36 °C Budapest

Betelt a pohár! Sok szomszéd jelenti az áram- és gázlopást + videó

Pénzcentrum
2010. október 5. 09:02

Az energiaszolgáltatók a fogyasztási adatok követése alapján általában szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, de az utóbbi időben egyre több a lakossági bejelentés is. A becsületesen vételező és időben fizető szomszédok nem nézik jó szemmel az áram- és gáztolvajokat, akik a szaporodó ellenőrzések ellenére milliárdos károkat okoznak - írja a Napi.

A szolgáltatók közül a Tigáz a fogyasztásban mutatkozó jelentősebb visszaesést tapasztalva is ellenőrzést indít, az E.On pedig a nyilvántartási rendszeréből kiszűrt fogyasztási helyeken célzott ellenőrzéseket is végez. A már egyszer ellenőrzött helyekre időről-időre visszatérnek a szolgáltatók munkatársai. A gázlopások esetében inkább a lakossági elkövetés a jellemző, az áramlopásoknál azonban a lefüleltek mintegy 20%-a ipari felhasználó.

Évente több milliárd forint kárt okoznak az energiát szabálytalanul vételezők, a szolgáltatók nagy létszámú egységekkel igyekeznek visszaszorítani a jelenséget. A Tigáz évente 3-4 milliárd forintra becsüli a gáz szabálytalan vételezéséből (azaz lopásából) eredő veszteséget, ami az éves árbevétel mintegy 10%- át teszi ki - mondta Győri Pál, a társaság szóvivője. A munkavállalók közül minden tizedik az ellenőrzési területen dolgozik, de gyakran a rendőrségtől is kapnak szabálytalanságra utaló jelzéseket.

A Portfolio.hu az E.ON energiaellenőrzési csoportját kísérte el bevetésre. Jelenlétükkor az "áramkommandó" kettőből kétszer talált.

Országosan közel 300 fős energiaellenőr-csapatot működtet az E.On Hungária Zrt., ennek fenntartása közel 1,5 milliárd forintba kerül évente - mondta Kutas István szóvivő. Az E.On szolgáltatási területén éves szinten összesen 14 milliárd forintra rúg a gáz- és áramlopásból származó kárösszeg. Az energiatolvajok önmaguk és mások élet-, illetve vagyonbiztonságát is veszélyeztetik az illegális beavatkozással. Az áramlopások miatt gyakran túlterhelés keletkezik a hálózatban, ami meghibásodást, illetve feszültségingadozást okoz. Ha pedig valaki a gázhálózatba piszkál bele, az gázszivárgáshoz, gázrobbanáshoz vezethet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az E.On energia-ellenőrei rendszeresen végeznek mérőóra-ellenőrzéseket. Az ellenőrzések közül 125 ezer az áram-, 25 ezer pedig a gázszolgáltatást érinti. Az ellenőrzések közel 20%- a tár fel valamilyen szabálytalanságot az áram-, 5%-a a gázszolgáltatásban. A Tigáz területén évente háromezer esetet derít fel a rendőrség. Az eszközpaletta a gázmérő manipulációjától a komplett mérőbelsők hamisításáig terjed.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00