21 °C Budapest

Titokban döntöttek: ide költöztetik magyar családok százait

2011. október 19. 05:13

Szinte a teljes média kizárásával, titokban hirdették ki az ócsai szociális bérlakás-együttes beépítési és környezetalakítási javaslatára kiírt ötletpályázat nyertes alkotását. Bár a kormány nem titkolt terve, hogy a beruházás végeredménye egy mintaértékű lakóegyüttes legyen, azonban a legfrissebb hírek szerint - melyekre korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet - ez aligha fog megvalósulni.

Az Archidea K+K Területrendezési és Építészeti Bt. hódította el az ócsai bedőlhiteles-telep beépítési és környezetalakítási javaslatára kiírt ötletpályázat első díját. A soproni illetőségű társaság mellett a bírálóbizottság a pályaművek részletes összehasonlító értékelése során megállapította, hogy a pályaművek egyharmada tartalmaz olyan értéket, amelyek díjazásra, vagy megvételre érdemesek, s így azok a tervezési munkák során is hasznosíthatóak.

"A nyertes pályamű a bedőlt devizahitelesek otthonait virágszirmokként történő felfűzésével példa értékűen oldotta meg" - olvasható az ötletpályázat bírálatáról szóló zárójelentésben. A terület középpontjában elhelyezett kör alakú közparkot a hossz és keresztirányú, valamint átlós tengelyek mentén telepített intézményi épületek és azok kertjei egészítik ki szabályos négyszöggé, hangsúlyozva ezzel is a településrész központjához kapcsolódó lakóterületek egyenrangúságát.Nagyobb térképre váltás

A bírálat szerint, a Kovács Miklós tervező által készített, győztes pályamű a gazdálkodás lehetőségét nem, mint kizárólagos megélhetési lehetőséget, hanem kínálati jelleggel biztosítja. Véleményük szerint ez azért is kifejezetten előnyös, mivel így a gazdálkodási kényszer nem épül be sem tudatilag, sem településszerkezetileg túlzottan domináns elemként.

Ennek értelmében a továbbtervezésre vonatkozó ajánlás három életmód-modellt határoz meg: A külső (budapesti) munkahellyel rendelkező bérlők, akik saját telkükön csak kiegészítő jövedelemforrásként konyhakertet művelnek és gyümölcsöt termelnek, esetleges kisállat-tartással kiegészülve. A részben piacra termelő bérlők, akik saját telkükön kívül közösen, vagy egyénileg bérelve további kertterületet művelnek meg. Végül pedig a piacra termelő bérlők, akik további szántók, legelők bérlésével állítanak elő terményt vagy takarmányt, illetve nagyállat-tartást is megvalósító kisgazdaságot-kisszövetkezetet működtetnek. A zárójelentés kitér az önkéntes jelentkezők (bérlők) kiválasztási kritériumára is, mely szerint együttműködésre hajlandó és alkalmas családokat várnak.

Nem erről volt szó...

Mint azt a kormány Ócsával kapcsolatos kommunikációja során korábban már többször hangoztatta, a családoknak alacsony rezsijű házakat építenének, erre azonban a Pénzcentrum.hu korábbi számításai szerint aligha elegendő a kormány által előirányzott mintegy 5-6 milliárd forint. "A 150 ezer forintos fajlagos négyzetméterenkénti költség, a teljes mértékben energiatakarékos házak esetében, irreálisan kevés" - mondta el a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, a neve elhallgatását kérő építészmérnök. Ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a kormány is kénytelen ezt belátni, s visszavonulót fújni.

Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, "A+" energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció - mondta Szaló Péter a Népszabadságnak. Mint azt a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára a napilapnak kifejtette, a passzív házhoz közelítő energiahatékonyságú épületek építése aránytalanul sokba kerül, így végül a "B" energetikai besorolású épületek mellett döntöttek. Megkerestük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, hogy nyilatkozzanak a módosított koncepcióról, azonban kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Az ötletpályázat céljai között szerepelt ugyanakkor az is, hogy a perifériára szorult emberek kiszolgáltatottsága, illetve a társadalmi feszültségek feloldása összefogást sürget. Nagy kérdés azonban, hogy a társadalom szélén tengődő, hasonló gondokkal küzdő devizahitelesek tömbösítése mennyiben tudja feloldani a társadalmi feszültségeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Urbanisztikai Társaság véleménye szerint a településszerkezettől elszakadó, laza beépítésű, munkahelyektől és szolgáltatásoktól távoli új lakóterület nem alkalmas arra, hogy követendő példa legyen hasonló társadalmi problémák megoldására. Véleményük szerint az autonóm település előfutárainak tekinthető kertvárosok létesítése mindig akkor volt sikeres, ha lakóit a közös munkahely, a társadalmi kötelékek rendszere szolidárissá tette mind lakóhelyükkel, mind egymással.

Bár a tervpályázat célja az volt, hogy a kormány Ócsára tervezett szociális családiház-építési programjához magas szintű településrendezési és építészeti hátteret biztosítson - ennek a követelménynek a nyertes pályázat meg is felelt -, a fentiek fényében nagy kérdés, hogy a tervezett beruházás végeredménye valóban mintaértékű lakóegyüttes lesz-e, mint ahogy azt a kormányzat hirdeti.

Szorít a határidő...

A friss hírek szerint a 420 épület megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot, melyen kiválasztják majd az építészeket, a kivitelezőt és a technológiát, csak a jövő év elején hirdetik meg. Bár korábban a Belügyminisztérium reményei szerint már a jövő év elején megkezdődött volna az építés, s 2012 márciusára már el is készült volna az első blokk, most úgy tűnik, csúszik a projekt.

A Pénzcentrum.hu már korábban is felhívta a figyelmet, hogy a szűkös határidő aligha lett volna tartható, s az is kétséges, hogy nyárra beköltözhetnek az első lakók. A közbeszerzési pályázat lezárulta után ugyanis a határidők betartását nehezítheti a hivatalos ügymenet (engedélyeztetés, hatósági ügyintézés) rendkívül lassú tempója is, bár kétségtelen, hogy ezt a kormányzat jelentősen felgyorsíthatja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?