13 °C Budapest

Több millióból épített erődítményt házából a valóságshow hős

Pénzcentrum
2013. március 15. 13:02

"Banki erődítményt" húz maga köré Alekosz. Miután betörtek az érdi családi házba olyan biztonsági rendszert építettet ki a valóságshow, hogy észrevétlenül se bejutni, se kijutni nem lehet az ingatlanról. Alekosz azt is elmesélte, hogy még a nagymama miatt is riasztott egyszer a rendszer. Az épület legvédtelenebbnek tűnő pontja az ablakok sem mindennapiak, egy 9 milliméteres fegyvernek is ellenálló üveget tetetett be az összes eddigi nyílászáró helyére - írta a Blikk. De vajon ez a legokosabb megoldás a betörők ellen, hogyan lehet olcsón megúszni nagyobb károk nélkül egy lakásfeltörést?

November környékén betörtek az érdi rezidenciába. Műszaki cikkeket vittek el, körülbelül hatszázezer forint értékben. A szintetizátoromat, a tévét, ilyesmit loptak el - emlékezett Alekosz a Blikk kérdésére. "Amikor megláttam, hogy megkárosítottak, azonnal körülnéztem, és rögtön rájöttem, hol vannak a lakás gyenge pontjai."

Kicserélte a nyílászárókat egy golyóálló üvegre, ami olyan nehéz, hogy új vasalatok tartják és a legnagyobb darabot egy daruval kellett a helyére illeszteni. De itt nem állt meg a valóságshow szereplő, egy digitális, a rendőrségre bekötött a riasztórendszert is beszereltetett, amely annyira érzékeny, hogy egyszer a nagymamája miatt is ki kellett mennie a rendőröknek.

Tűz, vihar, betörés. Így védekezz ellenük!

A magyar otthonok jelentős részére nem kötnek biztosítást, holott az elmúlt időszak statisztikáiból világosan látható, megszaporodtak a gyakran egy élet munkájával megszerzett ingatlanokat tönkretevő káresemények. Sok család megélhetési nehézségek miatt spórol a biztosítási díjakon, pedig nyugalmát havi néhány ezer forintért megteremthetné.

Egy átlagos magyar család legfontosabb és legértékesebb vagyontárgya az ingatlan, amiben lakik. Ehhez képest meglepő, sokan mennyire nem vigyáznak legféltettebb kincsükre. A statisztikák azt mutatják, hogy a lakások negyed részére nem kötnek biztosítást a magyarok. A képet árnyalja az is, hogy akiknek van biztosítása, azok is igyekeznek spórolni annak díján. A legtöbb esetben az ingatlan valódi értékétől elmaradó összegű biztosítást kötnek. Aztán amikor megtörténik a baj, a legtöbben akkor szembesülnek azzal, hogy a biztosító által kifizetett összeg nem fedezi a kárt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt nehéz lenne eldönteni, vajon miért ilyen "bátrak" a magyarok, miért gondolják sokan azt, hogy az ő otthonukkal semmi baj nem történhet. A híradásokból és a biztosítótársaságok statisztikáiból ugyanis világosan látható, hogy meglehetősen gyakoriak a komoly anyagi károkat okozó katasztrófák. A fűtési szezonban a váratlan tűzesetek és gázrobbanások, tavasszal és nyáron pedig a viharok és jégesők fenyegetik a magyar lakásokat. Ne gondoljuk, hogy ezeket a fenyegetéseket félvállról lehet venni. Az egyik legnagyobb hazai biztosító, az Allianz felméréséből kiderült, hogy 70 százalékuk lakását érte már kisebb-nagyobb kár.

Annak, hogy viszonylag sokan kénytelen-kelletlen abban bíznak, hogy őket bizony nem érheti kár, anyagi okai is lehetnek. A válság miatt csökkenő jövedelmek és az ezzel párhuzamosan növekvő kiadások felforgatták a legtöbb család költségvetését. Sokan kényszerből spórolnak hát a biztosításokon is. Ám ha belegondolunk abba, hogy egy katasztrófa esetén néhány perc alatt egy egész élet munkája semmisülhet meg, akkor talán kétszer is meggondoljuk, hogy érdemes-e a lakásbiztosításon spórolni. Egy 100 négyzetméteres családi ház biztosítása az ingóságokkal együtt havi 2400 forintba kerül, ami igazán nem nagy ár a nyugalmunk megőrzéséért.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?