13 °C Budapest

Pofátlanság: így lopják az áramot Magyarországon 2013-ban

Pénzcentrum
2013. november 8. 11:02

Hiába a figyelmeztetés, és a tiltás, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a villamosenergia hálózatra. Így tett az a vésztői család is, akinél a napokban tartottak házkutatást a rendőrök. A lakásban 30 fokos meleg fogadta az egyenruhásokat.

Közvetlenül a fővezetékről vételezte az áramot az a vésztői család, akiknél a napokban tartottak házkutatást a rendőrök. A rendőrök érkezésükkor azt tapasztalták, hogy a lakásban 30 Celsius fok körüli hőmérséklet van. A háziak a délelőtti órákban is fűtöttek annak ellenére, hogy viszonylag enyhe volt az időjárás.

(Forrás: police.hu)

Az épület helyiségeit hosszabbítókkal hálózták be, melyekre több elektromos árammal működő berendezést csatlakoztattak. Főzőlappal és radiátorral fűtöttek, az egyik helyiségben pedig, ahol senki sem tartózkodott, működött a televízió. A házban lakók elmondása szerint a készüléket este óta elfelejtették kikapcsolni. Azt állították, fűteni is csak éjszaka szoktak, reggel mindig kikapcsolják a főzőlapot és a radiátort. Erről csak a rendőrök érkezésének napján feledkeztek meg.

(Forrás: police.hu)

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a család nem fizet a felhasznált energiáért. A mérőórát megkerülve csatlakoztak rá az elektromos fővezetékre, ezért az intézkedő rendőrök értesítették az áramszolgáltatót. Az ügyben a Szeghalmi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Vizsgálják, hogy ki és mikor végezte az illegális bekötést, illetve a család összesen mennyi energiát használt fel fizetés nélkül.

(Forrás: police.hu)

Évente több tízmilliárd forintos a kár

Az emberi test vezeti a villamos áramot. Így a szervezeten áthaladó áram izom-, bőr- és idegi károsodást, illetve halált is okozhat. A károsodás mértékét az áram erőssége és típusa, a hatás ideje, és az áram testen belüli útja határozza meg. A háztartásokban használt 230 V-os, 50 Hz-es váltakozó feszültség már néhány tizedmásodpercen belül fibrillációt okozhat, ami 20-30 másodpercen belül oxigénhiánnyal és eszméletvesztéssel jár, a szíven keresztül haladva pedig halálos kimenetelű is lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

(Forrás: police.hu)

Hiába a figyelmeztetés, és a tiltás, mégis sokan figyelmen kívül hagyják a veszélyeket és saját hasznukra megpróbálnak rácsatlakozni a hálózatra. A kockázatok ellenére ilyen visszaélések minden fogyasztói rétegben előfordulnak. A mélyszegénységben élők mellett a leggazdagabbak is lopják az energiát, például medencét fűtenek vele, vagy garázsfeljárójuk fűtését biztosítják illegális módszerekkel.

(Forrás: police.hu)

Magyarországon a szolgáltatók energiaellenőrzési csoportokat működtetnek, amelyek a lakossági/üzleti fogyasztók áramlopásaira specializálódtak. Az áramkommandó tagjai meghatározott módszer szerint ellenőriznek. A hazai szolgáltatóknál több száz ellenőr dolgozik az energiatolvajok megfékezéséért, akik éves szinten több tízmilliárd forintos kárt okoznak. A felderítésben részt vesznek a fogyasztók is, mivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a lakossági bejelentések az ellenőrzések során.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?