11 °C Budapest

Beindulni látszik a lakáspiac: most kell vásárolni!?

Pénzcentrum
2014. augusztus 12. 14:32

Az idei első félévben több mint 10 százalékkal nőtt a kereslet a lakóingatlan piacon az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ennek oka, hogy többen most valósítják meg korábban elhalasztott vásárlásaikat, illetve sokan befektetési céllal vásárolnak. A növekvő kereslet hatása látható a vevői pozíciók romlásában, illetve az értékesítési idők rövidülésében. A teljes árengedmény mértéke 12 százalék alá csökkent 2014 első hat hónapjában, ebből 7,5 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke, ami szintén csökkent 2013 első félévéhez képest. A használt tégla- és panellakások esetében 2014 első hat hónapjában már kevesebb időt kellett az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett - összegzi az Otthon Centrum legújabb elemzésében.

A lakóingatlan piac forgalma 2014 első félévében sokéves stagnálás után növekedésnek indult. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva - amikor a KSH adatai szerint 42.650 lakóingatlan cserélt gazdát - 10 százalékot meghaladó bővülés látható az adásvételek számában. "Az első hat hónap alapján még korai lenne trendfordulóról beszélni a lakáspiacon, mindazonáltal a keresletbővülés, ha csökkenő mértékben is, de egész évben kitarthat. Prognózisunk szerint 2014-ben 10 százalékkal több adásvétel fog születni a lakáspiacon, mint 2013-ban, a forgalom így elérheti a 97 ezer tranzakciót is. A növekedés egyelőre még nagyon törékeny, az még kérdéses, hogy valóban stabil és megalapozott növekedési pályára tud-e állni a közeljövőben a lakáspiac" - mondja Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője.

A keresletbővülés egyelőre csak visszafogottan mutatkozik az árak alakulásában, de a megalapozott, stabil keresletnövekedés lassan beindíthatja az árak emelkedését is. A vevői pozíciók gyengülése már mutatja a növekvő vásárlási kedvet, de ahhoz, hogy az árszínvonal elérje a válság előtti szintet, még 2-3 évre valószínűleg szükség lesz. Az árak stabil emelkedéséhez a hitelezésnek is bővülnie kell, ehhez pedig a banki hitelportfolióknak is meg kell tisztulnia. Bizakodásra az ad okot, hogy az árak 2013-ban már végig stagnáltak, és 2013 első félévéről 2014 első félévére bizonyos területeken és ingatlantípusok esetében már minimálisan emelkedtek is. A legszembetűnőbb a fővárosi lakásárak emelkedése, ami összefüggésben van az első hat hónapban tapasztalható keresletbővüléssel, ami Budapesten volt a legerősebb.

Vevői pozíciók és értékesítési idő

Az eladók által adott teljes árengedmény két komponensből tevődik össze. Egyrészt a szűkebb értelemben vett áralkuból, amit a szerződéskötéskor ér el az ingatlan vevője, másrészt még a vevő megérkezése előtt az eladó által adott kínálati árcsökkentésekből. A teljes árengedmény mértéke 12 százalék alá csökkent 2014 első hat hónapjában, ebből 7,5 százalékot tesz ki a szerződéskötéskor elért áralku mértéke, ami szintén csökkent 2013 első félévéhez képest.

Ingatlantípusok szerinti bontásban a legnagyobb csökkenést a tégla építésű lakások esetében mértünk a teljes árengedmény tekintetében. 2014 első félévében kevesebb, mint 11 százalék volt a vevők mozgástere, átlagosan. A legkisebb teljes árengedményre továbbra is a panellakások esetében van szükség, mivel ezek a leginkább homogén halmazt alkotó lakások. A panellakások esetében 8 százalékot kellett az eladóknak az egész értékesítési folyamat során engedniük. Tradicionálisan a legnagyobb árengedményre a családi házak eladói kényszerültek, 16,5 százalékra, bár esetükben is csökkent az árengedmény mértéke 2014 első félévében az előző évhez képest.

A használt tégla- és panellakások esetében 2014 első hat hónapjában már kevesebb időt kellett az eladásra szánni, mint egy évvel korábban, de a téglaépítésű házak értékesítési ideje tovább emelkedett. Az értékesítési idők csökkenése a keresletbővüléssel áll összefüggésben, bár ez még csak a 2013-ban látott megugrás korrekciójának tekinthető. Az, hogy a családi házak esetében nem szakadt meg az átlagos értékesítési idő növekvő trendje azzal áll összefüggésben, hogy a 2014 első félévében látott kereslet bővülés főleg a fővárosra és nagyobb városokra jellemző, illetve a központi elhelyezkedésű, befektetésnek is alkalmas lakások a keresettek a leginkább.

Bérleti piac

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2014 első hat hónapjában minden szegmensben tovább nőttek a lakóingatlanok bérleti díjai. A panellakások és téglaépítésű házak esetében már meghaladják a 2009-ben mért árszintet, a használt téglaépítésű lakásoké pedig a 2010-es szintet közelíti. 2014 első hat hónapjának átlagos bérleti díjait, illetve ingatlanárait figyelembe véve a bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 7 és 8 százalék közötti hozamot lehet elérni.

A fővárosban a téglalakások közül a 60 és 90 ezer forintos bérleti díjon kínáltak voltak a legkeresettebbek. A kiadó házak piacán a legtöbb érdeklődőt a 140 és a 180 ezer forintért kínált ingatlanok vonzották. Az agglomerációban a 90 és a 120 ezer forintért kínált kiadó házak voltak a legnépszerűbbek. A nyugati megyékben 40 ezer forint körül alakult a legnépszerűbb kiadó téglalakások bérleti díja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem