthon Melege Program" 5-60 lakás közötti társasházakra vonatkozó pályázatán, amely az ingatlanok energetikai korszerűsítését célozza. A nagy tolongás és a szűkös forráskeret miatt az OTP Business szakértői szerint érdemes a nyitást követően minél hamarabb beadni a pályázatot, de addig is minél hamarabb célszerű gondoskodni a pályázathoz szükséges önerő előteremtéséről.

A pályázat lakásonként 350 és 650 ezer forint közötti vissza nem térítendő támogatási összeget jelent majd, azaz egy-egy lakás esetén akár 1,3 millió forintos felújítási keretösszegről is beszélhetünk.

A támogatás igénybevételének egyik előfeltétele, hogy az érintett épületnek a beruházás eredményeképpen legalább C energia minősítési osztályba kell kerülnie. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázaton való induláshoz a lakóközösség összes tulajdoni hányadának több mint 51 százalékos támogatása szükséges.

A pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, továbbá az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. A felújítási költségelemek mellett a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként.

A felkészülésben és a pályázati feltételek teljesítésében nagyban segíti a társasházakat, hogy a pénzintézeteknél ma már többféle kedvezményes hitel érhető el az önerő kiegészítésére, vagy akár a teljes pályázati összeg előfinanszírozására.

Az "Otthon Melege Program" pályázati önrészének előteremtésével kapcsolatos költségeket egyébként mérsékelheti, ha a kiírásra jelentkező társasházak a kedvezményes hitelt a már meglévő lakástakarék szerződés megtakarítási összegének engedményezése mellett veszik igénybe. Így az érintettek a kamattámogatáson kívül is jogosultak lesznek állami támogatásra, amelynek mértéke 30 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?