Betelt a pohár! Sok szomszéd jelenti az áram- és gázlopást + videó

Pénzcentrum
2010. október 5. 09:02

Az energiaszolgáltatók a fogyasztási adatok követése alapján általában szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, de az utóbbi időben egyre több a lakossági bejelentés is. A becsületesen vételező és időben fizető szomszédok nem nézik jó szemmel az áram- és gáztolvajokat, akik a szaporodó ellenőrzések ellenére milliárdos károkat okoznak - írja a Napi.

A szolgáltatók közül a Tigáz a fogyasztásban mutatkozó jelentősebb visszaesést tapasztalva is ellenőrzést indít, az E.On pedig a nyilvántartási rendszeréből kiszűrt fogyasztási helyeken célzott ellenőrzéseket is végez. A már egyszer ellenőrzött helyekre időről-időre visszatérnek a szolgáltatók munkatársai. A gázlopások esetében inkább a lakossági elkövetés a jellemző, az áramlopásoknál azonban a lefüleltek mintegy 20%-a ipari felhasználó.

Évente több milliárd forint kárt okoznak az energiát szabálytalanul vételezők, a szolgáltatók nagy létszámú egységekkel igyekeznek visszaszorítani a jelenséget. A Tigáz évente 3-4 milliárd forintra becsüli a gáz szabálytalan vételezéséből (azaz lopásából) eredő veszteséget, ami az éves árbevétel mintegy 10%- át teszi ki - mondta Győri Pál, a társaság szóvivője. A munkavállalók közül minden tizedik az ellenőrzési területen dolgozik, de gyakran a rendőrségtől is kapnak szabálytalanságra utaló jelzéseket.

A Portfolio.hu az E.ON energiaellenőrzési csoportját kísérte el bevetésre. Jelenlétükkor az "áramkommandó" kettőből kétszer talált.

Országosan közel 300 fős energiaellenőr-csapatot működtet az E.On Hungária Zrt., ennek fenntartása közel 1,5 milliárd forintba kerül évente - mondta Kutas István szóvivő. Az E.On szolgáltatási területén éves szinten összesen 14 milliárd forintra rúg a gáz- és áramlopásból származó kárösszeg. Az energiatolvajok önmaguk és mások élet-, illetve vagyonbiztonságát is veszélyeztetik az illegális beavatkozással. Az áramlopások miatt gyakran túlterhelés keletkezik a hálózatban, ami meghibásodást, illetve feszültségingadozást okoz. Ha pedig valaki a gázhálózatba piszkál bele, az gázszivárgáshoz, gázrobbanáshoz vezethet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az E.On energia-ellenőrei rendszeresen végeznek mérőóra-ellenőrzéseket. Az ellenőrzések közül 125 ezer az áram-, 25 ezer pedig a gázszolgáltatást érinti. Az ellenőrzések közel 20%- a tár fel valamilyen szabálytalanságot az áram-, 5%-a a gázszolgáltatásban. A Tigáz területén évente háromezer esetet derít fel a rendőrség. Az eszközpaletta a gázmérő manipulációjától a komplett mérőbelsők hamisításáig terjed.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22