15 °C Budapest

Ingatlaneladás: közvetítve, vagy egyedül?

Pénzcentrum
2013. március 20. 13:08

Elsősorban az ingatlan értékesíthetőségének és "láthatóságának" javításában, valamint a reális piaci értékének meghatározásában látják a magyarok az ingatlanközvetítők legfőbb hozzáadott értékét - derül ki egy friss felmérésből. A jelenlegi piaci helyzetben a válaszadók csupán harmada próbálná meg külső segítség nélkül árulni ingatlanát.

Kevesen próbálnák meg önállóan értékesíteni az ingatlanjukat, amennyiben arra kerülne a sor - derül ki az OTP Ingatlanpont összesen több mint ötszáz fő bevonásával készült online felmérésének az eredményeiből. A válaszadóknak csupán harmada vágna bele önállóan a lakásának értékesítésébe - így az ingatlan meghirdetésébe, az érdeklődő telefonhívások kezelésébe, a potenciális vásárlók fogadásába, az alkudozás lebonyolításába -, míg a többiek igénybe vennék ehhez a közvetítők segítségét.

A megkérdezettek összesen közel 40 százaléka nagyobb hálózat közreműködését venné igénybe, elsősorban abban a reményben, hogy a több munkatárs több érdeklődőt is hozhat az ingatlanjukhoz, míg a válaszadók 13 százaléka "helyi specialistának" számító kisebb céget bízna meg, amely jól ismeri az adott környék sajátosságait. Nincsenek sokan az olyanok sem, akik a gyorsabb siker reményében egyszerre több közvetítőt is megbíznának, 15 százalék választotta ezt az opciót.

"Sok esetben nehéz feladat manapság valóban komoly vevőket találniuk az ingatlaneladóknak, a felmérésünk eredményei pedig azt mutatják, hogy a helyzettel sokan tisztában is vannak, ezért eleve kevesen próbálkoznak ezzel teljesen önállóan. Azonban az eladók erősödő tudatosságát mutatja az is, hogy a ló túl oldalára sem estek át az emberek a gyorsabb eladás reményében, és csak kevesen "halmozzák" a közvetítőket" - mondja Kosztolánczy György, az a felmérést készítő társaság ügyvezető igazgatója. Meglátása szerint ugyanis számos hátránnyal és buktatóval járhat egyszerre több közvetítőt megbízni.

"Egyrészt több időt vehet igénybe folyamatosan több céggel tartani a kapcsolatot, többek közt azért is, mert az eladónak informálási kötelezettsége is van az ingatlanosok felé, másrészt magasabb költségekkel is járhat. Előfordulhat ugyanis, hogy a több párhuzamosan dolgozó közvetítő egyszerre hoz vételi ajánlatot az ingatlanra, ilyenkor pedig mindegyik jogosult lehet a jutalékra, függetlenül attól, hogy végül ki hozta a vásárlót" - mondja Kosztolánczy. Az pedig az ügyvezető szerint az ingatlanközvetítői piac elmúlt évek óta jellemző trendjét tükrözi, hogy a válaszadók többsége a nagy hálózatokhoz fordulna a kisebb helyi szereplőkkel szemben, ugyanis pontosan emiatt indult el a válság berobbanása után egy tisztulási és koncentrálódási folyamat a közvetítők között.

A felmérés továbbá azt is vizsgálta, hogy miben látják az eladók az ingatlanközvetítők fő hozzáadott értékét. A válaszokból kiderült, hogy tízből majdnem hatan azért bíznának meg közvetítőcéget, mert azok az ingatlanpiaci ismereteiknek és hatékony marketing csatornáiknak köszönhetően segítenek láthatóvá és értékesíthetővé tenni az eladó ingatlant. A válaszadók húsz százaléka pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közvetítők képesek meghatározni az ingatlan valós piaci értékét. Ezt a két választ adta megkérdezettek több mint háromnegyede.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az eladók értékítélete alapján a jövőben még inkább előtérbe kerülhetnek az olyan közvetítői hálózatok, amelyek nagyon komoly marketingtámogatást tudnak nyújtani az általuk közvetített ingatlanok hirdetéséhez, illetve reális ármeghatározást, illetve hivatalos értékbecslést is képesek nyújtani. Mindezt természetesen amellett, hogy kezelik a bejövő érdeklődéseket, előszűrik a vevők igényeit és lehetőségeit, illetve segítenek az eladó és a vevő közti érdekegyeztetésben is" - összegez Kosztolánczy György.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem