20 °C Budapest

Penészes a lakásod? A szakértő válaszol

2011. március 12. 07:02

Korábbi, "Penészedik a lakásod? Így tehetsz ellene" című cikkünkkel kapcsolatban számos kérdés érkezett be olvasóinktól szerkesztőségünkbe. A Pénzcentrum.hu olvasói kegyeiben járva kiválasztotta azon kérdéseket, melyek olyan problémát vetnek fel a témával kapcsolatban, melyek szignifikánsan jellemzik a magyarországi viszonylatokat, legyen szó családi házról, téglából épült vagy éppen panel társasházi lakásról. A kérdések megválaszolásában segítségül hívtuk Nagy Zsolt építészmérnököt, aki ismét készséggel állt rendelkezésünkre. Mivel a válaszok mélyebb rávilágítást adnak a témára, így a könnyebb emészthetőség érdekében a kérdésekre adott válaszokat két részletben osztjuk meg olvasóinkkal.

Bár sok esetben az ingatlanokban jelentkező penész gyakorta azonos okokra vezethető vissza, azonban Nagy Zsolt, az Eurographics Kft. építészmérnöke felhívja a figyelmet arra, hogy ezen megoldások csak egy elméleti sémát vázolnak, amelynek pontos alkalmazását nagyban befolyásolja a helyszín és az épület egyéb adottságai. Ebből adódóan a szakértő azt tanácsolja, hogy a javítási munkák megkezdése előtt a tulajdonosok kérjenek személyes konzultációt egy környékbeli szakembertől!

Négy kérdés, négy válasz penész ügyben

Vidéken, vályogfalú családi házban élünk és a hálószobánk egyik oldala a szinttől kb. 1/2 méterre 3-4 hetenként bepenészedik a téli időkben. Azért az az oldal, mert kívül a földréteg magasabban van a szoba szintjétől, mivel hegyoldalon épült a ház. Azt megszüntetni már nem tudom utólag, így egy kérdésem lenne: belülről arra az egy oldalra milyen szigetelőt alkalmazhatnék, milyen magasságban és milyen ragasztóanyaggal? Megoldható ez így valamennyi százalékban?

A belső szigetelést vályogfalú ház esetében nem ajánlom, mivel a kívülről érkező nedvességet így teljesen bezárja a falba, amely ezek után akár tönkre is teheti azt.

Egyébként a lejtős telken álló épületeknél az Ön által leírt problémát a torlaszvíz okozza. Ez gyakorlatilag a föld felsőbb rétegeiben csordogáló esővíz, amely a ház falához érve akadályba ütközik, megáll és összegyűlik. A ház falát ez a külső nedvesség áztatja folyamatosan, amennyiben nincs megfelelő vízszigetelés, ez okozza a penészedést is.

A leírtak alapján, a helyszín ismerete nélkül a fal külső szigetelését és vízelvezető drénezés kialakítását javaslom, amelynek főbb elemei a következők:

- a vizesedő falszakasz külső oldalán ki kell ásni a fal mellett a földet legalább a szoba síkja alatt 60-80 cm mélységig (ezt a műveletet szakaszosan kell elvégezni, nehogy statikai problémát okozzon a megtámasztás elvétele)
- a falazat és az alapozás mellé nedvességre nem érzékeny (zártcellás,
extrudált) polisztirol lábazati szigetelést kell/lehet elhelyezni,
amelynek vastagsága legalább 5 cm (a táblákat amennyiben nincs
vízszigetelés tüskékkel lehet rögzíteni
- a hőszigetelő réteg elé dombornyomott szivárgó lemezt kell felrakni,
amely a csatlakozó terepszint magasságától legalább 30 cm magasabban
ér véget - a lemezt az érintett falszakasz teljes vonalában végig kell
vezetni
- az árok alsó részébe dréncsövet kell elhelyezni, amely az épület
mellé vezeti a vizet - a csövet kavics ággyal kell körülvenni
- ezt követően vissza lehet temetni az árkot

Egy budapesti társasház legfelső emeletén lakunk. Pár hónappal ezelőtt a mennyezeten megjelent a penész, tapintásra érezhető a vizesedés. Mivel korábban nem jelentkezett a probléma - még télen sem - nem tudjuk, mi lehet a gond.

