2 °C Budapest

Meglepődhettek az első gázszámla láttán az ex-Emfeszes ügyfelek

2011. február 18. 16:52

Érezhetően növekszik az érdeklődő ügyfelek száma a Tigáz budapesti irodájában, miután a héten megérkeztek az első számlák az eredetileg az Emfesszel szerződött fogyasztókhoz - mondta az InfoRádiónak a társaság ügyfélszolgálati vezetője. Postás Péter hozzátette: ők részletesebb számlát bocsátanak ki, mint a másik szolgáltató, és ez okozhat félreértéseket.

Nem az Emfesztől kapott utolsó számláján szereplő mérőállás, hanem részben becsült érték alapján kell fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik a földgázkereskedő működési engedélyének felfüggesztése után a Tigázhoz kerültek. A Tigáz ügyfélszolgálati vezetője elismerte: az lett volna az ideális állapot, ha az átadás-átvétel pillanatában mind az Emfesz, mind pedig az átvevő rendelkezik a mérőállással, ám mivel az adatok nem voltak meg, a január 13-án reggel 6-tól a mérőórák leolvasásának időpontjáig elhasznált gázmennyiséget meg kellett becsülni.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a leolvasás joga a területileg illetékes földgázelosztóhoz, a Főgáz Zrt.-hez tartozik, így az órák állását - január 13-a és február 4-e között - nem a Tigáz munkatársai végezték. A cég csak a Főgáz által biztosított adatok alapján számolhatott.

A problémát egy hallgató jelezte az InfoRádiónak, aki kifogásolta azt is, hogy az új, a Tigáztól kapott számlán nem szerepel a gáz köbméterenkénti ára, míg az Emfesztől érkezőkön ezt feltüntették.

Postás Péter szerint a bizonytalanságot az okozhatja, hogy míg az Emfesz egyszerűsített számlát bocsát ki, amelyen az elhasznált mennyiség szerint határozzák meg a végösszeget, a Tigáznak az egyetemes szolgáltatókra vonatkozó szabályok szerint kell összeállítania a számlát, és a fűtőérték utáni elszámolást feltüntetnie. A Tigáz számláinak értékét az új fogyasztók megváltozott bontásban találják: a cég az elhasznált köbmétermennyiségből számol vissza a fűtőértékre, majd azt szorozza az aktuális egységárral. Emellett szerepelteti az importkorrekciós tényezőt, a biztonsági készletezési díjat és az alapdíjat is.

A hallgató szóvá tette azt is, hogy számításai szerint a Tigáz drágábban adja a gázt, mint korábban az Emfesz, holott a cég azzal nyerte meg a 90 napra felfüggesztett szolgáltató ügyfeleinek ellátási jogát, hogy annak ára alá ígért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Erről szólva az ügyfélszolgálat vezetője azt mondta: nem gondolja, hogy bármelyik új ügyfél többet fizetne a gázért, mint korábban, de látnia kellene a konkrét számlát (az illető ügyfél az Emfesztől 510 köbméteres fogyasztásért 60.764, a Tigáztól 490 köbméteresért 65.111 forintos számlát kapott - a szerk.). Postás Péter hangsúlyozta: ők valóban a Főgáz egyetemes szolgáltatási területére érvényes egyetemes szolgáltatási árszint alatti áron szolgálgatnak, köbméterenként 8,40 forintos kedvezménnyel, ami magasabb, mint amit az Emfesz biztosított.

A Tigáz ügyfélszolgálatának vezetője azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az egyéb díjakat levonva hasonlítsák össze a korábbi számlájuk értékét az újjal. Megjegyezte azt is, hogy az ügyfélszolgálatok megerősített ügyintézői létszámmal várják az érdeklődőket.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm