Vége a trükközésnek: nem menekülhetnek a lakásbérlők

2011. október 27. 11:07

Vége a trükközésnek; a jövőben közvetlenül a bérlőtől lehet majd behajtani a távhő-szolgáltatási díjat - derül ki a távhőszolgáltatásról szóló törvény Országgyűlés elé benyújtott módosító javaslatából. Az indoklás szerint így javítható lenne a több esetben tapasztalt kritikus fizetési morál.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény tervezett módosítása szerint a jövőben, ha az épület, építmény, épületrész tulajdonosa és a bérlő vagy a használó együttesen kéri, akkor a távhőszolgáltató közvetlenül a bérlő vagy használó nevére is számlázhatja a díjat. A távhő-szolgáltatási díj megfizetéséért a tulajdonos helytállási kötelezettséggel tartozik, amennyiben a távhő-szolgáltatási díj a bérlőtől vagy a használótól a polgári jog szabályai szerint behajthatatlannak minősül.

Az indoklás szerint a módosítás azt az általános gyakorlatot kívánja megszüntetni, hogy a bérlő vagy a használó által meg nem fizetett távhő-szolgáltatási díjakat csak a tulajdonoson lehet behajtani. A magyarázat szövege szerint így javítható lenne a bérlők, illetve használók részéről sok esetben tapasztalt kritikus fizetési morál.

A módosítás következtében általánosan érvényesülhet az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a távhő-szolgáltatási díjak megfizetése közvetlenül és elsődlegesen a fogyasztót (felhasználót) terhelje, és ezen kötelezettség alól a tulajdonos helytállási kötelezettségére tekintettel ne mentesülhessen. Amennyiben a távhő-szolgáltatási díjak érvényesítése a bérlő vagy a használó vonatkozásában nem vezet eredményre, a tulajdonos helytállási felelőssége - összhangban a hatályos joggyakorlattal - továbbra is fennállna.

Pénzcentrum vélemény
Kérdéses, hogy amennyiben elfogadják a tervezetet, mennyire fognak a lakástulajdonosok élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis köztudott, hogy a legtöbb bérbeadó eltitkolt jövedelemként tekint a bérbeadásból származó bevételeire. Így elképzelhető, hogy a legtöbb tulajdonos nem lesz érdekelt abban, hogy megállapodásban rögzítse ügyfelével, hogy a távhőszolgáltató közvetlenül a bérlőnek számlázza ki a szolgáltatási díjat, inkább kockáztatnak, s lenyelik a békát, ha esetleg a bérlő fizetés nélkül távozik.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?