Ennyit kereshetsz, ha kiadod a lakásod: itt vannak a számok!

Pénzcentrum
2013. január 23. 11:03

A tavalyi év első felében sok befektető vásárolt lakást és ezzel szinte egy időben sokan váltak ingatlantulajdonosból albérlővé. Felmerül ugyanakkor a kérdés, egyformán megéri mindenhol befektetni? Panel, vagy téglaépítésű lakástól lehet jobb hozamot remélni?

2011 év végén és a tavalyi év elején, vagyis a végtörlesztési időszak alatt sokan úgy szabadultak devizahitelüktől, hogy eladták az ingatlanjukat. A "víz alatti" adósoknak, - vagyis azoknak, akiknek a hiteltartozásuk nagyobb lett időközben, mint a lakás piaci értéke - a végtörlesztés jó alkalom volt a terhektől való szabadulásra. Egy panellakás havi törlesztőrészlete, ha meghaladja a 100 ezer forintot (és ez nem ritka a devizahitelesek esetében) elgondolkodtató alternatíva volt feleekkora összegért egy ugyanilyen lakást kivenni.

Ezzel egy időben és jellemzően a 2012. év első felében, egy befektetői hullám érkezett, akik sok esetben épp az előző csoportot segítették a vásárlásokkal, és egy későbbi ütemben akár főbérlőként is. A Duna House 2012-es adataiból kiderül, hogy egyes nagyobb forgalmú településeken milyen ingatlanokat vettek ki az albérlők, és azt, hogy egy ilyen lakás egyébként mennyit ér, vagyis mekkora éves hozamra számíthat a tulajdonos. A táblázatban szereplő hozamszámok persze ideális esetet mutatnak be, nem számolva az esetleges költségekkel és azzal, hogy esetleg lehetnek bérlő nélküli hónapok is. Ez utóbbi esetben a paneltulajdonosok járhatnak rosszabbul a magasabb rezsiköltségek miatt.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?