27 °C Budapest

Nem érted a villanyszámlát? Itt a részletes segítség

Pénzcentrum
2013. november 3. 08:07

Szénipari szerkezet-átalakítási díj; na az meg mi? - teszik fel rengetegen a kérdést kezükben a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számlával. A Pénzcentrum.hu részletes számlamagyarázójából minden kiderül.

A napokban látott napvilágot, hogy a várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára megérthetők lesznek a számlaképek. Mint azt Németh Szilárd, a rezsikommandó vezetője elmondta, a szabályokat törvény rögzíti majd: "Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is" - mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is. Hozzátette, hogy lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

Hamarosan tehát egységes számlaképpel találkozhatnak majd hónapról hónapra a fogyasztók; addig azonban még rengeteg fejfájást okozhat az elszámoló számlák értelmezése a lakosságnak (természetesen az egységes számlakép nem fogja befolyásolni az egyes tételek érthetőségét). Éppen ezért ezúttal az ELMÛ Nyrt. fogyasztóknak kiküldött számlamagyarázóján keresztül mutatjuk be a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számla egyes tételeit. Bár a számlakép az egyes szolgáltatóknál egyelőre eltérő, a főbb tételek mindegyik formátumon megtalálhatók. (A mintaszámlán szereplő adatok és összegek bemutató jellegűek, az egységár, az általános forgalmi adó (áfa) mértéke és a számszaki adatok eltérhetnek az aktuális számla adataitól.)

1. Szolgáltató adatai

2. Postázási cím: az ügyfél által megadott számla kézbesítéshez használt cím.

3. Ügyfélkapcsolati információk: itt található a szolgáltató internetes és levelezési címe, telefonszámai és azon elérhetőségek, ahol a mérőállás bejelenthető.

4. Az ügyféllel (vevővel), felhaználási hellyel és a felhasználó adataival kapcsolatos információk:

 • Vevő (Fizető) azonosító, szerződéses folyószámla: a vevő folyószámlájának azonosítója, ez alapján történik a kiküldött számlák és befizetések nyilvántartása. Számlázással kapcsolatos bejelentés vagy befizetés esetén ezt az azonosítót kell használni. Felhasználó azonosító számra kell hivatkozni mérőállás-bejelentéssel és számlázással kapcsolatos ügyintézés esetén.
 • Felhasználási hely címe: a villamosenergia-vételezés helye.

5. Számlakiegyenlítéssel, befizetéssel kapcsolatos információk:

 • Elszámolási időszak: a szerződésben megállapított, elszámolás alapjául szolgáló, két mérőleolvasás közötti időszak.
 • Fizetendő összeg: fizetendő (bruttó) végösszeg.
 • Fizetési határidő: a befizetés beérkezésének határideje.

6. Számlaösszesítő és egyéb adatok: a számlán elszámolt tételek összesítése és az aktuális rendeletnek megfelelő ÁFA, valamint a számla befizetendő (bruttó) végösszege. Az összesített adatok részletezése a számla hátoldalán található. A folyószámla egyenleg tartalmazza az aktuális számla értékét is.

7. Rezsicsökkentésből származó megtakarítás kimutatása: tartalmazza az elszámolt időszakban, illetve a 2013. január 1. óta, a rezsicsökkentésnek köszönhető megtakarítást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

8. Méréssel kapcsolatos adatok:

 • Mérési pont azonosító (POD): a csatlakozási pont azonosítója, mely a hálózat és az energiakereskedők közötti ügyfél releváns információk, mérési és elszámolási adatok kommunikálására szolgál.
 • Elosztói engedélyes: a vételezési helyen található hálózat üzemeltetője.
 • Mértékadó éves fogyasztás: az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján megállapított várható éves fogyasztás.

9. Információk az elszámolásról: a lakossági fogyasztókat a jelenleg hatályos 4/2011. (I.31.) NFM rendelet és az egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat alapján a lakossági "A1" árszabás szerint 1320 kWh éves elfogyasztott mennyiségig kedvezményes árszabás illeti meg. A vezérelt, külön mért fogyasztást "B Alap" árszabás szerint számolják el.

10. Rendszerhasználati díjak: jogszabályban meghatározott díjak, melyek a hálózatüzemeltetés költségeire nyújtanak fedezetet.

11. Információk a pénzeszközökről: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI.tv. 147. §-a szerint fizetendő összevont pénzeszközök (díjak), amelyek teljes egészében a MAVIR Zrt. részére továbbításra kerülnek. Pénzeszközök díjtételei:

 • Szénipari szerkezet-átalakítási támogatásra fizetendő díj: a széntüzelésű erőművek támogatására fordított díj.
 • Kedvezményes árú villamosenergia támogatására fizetendő díj: a 116/2007 (XII.29.) GKM rendeletben meghatározott kör részére biztosított kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatására fordított díj.
 • Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj: a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek támogatására fordított díj.

12. Egyéb tájékoztató adatok: rövidítések magyarázatát, következő részszámla mennyiséget (tervezett részszámla mennyisége, mely a mértékadó éves fogyasztás alapján megállapított, vagy a felhasználó által kért havonta számlázandó mennyiség) és a fogyaztásravonatkozó egyéb adatokat tartalmazza.

13. Elszámoló számlában elszámolt részszámlák: tartalmazza az elszámolt időszakban, már előzetesen, becsült érték alapján kiszámlázott részszámlák adatait.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?