2 °C Budapest

Újabb teher a lakástulajdonosoknak: íme a részletek

2012. április 26. 09:51

Aki árulja vagy bérbeadásra kínálja a lakását, annak a kereskedelmi médiában történő hirdetéskor jövő év január 9-től meg kell jelölnie a lakás energetikai minősítését. Piaci szereplők véleménye szerint ugyanakkor az intézkedés bevezetése számos probléma forrása lehet.

A kormány honlapján napvilágot látott, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet módosítására irányuló rendelettervezet szerint: "A tanúsítvánnyal rendelkező épület vagy annak önálló rendeltetési egységének értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor a kereskedelmi médiában való hirdetésekben fel kell tüntetni az épület vagy annak önálló rendeltetési egysége energetikai minőség szerinti besorolását."

Az energetikai tanúsítvány egy jó összehasonlítási alapot jelent a vevők számára, hiszen az információ birtokában könnyebben dönthetnek. Természetesen a vevőknek nem önmagában az energetikai besorolás a fontos, hanem a kiszemelt lakás fenntartási, rezsi költsége. Amennyiben ezt az energetikai kategóriák a gyakorlatban is hűen tükrözni fogják, azaz egyazon kategóriába eső két ingatlan rezsi költsége nem tér el jelentősen egymástól, akkor ez valóban segítséget jelent a vevőknek - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére az Otthon Centrum.

A társaság véleménye szerint bár elméletben jó a kezdeményezés, azonban a gyakorlati kivitelezés nagyon sok kérdést felvet, s több probléma forrása is lehet:

  • Az eladók számára a piacra lépés feltétele egy költséges lépéssel fog kezdődni, legyen szó akár saját maga által hirdetett, akár ingatlanközvetítőn keresztül piacra dobott ingatlanokról.
  • Ez a belépési korlát az eladást csak fontolgató eladók esetében azt is jelentheti, hogy végül eláll a piacra lépéstől, hiszen, "megméretni a piacon" az ingatlanát nem csak a hirdetési költségek kifizetését jelenti majd, hanem az energia tanúsítvány beszerzését is. Ez csökkentheti a jövőben piacra lépő eladók számát, de a jelenleg piacon lévő eladók közül is visszaléphetnek azok, akik a sikertelenség, és az így megnövekvő költségek miatt meggondolják magukat az eladással kapcsolatban.
  • Az eladói gondolkodásmódban alapvetően nagy változást jelent a módosítás, hiszen eddig csak a hirdetési költséggel járt a piacra lépés, illetve sikerdíjas közvetítői megbízások esetén az ingatlan piacra dobása nem járt költséggel az eladónak. A sikeres értékesítés során befolyó összegből pedig tudták fedezni a közvetítői díjat, az energia tanúsítvány díját , illetve az egyéb költségeket. A módosítással a sikeres eladástól függetlenül kell belépési díjat fizetni az ingatlan piacra dobása érdekében, ami egy esetleges visszalépés esetén elveszik.
  • Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tanúsítvány beszerzése nem csak költséggel, hanem időráfordítással is jár, tehát a piacra lépés előtt ennek az átfutási idejével számolnia kell az eladónak. Ez alapvetően nem nagy probléma, hiszen az ingatlan értékesítése önmagában is időigényes, de mondjuk egy sürgős, emiatt ár alatt kínált eladást már hátráltathat.
  • Mivel az energia tanúsítvány a módosítás értelmében 3 évig lesz érvényes használt lakások esetében, amely időszak bőven elegendő egy ingatlan értékesítéséhez, tehát a piacra lépés időpontjában elkészített tanúsítvány költsége nem veszik el a komoly eladási szándékkal rendelkező ingatan tulajdonosoknál. Azonban azoknál, akik a sikertelenség esetén hosszú időre lépnek vissza az eladástól ez a költség elveszhet.
  • A módosítás nem foglalkozik a bevezetés körülményeivel, pedig a jelenleg a piacon lévő, százezres nagyságrendben mérhető eladásra kínált ingatlan tanúsítása hatalmas feladat. Éppen ezért nagy kérdés, hogy a módosítás csak egy adott időpont után piacra dobott ingatlanokra fog-e vonatkozni.
  • Szintén érdekes kérdés, hogy a hirdetésekben szereplő energetikai besorolás valódisága hogyan kerül ellenőrzésre, tekintettel az eladásra kínált ingatlanok számának nagyságára.
  • Végezetül pedig az is érdekes kérdés, hogy a piaci szereplők - ingatlanközvetítők, nagy ingatlanos hirdetési gyűjtőportálok - hogyan fognak alkalmazkodni a jogszabályi előírásokhoz.
Pénzcentrum vélemény
Bár az OC aggályai egyértelműek, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy kifejezetten jót tenne a piacnak, ha az "eladók" nem csak tesztelgetnék a piacot, s csak az rakná fel a hirdetését, aki tényleg el is akarja adni az ingatlanát. A túlárazott, "balekra váró" ingatlanok ugyanis nagymértékben torzítják a piacot.

Az energetikai tanúsítvány szabálymódosító tervezetét alapvetően pozitívan értékeli a Duna House is. Véleményük szerint azzal, hogy 2013 január 9-től kötelező feltüntetni hirdetésekben is a besorolást, egy amúgy is természetes folyamatot gyorsítanak csak fel, miszerint előbb-utóbb alapvető szempont lesz vásárláskor annak figyelembe vétele.

A társaság szerint a másik, nem elhanyagolható szempont az eladói oldal egyfajta szűrése, ami kedvez a vevőknek. Ugyanis viszonylag erős az eladásban motiválatlanok aránya, akik csak "szondázzák" a piacot, vagy várják, hátha valaki megveszi az áron felül kínált ingatlant. Ez nem csak az ingatlanközvetítőkre hárít felesleges terhet, de a vevők is gyakran plusz köröket, energiát fordítanak ezekre az eladókra. Amennyiben a hirdetésfeladás meglévő tanúsítványhoz lesz kötve, úgy feltehetően csak azok lépnek piacra, akik valóban motiváltak. Ennek hatása lehet, hogy ugyan csökken a közvetítők kínálata, de eladási hajlandóságban viszont mindenképp javulni fog.

A közvetítő társaság szerint az egyetlen aggályos részlet a szabálymódosításban az, hogy egyik napról a másikra, vagyis január 9-től érvényes, így az átmenet hatalmas terhet jelenthet a minősítői és közvetítői oldalra is. Véleményük szerint, ha ebben nem történik változás (kerületi, megyei lépcsős átállás pl.), akkor érdemes már az eladóknak legkésőbb ősszel elkezdeni a tanúsítást, hogy ne az átállás napjaiban keljen, várhatóan hosszabb határidőkkel számolni.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?