27 °C Budapest

Ennyit kereshetsz, ha kiadod a lakásod: itt vannak a számok!

Pénzcentrum
2013. január 23. 11:03

A tavalyi év első felében sok befektető vásárolt lakást és ezzel szinte egy időben sokan váltak ingatlantulajdonosból albérlővé. Felmerül ugyanakkor a kérdés, egyformán megéri mindenhol befektetni? Panel, vagy téglaépítésű lakástól lehet jobb hozamot remélni?

2011 év végén és a tavalyi év elején, vagyis a végtörlesztési időszak alatt sokan úgy szabadultak devizahitelüktől, hogy eladták az ingatlanjukat. A "víz alatti" adósoknak, - vagyis azoknak, akiknek a hiteltartozásuk nagyobb lett időközben, mint a lakás piaci értéke - a végtörlesztés jó alkalom volt a terhektől való szabadulásra. Egy panellakás havi törlesztőrészlete, ha meghaladja a 100 ezer forintot (és ez nem ritka a devizahitelesek esetében) elgondolkodtató alternatíva volt feleekkora összegért egy ugyanilyen lakást kivenni.

Ezzel egy időben és jellemzően a 2012. év első felében, egy befektetői hullám érkezett, akik sok esetben épp az előző csoportot segítették a vásárlásokkal, és egy későbbi ütemben akár főbérlőként is. A Duna House 2012-es adataiból kiderül, hogy egyes nagyobb forgalmú településeken milyen ingatlanokat vettek ki az albérlők, és azt, hogy egy ilyen lakás egyébként mennyit ér, vagyis mekkora éves hozamra számíthat a tulajdonos. A táblázatban szereplő hozamszámok persze ideális esetet mutatnak be, nem számolva az esetleges költségekkel és azzal, hogy esetleg lehetnek bérlő nélküli hónapok is. Ez utóbbi esetben a paneltulajdonosok járhatnak rosszabbul a magasabb rezsiköltségek miatt.

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM