23 °C Budapest

Ősszel is sokat spórolhatunk a rezsin, ha...

2011. augusztus 31. 16:03

Sokan úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni. Pedig a meleg nyári és őszi napokon is lehet csökkenteni az enegiaköltségeket; elsősorban a háztartási klíma- és hűtőberendezések helyes használatával, a lakások megfelelő szigetelésével és a vízfelhasználási szokások újragondolásával.

Az átlagosnál melegebb hőmérséklet, kánikula hatására akár 10-20 százalékkal is növekedhet a lakossági áramfogyasztás. Míg korábban az éves terhelési csúcsidőszak rendszerint a téli időszakra esett, néhány éve ez már a nyári időszakra jellemző, elsősorban a klímaberendezések fokozott üzemeltetésének hatására.

Sokan mégis úgy vélik, az áramszámlán csak a téli hónapokban, a fűtési szezonban lehet spórolni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy néhány egyszerű tanács megfogadásával a fogyasztás a melegebb hónapokban is jelentősen mérsékelhető, így éves szinten a villanyszámla összegéből több ezer forint is megtakarítható. A meleg nyári és őszi napokon elsősorban a háztartási klíma- és hűtőberendezések helyes használatával, a lakások megfelelő szigetelésével és a vízfelhasználási szokások újragondolásával lehet csökkenteni az energiaköltségeket.

A háztartási hűtőgépek optimális belső hőmérséklete +7°C, ha ez akár csak 2 fokkal kevesebb, az máris 15 százalékkal növeli a fogyasztásukat. A hűtők kánikulában fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, energiafogyasztásuk azonban csökkenthető a hátsó részükön lévő hőleadó-radiátor rendszeres tisztításával. Emellett fontos - különösen az idősebb gépeket - havonta legalább egy alkalommal leolvasztani, illetve oda kell figyelni arra is, hogy ha az ablakon beszűrődő napsugárzás a hűtőt éri, a hő hatására növekszik az energiafelhasználása. Különösen kánikulában ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk nyitva sokáig, illetve minél kevesebbszer nyitogassuk a hűtőgép ajtaját.

A háztartások tovább mérsékelhetik energia-felhasználásukat a vízfelhasználási szokásaik újragondolásával. Egy energiatakarékos mosógép éves becsült áramfogyasztása 204 kWh. Mivel jó időben nem koszolódnak annyira a ruhák, érdemes alacsonyabb hőfokon, előmosás nélkül, rövidebb programmal használni a készüléket, így akár harmadával is csökkenthető az energiafelhasználása.

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. A nyaralások idejére pedig érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A melegebb napokon egyre többen klímaberendezéssel teszik elviselhetővé a hőmérsékletet. A tartós hőség hatása egy átlagos háztartás számára 1-2 ezer forint többletköltséget jelent az áramszámla végösszegében. Légkondicionáló berendezés használata, amennyiben átlagosan naponta 6-7 órán keresztül működtetjük, nagyjából 600-1000 forint többletköltséget jelent naponta egy 2 KW-s készüléket feltételezve.

A klímaberendezések működtetési ideje a nyári időszakban átlagosan 3-4 hétig tart. Ha azonban a közvetlen napsugárzás melegítő hatását mérsékeljük az ablakon lévő reluxák vagy redőnyök leengedésével, sötétítő használatával, akkor kisebb energiafelhasználással is elérhetjük az optimális hőmérsékletet. Sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?