35 °C Budapest

Pofátlanság: így lopják az áramot Magyarországon 2013-ban

Pénzcentrum
2013. november 8. 11:02

Hiába a figyelmeztetés, és a tiltás, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a villamosenergia hálózatra. Így tett az a vésztői család is, akinél a napokban tartottak házkutatást a rendőrök. A lakásban 30 fokos meleg fogadta az egyenruhásokat.

Közvetlenül a fővezetékről vételezte az áramot az a vésztői család, akiknél a napokban tartottak házkutatást a rendőrök. A rendőrök érkezésükkor azt tapasztalták, hogy a lakásban 30 Celsius fok körüli hőmérséklet van. A háziak a délelőtti órákban is fűtöttek annak ellenére, hogy viszonylag enyhe volt az időjárás.

(Forrás: police.hu)

Az épület helyiségeit hosszabbítókkal hálózták be, melyekre több elektromos árammal működő berendezést csatlakoztattak. Főzőlappal és radiátorral fűtöttek, az egyik helyiségben pedig, ahol senki sem tartózkodott, működött a televízió. A házban lakók elmondása szerint a készüléket este óta elfelejtették kikapcsolni. Azt állították, fűteni is csak éjszaka szoktak, reggel mindig kikapcsolják a főzőlapot és a radiátort. Erről csak a rendőrök érkezésének napján feledkeztek meg.

(Forrás: police.hu)

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a család nem fizet a felhasznált energiáért. A mérőórát megkerülve csatlakoztak rá az elektromos fővezetékre, ezért az intézkedő rendőrök értesítették az áramszolgáltatót. Az ügyben a Szeghalmi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Vizsgálják, hogy ki és mikor végezte az illegális bekötést, illetve a család összesen mennyi energiát használt fel fizetés nélkül.

(Forrás: police.hu)

Évente több tízmilliárd forintos a kár

Az emberi test vezeti a villamos áramot. Így a szervezeten áthaladó áram izom-, bőr- és idegi károsodást, illetve halált is okozhat. A károsodás mértékét az áram erőssége és típusa, a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. A háztartásokban használt 230 V-os, 50 Hz-es váltakozó feszültség már néhány tizedmásodpercen belül fibrillációt okozhat, ami 20-30 másodpercen belül oxigénhiánnyal és eszméletvesztéssel jár, a szíven keresztül haladva pedig halálos kimenetelű is lehet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(Forrás: police.hu)

Hiába a figyelmeztetés, és a tiltás, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a hálózatra. A kockázatok ellenére ilyen visszaélések minden fogyasztói rétegben előfordulnak. A mélyszegénységben élők mellett a leggazdagabbak is lopják az energiát, például medencét fűtenek vele, vagy garázsfeljárójuk fűtését biztosítják illegális módszerekkel.

(Forrás: police.hu)

Magyarországon a szolgáltatók energiaellenőrzési csoportokat működtetnek, amelyek a lakossági/üzleti fogyasztók áramlopásaira specializálódtak. Az áramkommandó tagjai meghatározott módszer szerint ellenőriznek. A hazai szolgáltatóknál több száz ellenőr dolgozik az energiatolvajok megfékezéséért, akik éves szinten több tízmilliárd forintos kárt okoznak. A felderítésben részt vesznek a fogyasztók is, mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a lakossági bejelentések az ellenőrzések során.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50