Nem érted a villanyszámlát? Itt a részletes segítség

Pénzcentrum
2013. november 3. 08:07

Szénipari szerkezet-átalakítási díj; na az meg mi? - teszik fel rengetegen a kérdést kezükben a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számlával. A Pénzcentrum.hu részletes számlamagyarázójából minden kiderül.

A napokban látott napvilágot, hogy a várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára megérthetők lesznek a számlaképek. Mint azt Németh Szilárd, a rezsikommandó vezetője elmondta, a szabályokat törvény rögzíti majd: "Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is" - mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is. Hozzátette, hogy lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

Hamarosan tehát egységes számlaképpel találkozhatnak majd hónapról hónapra a fogyasztók; addig azonban még rengeteg fejfájást okozhat az elszámoló számlák értelmezése a lakosságnak (természetesen az egységes számlakép nem fogja befolyásolni az egyes tételek érthetőségét). Éppen ezért ezúttal az ELMÛ Nyrt. fogyasztóknak kiküldött számlamagyarázóján keresztül mutatjuk be a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számla egyes tételeit. Bár a számlakép az egyes szolgáltatóknál egyelőre eltérő, a főbb tételek mindegyik formátumon megtalálhatók. (A mintaszámlán szereplő adatok és összegek bemutató jellegűek, az egységár, az általános forgalmi adó (áfa) mértéke és a számszaki adatok eltérhetnek az aktuális számla adataitól.)

1. Szolgáltató adatai

2. Postázási cím: az ügyfél által megadott számla kézbesítéshez használt cím.

3. Ügyfélkapcsolati információk: itt található a szolgáltató internetes és levelezési címe, telefonszámai és azon elérhetőségek, ahol a mérőállás bejelenthető.

4. Az ügyféllel (vevővel), felhaználási hellyel és a felhasználó adataival kapcsolatos információk:

 • Vevő (Fizető) azonosító, szerződéses folyószámla: a vevő folyószámlájának azonosítója, ez alapján történik a kiküldött számlák és befizetések nyilvántartása. Számlázással kapcsolatos bejelentés vagy befizetés esetén ezt az azonosítót kell használni. Felhasználó azonosító számra kell hivatkozni mérőállás-bejelentéssel és számlázással kapcsolatos ügyintézés esetén.
 • Felhasználási hely címe: a villamosenergia-vételezés helye.

5. Számlakiegyenlítéssel, befizetéssel kapcsolatos információk:

 • Elszámolási időszak: a szerződésben megállapított, elszámolás alapjául szolgáló, két mérőleolvasás közötti időszak.
 • Fizetendő összeg: fizetendő (bruttó) végösszeg.
 • Fizetési határidő: a befizetés beérkezésének határideje.

6. Számlaösszesítő és egyéb adatok: a számlán elszámolt tételek összesítése és az aktuális rendeletnek megfelelő ÁFA, valamint a számla befizetendő (bruttó) végösszege. Az összesített adatok részletezése a számla hátoldalán található. A folyószámla egyenleg tartalmazza az aktuális számla értékét is.

7. Rezsicsökkentésből származó megtakarítás kimutatása: tartalmazza az elszámolt időszakban, illetve a 2013. január 1. óta, a rezsicsökkentésnek köszönhető megtakarítást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

8. Méréssel kapcsolatos adatok:

 • Mérési pont azonosító (POD): a csatlakozási pont azonosítója, mely a hálózat és az energiakereskedők közötti ügyfél releváns információk, mérési és elszámolási adatok kommunikálására szolgál.
 • Elosztói engedélyes: a vételezési helyen található hálózat üzemeltetője.
 • Mértékadó éves fogyasztás: az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján megállapított várható éves fogyasztás.

9. Információk az elszámolásról: a lakossági fogyasztókat a jelenleg hatályos 4/2011. (I.31.) NFM rendelet és az egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat alapján a lakossági "A1" árszabás szerint 1320 kWh éves elfogyasztott mennyiségig kedvezményes árszabás illeti meg. A vezérelt, külön mért fogyasztást "B Alap" árszabás szerint számolják el.

10. Rendszerhasználati díjak: jogszabályban meghatározott díjak, melyek a hálózatüzemeltetés költségeire nyújtanak fedezetet.

11. Információk a pénzeszközökről: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI.tv. 147. §-a szerint fizetendő összevont pénzeszközök (díjak), amelyek teljes egészében a MAVIR Zrt. részére továbbításra kerülnek. Pénzeszközök díjtételei:

 • Szénipari szerkezet-átalakítási támogatásra fizetendő díj: a széntüzelésű erőművek támogatására fordított díj.
 • Kedvezményes árú villamosenergia támogatására fizetendő díj: a 116/2007 (XII.29.) GKM rendeletben meghatározott kör részére biztosított kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatására fordított díj.
 • Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj: a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek támogatására fordított díj.

12. Egyéb tájékoztató adatok: rövidítések magyarázatát, következő részszámla mennyiséget (tervezett részszámla mennyisége, mely a mértékadó éves fogyasztás alapján megállapított, vagy a felhasználó által kért havonta számlázandó mennyiség) és a fogyaztásravonatkozó egyéb adatokat tartalmazza.

13. Elszámoló számlában elszámolt részszámlák: tartalmazza az elszámolt időszakban, már előzetesen, becsült érték alapján kiszámlázott részszámlák adatait.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?