11 °C Budapest

Vallott az Eszközkezelő: eddig csak 600 lakás jött össze

2013. január 11. 11:07

2012 végéig mindössze 600 ingatlant sikerült megvásárolnia a Nemzeti Eszközkezelőnek - hangzott el a társaság mai napon tartott sajtóbeszélgetésén.

2012-ben 1970 ingatlanfelajánlás érkezett be a Nemzeti Eszközkezelőhöz, melyből mindössze 600 ingatlant sikerült megvásárolnia a társaságnak. A korábban felajánlott, de eddig meg nem vásárolt ingatlanok adás-vétele is lezajlik azonban 2013. február végéig. A társaság tájékoztatása szerint a felajánlások folyamatosak, s a január elseje óta érvényben lévő jogszabályváltozások következtében még nagyobb ütemben bővülhet a darabszámuk.

Mint ismert, 2013 január 1-től már a nyugdíjasok és a közmunkaprogramban résztvevők is felajánlhatják ingatlanjukat az Eszközkezelő részére. Az új jogszabályok előidézte változás ugyanakkor elsőként márciustól dobhat igazán a felajánlások darabszámán. A társaság reményei szerint az idei év végéig 13 ezerre bővülhet a felajánlások száma. A felvásárlásokra 33 milliárd forintos költségvetés áll rendelkezésre az idei évben. Ez a társaság kalkulációja szerint 10 ezer ingatlan megvásárlására elegendő.

Továbbá a kormány törvénymódosításokat kezdeményez az ingatlanra és a hitelszerződésre vonatkozó feltételek enyhítéséről. A részletes jogszabály-módosítási javaslatokat 2013. február végéig készíti elő a szaktárca. Az új szabályok szintén az adósoknak kedvezhetnek majd. Az Országgyűlés egyetértése esetén többek között megemelhetik a megvásárolható ingatlanok forgalmi értékének felső határát, és megnövelhetik a visszavásárlási jog gyakorlására fennálló időtartamot. A jogszabályi környezet finomhangolása viszont még nem állt meg.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE (Forrás: NET Zrt.)

A rászorulók minél szélesebb körű elérése érdekében a családsegítő szolgálatokat és az önkormányzatok szociális osztályait is bevonják majd a programba. Az intézkedés célja, hogy az adósok helyi szinten tájékozódhassanak lehetőségeikről, és segítséget kapjanak az ügyintézésben, a szükséges igazolások beszerzésében is. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a pénzintézetek tájékoztatási kézsége nem megfelelő. Bár 2012-ben nem került sor olyan kilakoltatásra, ahol egyébként az ingatlan megvásárlására jogosult lett volna az Eszközkezelő, mindazonáltal a legtöbb családhoz nem jut el a lehetőség a bankokon keresztül. A bajban lévők pénzügyi ismeretsége ugyanis igen alcsony, éppen ezért a program megismertetése a pénzintézetek érdeke is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A megvásárolt ingatlanok állapota igen vegyes. A legnagyobb számban természetesen a magyar lakhatási viszonokhoz képest átlagos minőségű otthonok kerültek be a programba, de a portfólióban vannak igen jó állapotban lévő, illetve rettentően rossz állapotú ingatlanok is. Az Eszközkezelő ugyanakkor csak a hatóságilag lakhatásra alkalmasnak nyilvánított ingatlanokat vásárolja meg. Visszautasításra kerülnek tehát a lakhatási szempontból legrosszabb életkörülmények között élők lakásai. Az ingatlanok kezelésére 2012 december 21-én kötötte meg a szerződést a társaság a MÁV Ingatlankezelő Kft.-vel.

 

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?