0 °C Budapest

Ha lakásod van, örülhetsz - ha házad, fizethetsz

2012. március 9. 11:07

Egyelőre fellélegezhetnek a lakásukat bérbe adók, némileg változott ugyanis az előírás, miszerint 1 évet meghaladó bérbeadás esetén kötelező elkészíteni az energetikai tanúsítványt, ismertebb nevén a lakás zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor nem mentesülnek a kötelezettség alól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lakások és helyiségek elidegenítéséről és bérletéről szóló törvényt egyes részeinek változása értelmében a hosszú távú bérbeadásra vonatkozóan módosultak a korábbi előírások. Ennek értelmében egyelőre csak akkor kell új bérleti szerződések esetében az energetikai tanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól.

Tehát önálló lakás vagy egy épületnek csak egy részét elfoglaló önálló rendeltetési egység esetében még 1 évet meghaladó új szerződés esetében sem kell energetikai tanúsítvány 2012. június 1-től 2015. december 31-ig. Értelemszerűen tehát a lakásukat bérbeadóknak még jó 3 évig nem kell szembenézniük a kötelezettség miatti plusz költséggel, melyet a tanúsítvány elkészítése jelent.

Ez akár több mint 100 ezer forintos megtakarítást is jelent a tulajdonosoknak. Bár a tanúsítvány elkészítése, vagyis maga a dokumentáció díjszabása törvényileg meghatározott (11 ezer forint), azonban a költségeket nagymértékben megdobhatja az ingatlan műszaki paramétereinek felmérése. Abban az esetben, ha az igénylő nem rendelkezik az ingatlan részletes műszaki tartalmát is tartalmazó tervrajzokkal, a tanúsítvány elkészítése további költségeket róhat a tulajdonosra. Ha a tanúsítási tevékenység például hosszabb tudományos vizsgálódást, vagy speciális műszeres vizsgálatot igényel, az plusz költséget jelent az igénylőnek, nem beszélve az egyéb járulékos költségekről.

Nem mentesülnek ugyanakkor a kötelezettség alól azok, akik egy teljes épületet kívánnak bérbe adni. Vannak természetesen kivételek is. A vonatkozó rendelet szerint műemlék, templom, mezőgazdasági és ipari épületek egy része és az ideiglenes használatú épületek esetében sem kell elkészíteni a zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor kénytelenek energetikushoz fordulni, mielőtt hosszabb távra bérbe adnák ingatlanukat. Ebben az esetben pedig már a hirdetésnél is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?