0 °C Budapest

Rezsicsökkentés: a számlák miatt jönnek a bírságok

Pénzcentrum
2013. szeptember 25. 08:34

A Tigázé kivételével az összes olyan hatósági eljárás befejeződött az utóbbi napokban, amely az áram- és gázszolgáltató társaságok számlájának formátumáról szólt - tudta meg a Népszabadság Fülöp Zsuzsannától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivőjétől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lap szerdai cikke szerint az E.ON-nak 7 millió, az EDF Démásznak pedig 3 millió forintos bírságot kell fizetnie amiatt, mert a februárban hozott számlaképrendelet és az átállásra adott kéthetes határidő elteltével a fogyasztóknak kiküldött számláik nem százszázalékosan feleltek meg az új előírásoknak. A két cég nem indít bírósági keresetet az eljárás miatt.

A Főgáznak 6 millió, a GDF Sueznek 10 millió, az Émásznak 4 millió, az Elműnek pedig 7,5 millió forintot kell jogerősen bírságként befizetnie.

Az Elmű esetében az elsőfokú határozatnál félmillió forinttal alacsonyabb az összeg. Ez a lap szerint feltehetőleg annak tudható be, hogy a hatóság első fokon kifogásolta azt is, hogy a rezsicsökkentés mértékét részletező kocka háttérszíne a cég esetében nem a Magyar Közlönyben megjelent narancssárga. Ám később ezt visszavonták, tekintve, hogy a rendeletben kétségtelenül nem adtak meg a színt pontosan meghatározó "színkódot".

Az Elmű-Émász bírósági pert indít, mert sokallja a bírság összegét. Úgy vélik, mindent megtettek a gyors átállás érdekében, és az előírás szerinti számlaadatokat már februárban minden fogyasztójuk megismerhette, ha akkor még nem is pontosan az előírás szerinti elrendezésben. A GDF Suez nem indít pert, a Főgáztól pedig a lap nem kapott információt.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20