23 °C Budapest

Dózerolják az Illatos úti Dzsumbujt

Pénzcentrum
2013. március 14. 11:04

Hamarosan óriási sitthalom marad már csak a hírhedt Illatos úti Dzsumbuj helyén, melynek központi épületét hétfőn kezdték el bontani. A rossz hírű telep eredetileg három ikerépületből állt, melyeket 1937-ben építettek az akkori illegális szegénytelepek lakóinak és a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. A telep felszámolása kényes feladat, amint az önkormányzat kiürít egy lakást, azt hamarosan újabb illegális lakásfoglalók teszik magukévá.

Hétfőn kezdték el bontani Budapest leghírhedtebb lakótelepének középső, központi épületét. A hírhedt Illatos úti Dzsumbuj eredetileg három épületpárból állt, első épületet már évekkel ezelőtt lebontották, most a középső van soron. A tömb bontására 66 nap áll rendelkezésre, az üres telket az önkormányzat értékesíti.

A három ikerépületből álló lakótelepet 1937-ben építették az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál, melynek 303 darab, 28 négyzetméteres lakásai akkor megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. Számos családot illegális szegénytelepekről költöztettek ide, a lakások első pillanattól kezdve bérlakásként funkcionáltak. "Ezek nem embernek való viszonyok, nincs a környéken gyakorlatilag semmi ezen a telepen kívül. Környezetszennyezés van, kosz van, bűz van, pocsék a közlekedés" - számol be az Index videójában a telepen uralkodó áldatlan állapotról Szántó Katalin, szociális munkás.

A lakótelep harmadik épületpárjának sorsa még mindig rendezetlen, a lakásokban még több család él. A telep felszámolása egyébként is rendkívül nehéz feladatnak bizonyul, az ott élők elmondása szerint, amint az önkormányzat egy lakást kiürít, hamarosan újabb illegális lakásfoglalók költöznek be oda.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?