Dobd ki a régi körtéket: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán

2014. március 30. 08:01

Ma a magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is - az energiatakarékos fényforrásokkal sokat spórolhatnánk. Hagyományos izzóktól a halogénlámpákig; kompakt fénycsövektől a LED világításig - nem könnyű a választás. Ahhoz azonban, hogy jó döntést tudjunk hozni, az áron túl többek között tudnunk kell a különböző típusok energiafelhasználását, illetve élettartamát is.

A lakásfenntartási kiadások jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. Pedig van mód a spórolásra. Egy energiatakarékos fényforrás lényegesen kevesebbet fogyaszt egy hagyományos izzónál. A tradicionális izzók ugyanis rengeteg energiát emésztenek fel.

  • Miközben a hagyományos izzók fényt termelnek, a felhasznált energia 90 százalékát hőtermelésre fordítják
  • A hőtermelésre fordított energia PÉNZ, amit feleslegesen szórunk ki az ablakon
Hiába tiltották be, mégis lehet még kapni a hagyományos izzókat
Mint ismert, az Európai Unió döntése értelmében már nem gyártanak hagyományos izzót az unió országaiban. 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók, végül pedig a 40-es izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Az Ecodesign direktíva szerint a megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért energiatakarékos égőkre kell őket cserélni. Habár hagyományos izzót elvileg már nem lehet forgalomba hozni Magyarországon sem, gyakorlatilag azonban még a hatvanas körtékből is találni még a hazai kereskedőknél. A kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően - készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre. Az előírás ráadásul csak a "háztartási célú" hagyományos villanyégőkre vonatkozik, a speciális területeken használtakra nem. Ezeket az izzókat jellemzően ipari létesítményekben, építkezéseknél alkalmazzák, de kertekben, szaunákban is szokták ezeket az erősebben megmunkált, ütésállóbb darabokat telepíteni. Beszerzésük sem okozhat gondot: bár tény, hogy a sarki boltban nem feltétlenül fordulnak elő, azonban a nagyobb áruházakban, vagy webshopokban többnyire elérhetők. Kicsit ugyan drágábbak, mint a betiltott hagyományos villanykörték, de nem annyival, mint energiatakarékos társaik.

MILYEN LEHETŐSÉGEIM VANNAK?

Számos lehetőségünk van, hogy lecseréljük pazarló izzóinkat, kezdve az energiatakarékos izzóktól, a kompakt fénycsöveken át, egészen a LED világításig. Ma már bármelyik típust könnyedén beszerezhetjük valamelyik háztartási boltban, lakberendezési- vagy barkácsáruházban. Bármelyiket válasszuk is, biztosak lehetünk benne, hogy jóval hatékonyabbak hagyományos társaiknál.

Halogénlámpa - ~25% energiamegtakarítás


Az energiatakarékos, avagy halogénlámpák annyiban térnek el a hagyományos izzóktól, hogy esetükben az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte - a halogén körfolyamat miatt - javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Az energiatakarékos izzók 25 százalékkal hatékonyabbak és háromszor hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiké.

Kompakt fénycső (CFL - compact fluorescent lamp) - ~75% energiamegtakarítás


Bár a kompakt fénycsövek elsőre jóval drágábbnak tűnnek, mint a hagyományos vagy halogén társaik, számítások szerint ugyanakkor áruk kevesebb, mint kilenc hónap alatt megtérül. A kompakt fénycsövek ugyanis, a hagyományos izzók energiaszükségletének nagyjából egynegyedével működnek, arról nem is beszélve, hogy tízszer hosszabb az élettartamuk. A fluoreszkáló fénycsövek viszont kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, éppen ezért ezeket tilos a háztartási hulladékkal együtt kidobni - újra kell hasznosítani őket. Erről számos kiskereskedés ingyen gondoskodik.

A világító dióda (LED - Light Emitting Diode) - ~85% energiamegtakarítás


A legfrissebb felmérések szerint a világító dióda energiafogyasztása 85 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, élettartama pedig 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa. Bár beszerzési ára némileg magasabb, ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos háztartásban 24 izzót használnak, és a LED élettartama 20 év, akkor az összes hagyományos izzó LED-re való cserélésével átlagosan 22 százalékkal csökken a háztartás energiafelhasználása. Mindezen felül a LED használata biztonságos - ellentétben a kompakt fénycsövekkel higany- és méreganyag-mentes. Arról nem is beszélve, hogy ha egymillió háztartásban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6 700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.

Számold ki, mennyit spórolhatsz

Minden fényforrásnak van Watt-minősítése - ez többnyire megtalálható a termék csomagolásán. Abban az esetben, ha például 40 Wattot tüntetnek fel a dobozon, akkor óránként 0,04 kWh-s fogyasztással számolhatsz. Tehát ennyit takaríthatsz meg óránként, ha inkább lekapcsolod az adott készüléket; illetve ennek bizonyos hányadát (25-75-85 százalék) spórolhatod meg, ha átállsz egy energiatakarékosabb fényforrásra. (Ne felejtsd el, egy készüléken, például egy csilláron több fényforrás is található. Ezeket minden esetben össze kell adni, hogy megtudd a teljes fogyasztást.) Ahhoz pedig, hogy forintosítsd a megtakarított mennyiséget, érdemes elővenni a villanyszámlát, melyen minden infót megtalálsz a számításhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Viszlát Watt, Helló Lumen!

Az izzólámpák és a halogének korában hozzászoktunk ahhoz, hogy a teljesítmény egyértelműen jellemzi a fényforrástól elvárható fény mennyiségét (konyhába 100-as, olvasáshoz 60-as) is. A kompakt fénycsövek és LED fényforrások használatakor ez a megszokás ugyanakkor értelmét veszti. Éppen ezért jelölik a legújabb termékek dobozán, hogy hány wattos izzónak felel meg a fényáramuk (a fényáram egysége a lumen (lm)).

Egy fényforrás egyébként annál gazdaságosabb, minél több lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként. A hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. Ezzel szemben a mai energiatakarékos izzók már watttonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Ha például az van ráírva a dobozra, hogy 7 wattos és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lm/wattal dolgozik - ez igen gazdaságos a hagyományos izzó 13,8 lumen/watt fényáramához képest.

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?