14 °C Budapest

Ha lakásod van, örülhetsz - ha házad, fizethetsz

2012. március 9. 11:07

Egyelőre fellélegezhetnek a lakásukat bérbe adók, némileg változott ugyanis az előírás, miszerint 1 évet meghaladó bérbeadás esetén kötelező elkészíteni az energetikai tanúsítványt, ismertebb nevén a lakás zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor nem mentesülnek a kötelezettség alól.

A lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló törvényt egyes részeinek változása értelmében a hosszú távú bérbeadásra vonatkozóan módosultak a korábbi előírások. Ennek értelmében egyelőre csak akkor kell új bérleti szerződések esetében az energetikai tanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól.

Tehát önálló lakás vagy egy épületnek csak egy részét elfoglaló önálló rendeltetési egység esetében még 1 évet meghaladó új szerződés esetében sem kell energetikai tanúsítvány 2012. június 1-től 2015. december 31-ig. Értelemszerűen tehát a lakásukat bérbeadóknak még jó 3 évig nem kell szembenézniük a kötelezettség miatti plusz költséggel, melyet a tanúsítvány elkészítése jelent.

Ez akár több mint 100 ezer forintos megtakarítást is jelent a tulajdonosoknak. Bár a tanúsítvány elkészítése, vagyis maga a dokumentáció díjszabása törvényileg meghatározott (11 ezer forint), azonban a költségeket nagymértékben megdobhatja az ingatlan műszaki paramétereinek felmérése. Abban az esetben, ha az igénylő nem rendelkezik az ingatlan részletes műszaki tartalmát is tartalmazó tervrajzokkal, a tanúsítvány elkészítése további költségeket róhat a tulajdonosra. Ha a tanúsítási tevékenység például hosszabb tudományos vizsgálódást, vagy speciális műszeres vizsgálatot igényel, az plusz költséget jelent az igénylőnek, nem beszélve az egyéb járulékos költségekről.

Nem mentesülnek ugyanakkor a kötelezettség alól azok, akik egy teljes épületet kívánnak bérbe adni. Vannak természetesen kivételek is. A vonatkozó rendelet szerint műemlék, templom, mezőgazdasági és ipari épületek egy része és az ideiglenes használatú épületek esetében sem kell elkészíteni a zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor kénytelenek energetikushoz fordulni, mielőtt hosszabb távra bérbe adnák ingatlanukat. Ebben az esetben pedig már a hirdetésnél is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?