Szembemegy a kormány az uniós játékszabályokkal

2012. március 30. 10:37

Kiskapukat gyárt, s szembe megy a kormány az Európai Unió által meghatározott irányelvekkel. Egy friss kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni a bedőlt hitelesektől megvett, illetve nekik bérbe adott lakások esetén. Bár az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő épületek szintén bérleményként fognak üzemelni, ugyanakkor esetükben nem jelent kibúvót az előírások alól a módosítás.

Egy, a tegnapi napon megjelent kormányrendelet-módosítás értelmében a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni. Nincs szükség tehát a lakás zöldkártyára azon ingatlanok esetében, melyeket a Nemzeti Eszközkezelő vesz majd meg a bedőlt hitelesektől.

Mint ismert, a 2012. január elsejétől a már meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, valamint lakások esetében is kötelezővé vált a tanúsítvány elkészítése abban az esetben, ha ellenérték fejében történő tulajdonátruházás, illetve 1 évet meghaladó bérbeadás (bizonyos esetekben! - kattints ide és olvasd el kapcsolódó cikkünket a témában) történik. Az előírás természetesen nem véletlen, a kiskapu viszont annál inkább kérdéses.

A fenntartható fejlődés és az energiafelhasználás hatékonyságának javítása érdekében ugyanis az Európai Unió 2002-ben hirdette ki az épületek energiateljesítményéről szóló direktíváját, mely a tagállamok részére előírja az épületek energetikai minőségének tanúsítását, illetve az erre vonatkozó jogszabályi háttér megteremtését. A magyar kormány - eleget téve európai uniós kötelezettségének - 2006-ban kiadta az épületek energetikai követelményeit meghatározó TNM (tárca nélküli miniszter) rendeletet, majd 2008-ban az épületek energetikai tanúsításának szabályairól szóló kormányrendeletet, mely január 1-től kötelezővé tette a tanúsítványokat.

Ócsára nem vonatkozik a kiskapu

Bár az ócsai bedőlthiteles-telep házai bérleményként fognak üzemelni, ugyanakkor ez nem jelent kibúvót az energetikai tanúsítványok elkészítése alól. 2009-től már ugyanis minden új építésű ingatlan esetében, legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig el kell készíteni az épület "zöldkártyáját". Tehát a friss kormányrendelet-módosítás aligha írja felül a korábbi, az épületek energetikai tanúsításának szabályairól szóló kormányrendeletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban: "Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek"

A 2008-as rendelet szerint egyébként az új építésű ingatlanok esetében a tanúsítás egyszerűsített eljárásban történik - a kivitelezési tervdokumentációnak mindig része az épületre vonatkozó energetikai számítás. A vonatkozó kormányrendelet kitér arra is, hogy a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtetőnek, jelen esetben a magyar államnak kell gondoskodnia. A tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani, legalábbis abban az esetben, ha az épületben lévő önálló rendeltetési egységek (lakások) fűtése, szellőzése és használati melegvíz szolgáltatása azonos rendszerű, vagy egy rendszert alkot.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?