1 °C Budapest

Szextelep lett a kormány nagy álmából

Pénzcentrum
2012. szeptember 3. 11:11

Siralmas állapotokkal találkozhat az, aki felkeresi az ócsai hitelestelepet, pontosabban a telep helyét. Az építkezés indulási időpontja körül még mindig sok a kérdőjel, a területen pedig a szemét és a vakondok mellett már a prostituáltak is megjelentek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfrissebb hírek szerint prostituáltak kínálják szolgáltatásaikat a Pest-megyei Ócsán, azon a területen, ahová a bedőlt hiteleseket költözteti majd a kormány. A Bors című napilap helyszíni tudósításából kiderül, hogy több örömlány is "dolgozik" a majdani lakópark - jelenleg igencsak elhanyagolt, szemetes- területén. Ráadásul a helyi lakosok továbbra sem lelkesednek a hitelestelep ötletéért, sokan arra panaszkodnak, jelenleg sincs elég munkalehetőség a környéken, így kérdés, hogy a beköltözők hol fognak majd dolgozni.Nagyobb térképre váltás

Eredetileg idén márciusban adták volna át az ócsai devizatelepet, a határidőt később augusztusra módosították. Végül azonban csak áprilisban hirdette meg a két fordulós, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi főigazgatósága. Nyertest azonban a mai napig nem hirdettek. A területen gyakorlatilag egy kapavágás nem történt - a területen eddig csupán néhány villanyoszlopot állítottak fel. A rendelkezésre álló információk szerint a közbeszerzési eljárás azért nem zárult még le, mivel a kivitelezők vélhetően nem tudtak olyan alacsony árat és olyan közeli határidőt megadni, amire a feladattal megbízott Belügyminisztérium rábólinthatott volna.


A csúszás ugyanakkor csupán az érem egyik oldala. Az ócsai Szociális Családiház-építési Programmal kapcsolatban már számos szakmai szervezetek, illetve szakértő nemtetszését fejezte ki. "Nagyon bizonytalan vagyok a kezdeményezés kimenetele szempontjából. Jó lett volna, ha olyan telep épül, amely nemcsak számunkra minta, hanem akár európai szinten is. Ha valamire nem sajnáltam volna a pluszpénzt, akkor erre. Ez kihúzhatta volna annak a méregfogát, hogy számtalan sebből vérzik a beruházás. Az lehetett volna az előnye, hogy olyan minőséget tudunk felmutatni, akár az energiatakarékosság, akár a fenntarthatóság, akár a fűtés, akár a szennyvízkezelés tekintetében, hogy azt mondhassuk, ez egy mintaprojekt, amit érdemes utána monitorozni, pár év múlva megnézni, hogyan áll. Olyan referencia lehetett volna, amelyet esetleg nyugatról is idejönnek megnézni a szakemberek. Azt sajnálom igazán, hogy ez nem jött össze. Lesz egy átlagos minőségű kis lakóegyüttes, s így valóban erősen megkérdőjelezhető a szükségessége" - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu-nak Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

"Ócsával kapcsolatban a rövid válaszom az, hogy miután jelenleg jóval 100 ezer felett van a 90 napon túli késedelmes devizahitelesek száma, és Ócsán pár száz családnak épülne ház, tulajdonképpen mindegy, hogy mi lesz a programmal, mert semmire nem nyújt megoldást. Ha akar, egy kormányzat pár milliárd forintot mindig elkölthet egy kísérletre, a baj az, hogy a probléma méretéhez képest ez annyira kicsi, hogy semmit nem old meg. Részleteiben meg mi sem gondolunk mást, mint a szakma. Amikor a településfejlesztésnek szerte a világon a kompaktság, a fenntarthatóság, és az erőforrás-hatékonyság az iránya, akkor a budapesti agglomerációnak ráadásul egy alacsony státuszú területén egy zöldmezős beruházás keretében új építésű ingatlanokat létrehozni nem egy adekvát és erőforrás-hatékony megoldás" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak korábban Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország országos igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?