A válasz igen egyszerű, de sajnos a probléma megoldása elég nehézkes. A vizesedést feltehetőleg a tetőn átjutó víz okozza, amely ugyan lehet, hogy a födém más részén is jelen van, de a leghidegebb helyeken, főleg a sarkokban, élek mentén jelentkezik először.

A kérdésből nem derül ki, de van némi különbség, hogy magas-, vagy lapostető van-e a házon. Magastető esetében akár egy elmozdult tetőcserép is okozhatja a beázást, de érdemes ellenőrizni a bádogos szerkezetek, ereszek, vápák, hajlatok állapotát is, vagy a tetőfólia esetleges sérüléseit.

Lapostető esetében is számtalan hiba lehet. Elég, ha eldugul az összefolyó, vagy a túl sok falevél megakadályozza a víz gyors lefolyását. Persze előfordulhat az is, hogy a szigetelés sérül meg valahol. Sajnos a víznek elég egy apró lyuk is valamelyik illesztésnél, vagy kémény szegélyénél, vagy egy csatornaszellőző gallérjánál. A javítás nem bonyolult elméletben, csak tömíteni kell a kialakult lyukat, a gyakorlatban azonban ez egy igencsak pepecselős és nem is mindig eredményes munka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Régóta küszködünk a penésszel. Bár folyamatosan eltüntetjük különböző vegyszerekkel, sajnos a probléma újra és újra visszatér. Amennyire meg tudjuk állapítani a penész feltehetően a kémény vonalán jelentkezik, máshol nincs ilyen problémánk. Szeretnénk valami tartós megoldást. Mit javasol?

Ebben az esetben nagy valószínűséggel a kémény a ludas. A kémény és a tető csatlakozásánál lehet probléma a bádogozással, vagy vízszigeteléssel, de lehet, hogy a fedkő sérült vagy nincs esővédő tárcsa a kéményen, és az esővíz folyamatosan a kéménykürtőbe jut. Problémát okozhat az is, hogy a kéményben a füstgáz nagyon hamar lehűl, és a kürtő belső falán lecsapódik, majd onnan szép lassan visszafolyik. Ez a jelenség fokozottam igaz gáz üzemű fűtés esetén. Ilyenkor a kémény szigetelését érdemes ellenőrizni, vagy pótolni. Javítás előtt mindenképpen kérje szakértő segítségét!

Én azt tapasztalom, hogy nagyon sok olyan új építésű lakás is penészedik, ahol a falazóblokkra polisztirol hőszigetelést raknak. Megnéztem az egyik kerámia falazóelemet gyártó cég honlapját. Van egy csomó részletrajz az egyik letölthető prospektusban, de polisztirolhab csak a lábazatra és a pincefalra van rajzolva, a földszinti, meg emeleti falra nincs. Ott a falon nincsen hőszigetelés. Kivétel az a fal, ahol téglaburkolat van a fal előtt: itt kőzetgyapot hőszigetelés van a falon, és még van ez előtt egy légréteg is. A gyártó biztosan tudja, hogy miért nem ajánl dryvit rendszert a falazóeleméhez. Kérdésem, hogy hogyan tervezhető polisztirolhab hőszigetelés a falazatra, ha azt a falelemet gyártó cég alkalmazástechnikája nem engedi?

A kérdésben említett dryvit szigetelési rendszer az egyik tipikus példája annak, hogy az önmagukban jól működő fejlesztéseket a gyakorlatban sajnos a legtöbbször helytelenül használják. Ez a fajta hőszigetelési megoldás szinte minden esetben megakadályozza a fal természetes lélegzését, így különös figyelmet kell fordítani az ilyen épületeknél a mesterséges szellőztetés kiépítésére akár felújításról, akár új építésről van szó. Sajnos ezt legtöbbször maguk a megrendelők utasítják vissza, mondván ilyen "luxusra" nincs már keret, legfeljebb többször szellőztetünk.

A kerámia falazóelemekre reagálva elmondható, hogy legtöbb esetben a gyártók a termékek alkalmazástechnikai útmutatójában kifejezetten nem tiltják a dryvit rendszer használatát. A tervezési segédletekben bemutatott példák azonban a szakemberek által ajánlott legjobb műszaki kialakításokat tartalmazzák, amelyek legtöbbször a legköltségesebb megoldások is egyben.


Cikksorozatunk hamarosan folytatódik a második résszel...


Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33