Dózerolják az Illatos úti Dzsumbujt

Pénzcentrum
2013. március 14. 11:04

Hamarosan óriási sitthalom marad már csak a hírhedt Illatos úti Dzsumbuj helyén, melynek központi épületét hétfőn kezdték el bontani. A rossz hírű telep eredetileg három ikerépületből állt, melyeket 1937-ben építettek az akkori illegális szegénytelepek lakóinak és a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. A telep felszámolása kényes feladat, amint az önkormányzat kiürít egy lakást, azt hamarosan újabb illegális lakásfoglalók teszik magukévá.

Hétfőn kezdték el bontani Budapest leghírhedtebb lakótelepének középső, központi épületét. A hírhedt Illatos úti Dzsumbuj eredetileg három épületpárból állt, első épületet már évekkel ezelőtt lebontották, most a középső van soron. A tömb bontására 66 nap áll rendelkezésre, az üres telket az önkormányzat értékesíti.

A három ikerépületből álló lakótelepet 1937-ben építették az Illatos út és a Gubacsi út találkozásánál, melynek 303 darab, 28 négyzetméteres lakásai akkor megoldást jelentettek a környező gyárak munkáscsaládjainak elhelyezésére. Számos családot illegális szegénytelepekről költöztettek ide, a lakások első pillanattól kezdve bérlakásként funkcionáltak. "Ezek nem embernek való viszonyok, nincs a környéken gyakorlatilag semmi ezen a telepen kívül. Környezetszennyezés van, kosz van, bűz van, pocsék a közlekedés" - számol be az Index videójában a telepen uralkodó áldatlan állapotról Szántó Katalin, szociális munkás.

A lakótelep harmadik épületpárjának sorsa még mindig rendezetlen, a lakásokban még több család él. A telep felszámolása egyébként is rendkívül nehéz feladatnak bizonyul, az ott élők elmondása szerint, amint az önkormányzat egy lakást kiürít, hamarosan újabb illegális lakásfoglalók költöznek be oda.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm