3 °C Budapest

Szembemegy a kormány az uniós játékszabályokkal

2012. március 30. 10:37

Kiskapukat gyárt, s szembe megy a kormány az Európai Unió által meghatározott irányelvekkel. Egy friss kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni a bedőlt hitelesektől megvett, illetve nekik bérbe adott lakások esetén. Bár az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő épületek szintén bérleményként fognak üzemelni, ugyanakkor esetükben nem jelent kibúvót az előírások alól a módosítás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy, a tegnapi napon megjelent kormányrendelet-módosítás értelmében a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni. Nincs szükség tehát a lakás zöldkártyára azon ingatlanok esetében, melyeket a Nemzeti Eszközkezelő vesz majd meg a bedőlt hitelesektől.

Mint ismert, a 2012. január elsejétől a már meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, valamint lakások esetében is kötelezővé vált a tanúsítvány elkészítése abban az esetben, ha ellenérték fejében történő tulajdonátruházás, illetve 1 évet meghaladó bérbeadás (bizonyos esetekben! - kattints ide és olvasd el kapcsolódó cikkünket a témában) történik. Az előírás természetesen nem véletlen, a kiskapu viszont annál inkább kérdéses.

A fenntartható fejlődés és az energiafelhasználás hatékonyságának javítása érdekében ugyanis az Európai Unió 2002-ben hirdette ki az épületek energiateljesítményéről szóló direktíváját, mely a tagállamok részére előírja az épületek energetikai minőségének tanúsítását, illetve az erre vonatkozó jogszabályi háttér megteremtését. A magyar kormány - eleget téve európai uniós kötelezettségének - 2006-ban kiadta az épületek energetikai követelményeit meghatározó TNM (tárca nélküli miniszter) rendeletet, majd 2008-ban az épületek energetikai tanúsításának szabályairól szóló kormányrendeletet, mely január 1-től kötelezővé tette a tanúsítványokat.

Ócsára nem vonatkozik a kiskapu

Bár az ócsai bedőlthiteles-telep házai bérleményként fognak üzemelni, ugyanakkor ez nem jelent kibúvót az energetikai tanúsítványok elkészítése alól. 2009-től már ugyanis minden új építésű ingatlan esetében, legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig el kell készíteni az épület "zöldkártyáját". Tehát a friss kormányrendelet-módosítás aligha írja felül a korábbi, az épületek energetikai tanúsításának szabályairól szóló kormányrendeletet.

Korábban: "Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek"

A 2008-as rendelet szerint egyébként az új építésű ingatlanok esetében a tanúsítás egyszerűsített eljárásban történik - a kivitelezési tervdokumentációnak mindig része az épületre vonatkozó energetikai számítás. A vonatkozó kormányrendelet kitér arra is, hogy a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtetőnek, jelen esetben a magyar államnak kell gondoskodnia. A tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani, legalábbis abban az esetben, ha az épületben lévő önálló rendeltetési egységek (lakások) fűtése, szellőzése és használati melegvíz szolgáltatása azonos rendszerű, vagy egy rendszert alkot.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?