19 °C Budapest

Jókora kockázatot rejt a rezsicsökkentés alkotmányba foglalása

Pénzcentrum
2013. szeptember 27. 08:31

Több területen is rejthetnek tartalékot az energiaárak az újabb körös rezsicsökkentésre, az infrastruktúra fenntartására és fejlesztésére szolgáló tételek visszavágását azonban el kell kerülni - mondta a Napi Gazdaságnak Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) igazgatója, aki szerint a profitérdekeltség megszüntetése a hatékonyság romlásához vezethet.

Ahhoz, hogy a szolgáltatás fenntartható legyen újabb beruházásokra van szükség. A nyereségérdekeltség megszüntetése elmaradó fejlesztésekkel és nem javuló hatékonysággal járhat - hangsúlyozta Kaderják.

Nemzetközi és itthoni példák alapján állami és magáncégek is képesek eredményesen működni piacgazdasági környezetben, bár kétségtelenül érezni némi "illúziót" azzal kapcsolatban, hogy a közösségi tulajdon hatékonyabb lehet. Kaderják Péter úgy látja, a kérdés sokkal inkább az, hogy egy esetleges állami befektetés milyen megtérülést ígér az adófizetőknek, ez pedig egyelőre nem látható számos bizonytalansági tényező, így például az ár vagy a jövedelmezőség miatt.

A rezsicsökkentés "alkotmányba foglalása" a szakértő szerint olyan piaci kockázatokat teremt a mindenkori kormánynak, amelyek például egy esetleges komolyabb olajárváltozás esetén kezelhetetlen helyzetet eredményezhetnek, akár az állami nagykereskedőnek is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33