Többszázezret is spórolhatnak a lakásvásárlók 2013-ban

Pénzcentrum
2013. január 17. 11:04

Kedvezőbb állami támogatású hitel, egységessé váló illeték - így lehet összefoglalni a lakásvásárlással kapcsolatos legfőbb változásokat, amelyeket 2013 hozott. Nem árt ugyanakkor tisztázni, hogy az egyes változások kiket és hogyan érintenek, és összességében hogyan hathatnak a hazai ingatlanpiacra.

Túlnyomórészt pozitív változásokat hozott az ingatlanpiacot érintő jogszabályok tekintetében a 2013-as év, a módosítások összességében hozzájárulhatnak a kereslet élénküléséhez - derül ki az OTP Ingatlanpont összeállításából, amely a lakásvásárlást érintő változásokat veszi górcső alá.

Otthonteremtési kamattámogatás

A lakásvásárlást érintő legjelentősebb változást az államilag támogatott lakáshiteleknél hozta a 2013-as év. Itt nagyon kedvező elmozdulás történt, hiszen megemelték a maximálisan támogatott felvehető kölcsönösszeget, valamint a vásárolható ingatlan értékhatárát is, a kamattámogatás korábban évről-évre csökkenő mértékét pedig a kiindulási szinten állandósították. A módosításoknak köszönhetően nemcsak több százezer forintot lehet megspórolni a korábbi állami támogatású hitelhez képest, hanem jóval kevésbé van megkötve a keze az ingatlan kiválasztását illetően annak, aki igénybe venné az állami mankót otthona megteremtéséhez - összegez Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Ami a konkrét változásokat illeti: új lakás vásárlása vagy építése esetén két gyermekig 60 százalék, kettőnél több gyereknél 70 százalék a kamattámogatás mértéke, és öt évig állandó, tehát nem csökken évről-évre, mint ahogyan azt a korábbi szabályozás meghatározta. Megemelték 10-ről 15 millió forintra az új lakás vásárlására maximálisan felvehető támogatott kölcsönösszeget, de fontos változás az is, hogy az új lakásra meghatározott értékhatár bár 30 millió forint maradt telekár nélkül, ennek azonban már nem kell tartalmaznia az áfát, mint korábban. "A változások hatására olyanok számára is reális alternatívává vált az új lakás vásárlása, akik korábban az alacsonyabb támogatási intenzitás és a kisebb rendelkezésre álló önerő miatt csak használt ingatlan vásárlásán gondolkodhattak" - emeli ki Kosztolánczy György.

Az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója szerint vidéken szinte bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet a 30 millió forintos értékhatárba, de Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a IX., XI., VIII., XIII és XV. kerületekben. A külső pesti kerületekben pedig akár 100 négyzetméteres lakást is lehet venni ennyiből. Valószínűbbnek tartja azonban, hogy az emberek, kihasználva a megemelt támogatott hitelösszeget, ennél inkább olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a teljes vételárhoz viszonyítva még magasabb legyen a kedvezményes kölcsön aránya. Az ügyvezető ezért arra számít, hogy a kedvezőbbé vált kamattámogatás hatására főleg a 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt nőhet meg érezhetően a kereslet a fővárosban, illetve vidéken.

Használt lakás vásárlása esetén 50 százalékos a kamattámogatás mértéke, ami 5 évig állandó. Megemelték a támogatott kölcsön maximális összegét, 6 millióról 10 millió forintra, illetve az állami segítséggel megvásárolható használt lakások értékhatára is nőtt, 15 millióról 20 millió forintra. "A korábbi, 15 milliós limit Budapesten eléggé behatárolta, hogy melyik kerületben mekkora lakást lehetett venni, a 20 millió forintos korlát sokkal nagyobb mozgásteret ad e tekintetben a vásárlóknak - mondja Kosztolánczy György.

Pozitív változás, hogy használt lakás vásárlásánál januártól megszüntették azt az előírást, hogy az eladónak egy éven belül másik lakást kell a befolyó összegből vásárolnia. "Ez a felesleges korlátozás eddig sokakat tartott vissza a kamattámogatás igénybevételétől, hiszen emiatt olyan eladót kellett keresniük, aki ingatlanvásárláson gondolkodott" - mondja Kosztolánczy György. Lett viszont egy új kötelezettség a kamattámogatást igénybe vevők számára: a támogatott személynek ezentúl vállalnia kell, hogy hivatalosan is a megvásárolt ingatlanban lakik, legalább a kamattámogatás ideje alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új hitelcélra is felvehető januártól a kamattámogatott lakáshitel, az idén már meglévő ingatlanra is igényelhető az állami segítség, legfeljebb 10 milliós hitelösszegig. Erre a hitelcélra is 50 százalékos kamattámogatás vonatkozik. Szintén újdonság, hogy az idén már a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kezelésébe tartozó lakóingatlanok visszavásárlásához is lehet kamattámogatott hitelhez folyamodni. Megszűnt viszont a hátralékos vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlására igényelhető kamattámogatott hitel.


Lakásvásárlási illeték

Januártól a korábban kétkulcsos lakásvásárlási illeték egykulcsossá vált, egységesen 4 százalékos mértékkel. Korábban 4 millió forint értékig 2 százalék volt a kulcs, a 4 millió forint feletti érték után kellett 4 százalékot fizetni, így az új szabályok 80 ezer forintos többletterhet okoznak azoknak, akik 4 millió forintnál drágább ingatlant vásárolnának. "Arányaiban elég nagy többletterhet jelent az illetékváltozás: 2012 első félévében 11,4 millió forint volt az eladott lakóingatlanok átlagára, ami után a mostani szabályok szerint 456 ezer forint illetéket kellene fizetni a tavalyi 376 ezer forint helyett. Ez több mint 21 százalékos emelkedést jelent" - mondja Kosztolánczy György. Elmondása szerint az ingatlanvásárlók közül tavaly év végén többen előrehozták az adásvételt, hogy ne az új szabályok szerint adózzanak, az illetékváltozás emiatt eleinte minimálisan fékezheti a kedvezőbb kamattámogatástól remélt forgalombővülést is.

Mindemellett a lakásvásárlók szemszögéből pozitív változások is történtek az illetékszabályokban. "Jobban járnak azok, akik olcsóbb lakásba költöznek, ugyanis az illetéktörvény értelmében a negatív forgalmiérték-különbözet esetében a vevő mentesül az illeték megfizetése alól. Ez a változás azoknak jelent könnyítést, akik fizetési nehézségeik miatt költöznek kisebb lakásba vagy olcsóbb környékre. Jó hír a fiatalok számára, hogy eltörölték a 35 évnél fiatalabbak első lakástulajdonának megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40 ezer forintos felső határát - azaz ennél is nagyobb kedvezményben is részesülhetnek a jövőben-, illetve a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolták 15 millió forintra" - mondja az ügyvezető igazgató.

 

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17