-5 °C Budapest

Önerő nélkül is új lakásba költözhetnek a magyar családok

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 05:32

Már három bankban is igényelhetőek az új kamattámogatott lakáshitelek. A használt lakás vásárlására is fordítható otthonteremtő kölcsönök igényelhetőek szocpollal, és akár lakástakarékpénztári megtakarítással is kombinálhatóak, így akár három állami támogatást is felhasználhatnak a családok a nagyobb lakásba való költözéshez. Ez sokaknak nyújt most lehetőséget arra, hogy kedvező feltételek mellett jussanak új lakáshoz - nekik segít a Pénzcentrum.hu ezen a héten, apró trükkökkel, a feltételek ismertetésével és a banki lehetőségek összehasonlításával.Nagy lehetőségeket tartogatnak a kamattámogatott lakáshitelek, amelyekkel öt éven keresztül, gyerekszámhoz is igazodó mértékben csökkenthető a felvett hitel törlesztőrészlete. Az öt éves időszak alatt folyamatosan csökken a kamattámogatás mértéke, a hatodik évben teljesen el is tűnik, de ekkor már lehet esély a kedvezőbb piaci kamatok megjelenésére.


Fontos változás a jelenleg is több banknál futó, 2009-ben bevezetett támogatott hitelekhez képest, hogy már használt lakás vásárlására is lehet igényelni, továbbá eltűnt a korhatárbeli megkötés és egyedülállók, gyermektelenek is kérhetik, sőt késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt ingatlan vásárlására, hátralékos adós által történő kisebb ingatlan vásárlására és késedelmes (és forintosított) devizakölcsön kiváltására is igényelhető.

Jelenleg az új típusú támogatott lakáshiteleket az FHB, a K&H és az OTP Bank kínálatában találjuk meg, közülük az FHB Banknál a korábbi támogatott konstrukció is elérhető maradt.

Mekkora a kamattámogatás nagysága?

A kamattámogatás mértéke nemcsak gyerekszámtól, de a hitel céljától függően is változik. A kamattámogatás mértékét az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által meghatározott átlaghozamhoz köti az állam.


A legmagasabb kamattámogatás új lakás vásárlására vagy építésére jár, amennyiben a család legalább 3 gyermeket nevel. Ekkor a támogatás mértéke az átlagos állampapírhozam (ÁKKH) 70%-a, mely évente 5 százalékponttal csökken, az 5. évben 50%. Ennél alacsonyabb a legfeljebb két gyermekes családok, vagy egyedülállók által vásárolt új lakás esetében érvényesíthető támogatási mérték, valamint a használt lakás vásárlásnál vagy korszerűsítésnél igényelhető kamattámogatás összege. Az előbbi esetén 60%, utóbbinál 50% az induló kamattámogatási mérték, és évente ugyanúgy 5 százalékpontonként csökken.

Mekkora kamatot kell az ügyfeleknek megfizetniük?

Az ügyfeleknek az állami kamattámogatással csökkentett kamatot kell megfizetniük a futamidő első 5 évében. Azt is érdemes azonban a hiteligényléskor figyelembe venni, hogy az adott bank milyen egyéb kamatkedvezményt nyújt, és azt milyen feltételek teljesítése esetén, milyen hosszan biztosítja az ügyfeleknek. A kamatozás áttekintésekor különösen fontos, hogy milyen hosszú az úgynevezett kamatperiódus, amely alatt változatlan a hitel kamata, hiszen például az 5 éves kamatperiódusnál hosszú időre kiszámíthatóvá válik a törlesztés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új kamattámogatott kölcsön esetén az ügyfél a támogatás százalékpontos mértékével alacsonyabb kamatozás szerint törleszt öt éven keresztül, majd pedig megszűnik a támogatás. A jogszabály korlátozza a bankok által alkalmazott kamatot is. Ez alapján kizárólag olyan ügyleti kamatot számíthatnak fel a bankok, amely legalább egy évig állandó, mértéke pedig nem haladja meg az ÁKK által a megelőző három hónapban közzétett 1 vagy 5 éves aukciós (ennek hiányában referencia) átlaghozamok 130%-ának 3 százalékponttal növelt értékét (bruttó kamat). Ha például az átlaghozam 7% (a jelenlegihez közeli helyzet), a banki kamat maximuma 7% x 1,3 + 3%= 12,1%.

A THM, vagyis a teljes hiteldíjmutató ettől eltérhet, hiszen a bankok különböző díjakat számolhatnak fel az ügyfelek részére. A bruttó kamatot az első öt évben az ügyfél nem fizeti meg teljes egészében. A fenti táblázat alapján és a referenciarátától függően csökken az ügyfél által megfizetendő kamat. A törvény maximalizálja a támogatás mértékét is, miszerint nem jár nagyobb támogatás, ha a ténylegesen megfizetendő kamat 6 százalék alá csökkenne. A törvényben az is szerepel, hogy a kamatplafon az ötödik év után megszűnik.

Akár önerő nélkül is korszerűsíthetsz

Új lakás vásárlása vagy építése esetén maximum 10 millió forint, használt lakás vásárlásakor vagy korszerűsítésekor pedig legfeljebb 6 millió forint kamattámogatott hitelt igényelhetünk, de emellett, hitelképességtől függően másik, úgynevezett piaci árazású hitelt és a szocpolt, valamint megtakarításainkat használhatjuk fel a vásárlásra.
Halmozhatjuk az állami támogatásokat, ha a vissza nem térítendő lakásépítési támogatást, a szocpolt is igényeljük a kamattámogatás mellé, s a lakás-takarékpénztár állami támogatását is megszerezhetjük, ha jól kombinálunk. Ha a szocpolt és a kamattámogatott hitelt is egy banknál kérjük, akkor az előbbi gyakorlatilag ingyen van, hiszen a kamattámogatott hitel költségei mellett nem számol fel többletet a hitelintézet. Érdemes e forintosítható előnyöket olyan integrált ügyintézéssel elérni, ahol a hitelek mellett a szocpol, a lakáskassza, az értékbecslés, az energetikai tanúsítvány, a lakásbiztosítás és az ingatlanközvetítés mind együtt intézhető.


Az otthonteremtési kamattámogatás fő feltételei:
- az igénybe vevő csak köztartozásmentes adózó természetes személy lehet,
- az igénylő (pár esetén legalább az egyikük) legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik,
- új lakás vásárlása esetén a teljes vételár megfizetését, építés esetén a bekerülési költség legalább 70%-át számlával kell igazolni,
- a kamattámogatott hitellel érintett ingatlanban az igénylő(k)nek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezni,
- igényelhető a 2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására, vagy a 2010. január 1. után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építésére, illetve a rendelet hatályba lépése óta vásárolt lakásra, valamint még meg nem kezdett korszerűsítésre,
- ha a lakást 1 éven belül értékesítik, a támogatás kamatostul visszafizetendő.


Az igénylés menetéről és a három bank termékeinek részletes ismertetéséről a hét további cikkeiben írunk, addig is érdemes lehet a szocpol feltételeinek felelevenítése, hiszen segítségével milliókat is szerezhetünk kedvezményes hitelünk mellé. A szocpol esetén nemcsak a gyerekszám, de a lakás mérete és energiahatékonysági besorolása is fontos tényező. A részletes feltételekről korábbi cikkeinkben írtunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?