4 °C Budapest

60 ezer gáztolvaj országa lettünk

MTI
2011. augusztus 10. 17:32

A Tigáz szolgáltatási területén az év első felében közel ötezer gázlopási esetet derített fel, megközelítően ezerrel többet, mint tavaly az év egészében; a gázlopások évente mintegy 9 milliárd forint kárt okoznak a társaságnak - hangzott el a cég szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kállai László, a Tigáz-DSO Kft. ellenőrzési vezetője a felderített esetek számának jelentős növekedését a hatékonyabb és fokozottabb ellenőrzéssel magyarázta.

Az 1,25 millió Tigáz-ügyfél közül a becslések szerint 40-60 ezren vételezik szabálytalanul a földgázt. A társaság hét megyében szolgáltat, ezek közül Pest megyében és a Nyírség észak-keleti területein fordul elő leggyakrabban a gázlopás. Az esetek felében a gázmérő óra számlálóját állítják vissza. A társaság szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor vállalkozók jelentkeznek "segítséget nyújtani" a gázlopásban, majd utána még zsarolják is a fogyasztót.

A gázlopások felderítési aránya 10-12 százalék. Az ellenőrzések 50 százalékát bejelentés alapján végzi a társaság, ezek felében a gyanú beigazolódik.

A társaság számos új eszközt vet be a felderítésekre. Többek között informatikai eszközökkel elemzik a fogyasztói szokásokat, ipari endoszkópot használnak, hőkamerát, gázmérő-tesztert alkalmaznak, illetve speciális készülékkel ellenőrzik a mágnesezést.

Az idén 75 ezer célzott ellenőrzést végez a társaság, előzetes bejelentés nélkül vizsgálják, hogy van-e gázfelhasználás a mérő megkerülésével, vagy manipulálták-e a gázmérőt. A felhasználónak, vagy megbízottjának jelen kell lennie az ellenőrzéskor, amit jegyzőkönyvben rögzítenek. Az ellenőrzésre elszállított mérőóra igazságügyi vizsgálatánál is érdemes a felhasználónak jelen lennie - hangzott el a tájékoztatón.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ellenőrzés során leszerelt mérőórát pótolják, a gázszolgáltatás folyamatos marad, csak akkor függesztik fel, ha veszélyhelyzet alakul ki.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20