21 °C Budapest

Dózerolják az Illatos úti Dzsumbujt

Pénzcentrum
2013. március 14. 11:04

Hamarosan óriási sitthalom marad már csak a hírhedt Illatos úti Dzsumbuj helyén, melynek központi épületét hétfőn kezdték el bontani. A rossz hírű telep eredetileg három ikerépületből állt, melyeket 1937-ben építettek az akkori illegális szegénytelepek lakóinak és a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. A telep felszámolása kényes feladat, amint az önkormányzat kiürít egy lakást, azt hamarosan újabb illegális lakásfoglalók teszik magukévá.

Hétfőn kezdték el bontani Budapest leghírhedtebb lakótelepének középső, központi épületét. A hírhedt Illatos úti Dzsumbuj eredetileg három épületpárból állt, első épületet már évekkel ezelőtt lebontották, most a középső van soron. A tömb bontására 66 nap áll rendelkezésre, az üres telket az önkormányzat értékesíti.

A három ikerépületből álló lakótelepet 1937-ben építették az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál, melynek 303 darab, 28 négyzetméteres lakásai akkor megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. Számos családot illegális szegénytelepekről költöztettek ide, a lakások első pillanattól kezdve bérlakásként funkcionáltak. "Ezek nem embernek való viszonyok, nincs a környéken gyakorlatilag semmi ezen a telepen kívül. Környezetszennyezés van, kosz van, bűz van, pocsék a közlekedés" - számol be az Index videójában a telepen uralkodó áldatlan állapotról Szántó Katalin, szociális munkás.

A lakótelep harmadik épületpárjának sorsa még mindig rendezetlen, a lakásokban még több család él. A telep felszámolása egyébként is rendkívül nehéz feladatnak bizonyul, az ott élők elmondása szerint, amint az önkormányzat egy lakást kiürít, hamarosan újabb illegális lakásfoglalók költöznek be oda.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem