-2 °C Budapest

Betiltották a villanykörtéket: ezentúl így vásárolhatsz izzót

Pénzcentrum
2012. szeptember 5. 05:19

2013 januárjától már negyvenes izzót sem lehet forgalomba hozni Magyarországon. Nagy kérdés ugyanakkor, milyen alternatívát jelentenek az energiatakarékos villanykörték, illetve, melyiknek a fényereje egyezik meg a hagyományos 100-as, 60-as, illetve 40-es fényforrások fényerejével. Ezúttal ebben nyújt némi segítséget a Pénzcentrum.hu.

Az Európai Unió döntése értelmében szeptember elsejétől nem gyártanak már 40-es izzót sem az unió országaiban. Mint ismert, 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Most viszont végleg befellegzett a hagyományos villanykörtéknek. A bolti készletek kifogytával már 40-es égőt is hiába keres majd a boltokban az, aki ragaszkodik a hagyományos villanykörtéhez. Az Ecodesign direktíva szerint a megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért energiatakarékos égőkre kell őket cserélni.

Magyarországon is évek óta szeptemberre esik a hagyományos fényforrások kivonása a kiskereskedelmi forgalomból. A Napi Gazdaság értesülései szerint így a százas és a hatvanas égők után jövő év januárjától már negyvenest sem lehet majd forgalomba hozni − elvileg. Gyakorlatilag azonban még a hatvanas körtékből is van még forgalomban, a kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően - készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre.

Előbb utóbb ugyanakkor végleg elfogynak a hagyományos fényforrások, s helyüket átveszik az energiatakarékos égők hada. Nagy kérdés ugyanakkor, mi alapján válasszon izzót az, aki mát hozzászokott a régi kategóriákhoz. A válasz egyszerű: a fényáram egysége, vagyis a lumen (lm) alapján. A boltokban kapaható izzók csomagolásán ugyanis többnyire megtalálható a fényáram egysége is. Felmerül természetesen a kérdés, hogyan viszonyul a hagyományos izzók fényereje a lumennel jelölt izzókéhoz.


Egy fényforrás annál gazdaságosabb, minél több lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként. A hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. Ezzel szemben a mai energiatakarékos izzók már watttonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Rá van például írva a dobozra, hogy 7 wattos és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lm/wattal dolgozik, ez gazdaságos a hagyományos izzó 13,8 lumen/watt fényáramához képest.

Az energiatakarékos izzók beszerzése természetesen általában jóval drágább. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy általában az élettartamuk is jóval hosszabb. Arról nem is beszélve, hogy az energiatakarékos izzók által kibocsájtott fény jóval barátságosabb - jóval kevésbé melegítik fel a környezetüket, mint hagyományos társaik. A vevők ugyanakkor kifogásolni szokták, hogy az új lámpák a régieknél lassabban érik el a teljes fényerőt. Ráadásul ezek a fényforrások épp a bekapcsoláskor veszik fel a legtöbb energiát, a sűrű fel-lekapcsolás pedig rövidíti élettartamukat. Sőt, egyes új izzókban higanyt használnak, aminek mérgező hatásáról még a laikusok is hallottak már.

Hamarosan tehát nem lehet majd hagyományos izzókat vásárolni, akadnak ugyanakkor kiskapuk a EU-direktívában. A Napi Gazdaság korábbi írása felhívja ugyanis a figyelmet, hogy az előírás csak a "háztartási célú" hagyományos villanyégőkre vonatkozik, a speciális területeken használtakra nem, sőt rögzíti is, hogy ilyeneket továbbra is tarthatnak a kereskedők. Ezeket az izzókat jellemzően ipari létesítményekben, építkezéseknél alkalmazzák, de kertekben, szaunákban is szokták ezeket az erősebben megmunkált, ütésállóbb darabokat telepíteni. Beszerzésük sem okozhat gondot. Bár tény, hogy a sarki boltban nem feltétlenül fordulnak elő, azonban a nagyobb áruházakban, vagy webshopokban többnyire elérhetőek.

Kicsit ugyan drágábbak, mint a betiltott hagyományos villanykörték, de nem annyival, mint energiatakarékos társaik. Bár tény, hogy élettartamukat tekintve egyértelműen az energiatakarékos izzók érik meg jobban. Jelenleg azonban a spórolás az úr a legtöbb háztartásban, így vélhetően felélénkül majd az ipari fényforrások piaca. S attól sem kell tartani, hogy a 40-es izzók betiltásával drágulni fognak a raktárkészleten lévő maradékok. Sőt, áruk tovább csökkenhet, összhangban azzal, hogy közben óhatatlanul arányosan nő az energiatakarékos fényforrások értékesítése.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19