15 °C Budapest

Fotók: eladó a legendás Horthy-villa

Pénzcentrum
2013. május 1. 08:01

Te laknál az egykori kormányzó, Vitéz nagybányai Horthy Miklós vadászkastélyában? Beköltöznél a legendás magyar szinkronszínész, Gruber Hugó budai álomlakásába? Na és kifizetnél mindezért több tíz, esetleg százmillió forintot? Ezek a leghíresebb ingatlanok most a piacon.

Időről időre ismert emberekhez köthető ajánlatok is megjelennek a legfrissebb ingatlanhirdetések között. A Pénzcentrum.hu például épp a minap bukkant az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő portálon vitéz nagybányai Horthy Miklós vadászkastélyára, melyet 200 millió forintért kínálnak megvételre. Azon túl, hogy az ingatlan felújításra, rekonstrukcióra szorul, az egykori kormányzó szentendrei rezidenciája már rég nem hasonlít eredeti állapotára. A közel 700 négyzetméteres ingatlan ugyanis évek óta wellness-panzióként üzemel. Ma már az ingatlan részét képezi egy külön álló, 2003-ban kialakított 271 négyzetméter területű étterem, valamint egy kerti medence és egy 78 négyzetméteres fürdő épület is.

Vitéz nagybányai Horthy Miklós szentendrei vadászkastélya. (Forrás: ingatlan.com)


MOST ÉRKEZETT! A nyugdíjasok is fizethetnek: így drágul a vonatozás - KATTINTS!

De nem ez az egyetlen "celeb" ingatlanhirdetés a piacon. Alig másfél hónappal ezelőtt bukkantunk például a következő hirdetésre: "Magyar hangja: Gruber Hugó. Sokan emlékszünk még erre a névre és a kifejezetten kellemes, férfias orgánumra. Megszámlálhatatlan színésznek kölcsönözte a hangját, sok természetfilmnek volt a narrátora. Most azon vagyunk, hogy jó áron eladjuk szeretett lakását" - szólt a hirdetés szövege, amely szerint 54, 9 millió forintot kóstált a művész XII. kerületi, kétszintes, duplakomfortos lakása.

Gruber Hugó budai álomlakása (Forrás: ingalan.com)

Különleges ingatlanokkal viszont nemcsak történelmi személyek, s művészek háza táján találkozhatunk. Következő szereplőnk például több szempontból sem mondható hétköznapinak. A Budapest XII. kerületében található Dálnoki-Kováts villa ugyanis kínálati árán túl, építészeti értékeivel is mindenképp felhívja magára a figyelmet. Mint ismert, az épületet a magyar bauhauslerek Breuer Marcell mellett legnevesebbike, Molnár Farkas tervezte. A villa 1933-ban első díjat kapott a Velencei Triennálén, családi ház kategóriában. A magyar építészeti örökség legendás épületét jelenleg - hirdetéstől függően - 200-300 millió forint közötti kínálati áron hirdetik (már évek óta - a szerk.).

Molnár Farkas legendás épülete, a Dálnoki-Kováts villa (Forrás: ingatlan.com)

A fenti példák is azt mutatják, hogy időnként akadnak ismertebb ingatlanok is a piacon. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az ingatlanos szakemberek reklámfogása, az adás-vételi procedúrában is jelentős szerepet játszik-e? Bár tény, hogy az ismert emberek lakóhelye vonzza a kíváncsi tekinteteket. "A "híresség" jelentősségét gyakran maga a híresség értékeli túl, sajnos az ingatlanjával együtt. Miután nem Elvis kaliberű személyekről van szó, a vásárlók legfeljebb konstatálják a tulaj kilétét, hol örömmel, hol megvetéssel, ahogy ez lenni szokott hazánkban" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Dálnoki-Kováts villa belülről (Forrás:ingatlan.com)

A legtöbb esetben tehát vélhetően rosszul gondoljuk, hogy egy híresség nevének a hirdetésben történő megemlítése árfelhajtó hatású lehet. "A hírességek eladó ingatlanjai maximum a honlapunkon kapnak több megtekintést, mint más, nem "celeb lakások", viszont a komoly érdeklődőknél a korábbi tulajdonos ismertsége már általában egyáltalán nem nyom a latba. Tehát sem árban, sem értékesítési időben nem térnek el ezek az ingatlanok az eladójuk személye miatt a többi ingatlantól" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08