Lakásvásárlás 2013: jókora különbség a négyzetméterárakban

Pénzcentrum
2013. március 8. 16:32

Továbbra is a szezonnak és az elmúlt 4 évnek megfelelően alakul az idei ingatlanpiaci forgalom. Tavaly februárban ugyan 31 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, de ez az időszak rendkívülinek volt mondható, ugyanis a végtörlesztés okozta felfokozott vevői aktivitás és a befektetői hullám még éreztette a hatását. A hasonlóan induló 2011-es évvel viszont már jól összevethető az idei adat, 2 éve ugyanekkor csupán 1,3 százalékkal volt csendesebb a piac és az első két hónap is csak 2,7 százalékkal volt mérsékeltebb az ideinél. A kereslet alakulása is sokkal inkább hasonlít a 2011-es adatokra, mint a tavalyiakéra. A 71 százalékpontos februári érték alacsonynak mondható, 2012-ben (decembert leszámítva) ennél csak magasabb intenzitást lehetett kimutatni.

Februárban a keleti országrészben 10 ezer forinttal drágább négyzetméter áron vették a paneleket (123 000), mint nyugaton, bár a fajlagos átlagár az utóbbiban volt magasabb (6,4 millió). A tégla lakások esetében azonban fordított a helyzet, a 187 ezres négyzetméterenkénti ár 20 százalékkal magasabb, mint a keleti oldalon mért átlag. Budapesten a budai oldalon 300 ezer forint fölötti átlagértéket mutattak a téglaépítésű ingatlanok, de belváros is megközelítette ezt az értéket 298 ezerrel. A pesti oldalon 211 e Ft/m2 átlagon vásároltak februárban.

Kissé eltérő képet mutat a közép-magyarországi és a vidéki régió a megvásárolt ingatlanok minőségét illetően. Budapesten 39 százalék, Pest Megyében 35 százalék volt a kiváló minőségű ingatlanok aránya az összes eladottból, vidéken ez csupán 27 százalékot mutat. Nyugat-Magyarországon 39 százalék volt a felújítandó, vagy épp lakható kategória aránya, ugyanez Közép-Magyarországon csupán 33 százalékot tett ki.

Az egyik legmagasabb alkuátlagot mutatta a februári hónap a családi házak tekintetében, elsősorban a fővárosban. A 10 százalékos irányár csökkentést követő 13 százalékos vásárlói alku összességében azt jelenti, hogy az eladó eredetileg elképzelt árának 78 százalékáért (irányár x 10% x 13%) sikerült végül megegyezni. Vidéken ugyan némileg csökkent a házat vevők alkukedve, de a januári 4 százalékos irányár változás a duplájára, 8 százalékra módosult, és ezzel a teljes vidéki átlag (házak és lakások együtt) is kissé növekedett.

A szokásosnál valamivel nagyobb volt az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosban, vagyis több mint minden harmadik vevő ezt a választ adta a vásárlás okának. Második legnagyobb csoport 24 százalékkal a befektetőké volt, ők 15 milliót költöttek átlagban ingatlanra. Harmadik 17 százalékkal a nagyobba költözők tábora, az ő átlaguk magas, megközelíti a 24 milliót lakásonként. Vidéken is az elsőlakás vásárlók csoportja volt a legerősebb, őket 17-17 százalékkal követte a nagyobba költözők és a befektetők csoportja, de 15 százalékkal a kisebbe költözők sem sokkal maradtak el. A budapesti eladói oldalon 39 százalékkal a legmarkánsabb csoport a nagyobba költözők tábora lett, átlagban 49 négyzetméteres, 10,6 milliós ingatlant adtak el februárban. Ugyanitt minden negyedik eladott ingatlan örökölt, az örökösök 10 millió forint feletti átlagban váltak meg a lakásoktól. Vidéken jóval kisebb, 23 százalék a nagyobba vágyók aránya, itt a legnépesebb csoport az örökösöké lett 42 százalékkal, ami szintén kimagasló. Az örökösök átlagban 60 négyzetméteres lakást adtak el 7,3 millió forintért. A fővárosi 11 százalékkal szemben vidéken 23 százalék lett a kisebbe költözők aránya is, akik átlag 83 négyzetméteres lakásuktól váltak meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2012. februári tranzakciók paramétereivel összehasonlításban látszik, hogy míg a méretbeli preferencia vidéken semmit nem változott, addig egy évvel később, tehát idén februárban a duplájára nőtt (23%) az olcsóbb, 50-100 ezer Ft/m2 kategória aránya. Pest megyében ennek ellenkezője látszik, a 150 ezer Ft/m2 alatti sávok csökkenése mellett szinte duplázódott, 20-ról 39 százalékra nőtt a drágább 150-200 ezer Ft/m2 árkategória az egy évvel ezelőtti adathoz képest. A fővárosban szintén az olcsóbb kategória volt népszerű februárban, főleg a 150 (Budán a 200-) e Ft/m2 alatti sávokban, illetve a drágább 350-400 ezer forint közöttiben szintén. Ezzel Budán a tavaly februárban legnépszerűbb 10-15 milliós lakásár sáv helyett a legnagyobb csoportot az 5-10 millió közöttiek tették ki idén februárban. Pesten ugyanez az ársáv a legerősebb mindkét időszakban, hiszen a vásárlások felét ez az árkategória teszi ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm