28 °C Budapest

Ex-Emfesz ügyfelek figyelem! Ezeket nem árt tudni

2011. január 14. 05:20

A tegnapi naptól kezdve 90 napig a Magyar Energia Hivatal által kijelölt végső menedékes kereskedő/szolgáltató látja el az Emfesz korábbi ügyfeleit földgázzal. És hogy mire kell figyelniük az érintett fogyasztóknak?

A hivatal döntése alapján az E.ON Hungária ellátási területén az E.ON, a GDF Suez ellátási területén a GDF Suez fogja ellátni a kereskedő nélkül maradt ügyfeleket.

A Főgáz ellátási területén a következő 90 napban a Tigáz szolgáltat majd az exemfeszes ügyfeleknek 8,4 forintos kedvezményt nyújtva a helyi hatóságilag maximalizált árhoz képest. Ezzel szemben a Tigáz ellátási területén a Főgáz fog szolgáltatni az ott érvényes ármaximumhoz képest 6,3 forintos kedvezménnyel.

A két szolgáltató által vállalt diszkontok csak az április 13-áig tartó 90 napos periódus alatt érvényesek, az ezt követő árazás egyelőre bizonytalan, azonban az biztos, hogy senkinek sem kell többet fizetnie a területileg érvényes maximált hatósági árnál. A fogyasztók annak a cégnek az ellátási területéhez tartoznak, amelyet korábban otthagytak az Emfesz kedvezményes árú szolgáltatását választva.

Amennyiben valaki éppen a kereskedőváltás folyamatában volt az Emfesz engedélyének felfüggesztésekor, akkor ellátásnak sorsa attól függ, hogy január elsején már az Emfesz szolgáltatta-e neki a gázt vagy még a korábbi egyetemes szolgáltatója. Amennyiben már az Emfesz, akkor a fogyasztó a Magyar Energia Hivatal által most kijelölt egyetemes szolgáltatóhoz kerül (a következő 90 napra biztosan). Ha még nem zárult le teljes mértékben a kereskedőváltás (például egy korábbi számlatartozás miatt az Emfesz nem tudta átvenni a fogyasztót, akkor a kereskedőváltási folyamat semmisnek tekinthető, és az ügyfelet továbbra is korábbi egyetemes szolgáltatója fogja kiszolgálni.

FONTOS:

Az Emfesztől még jöhet számla, hiszen január 5-ig még az gázkereskedő látta el az ügyfeleit. Ezen követeléseket a társaság behajthatja fogyasztóin. Ezt követő időszakra a hatályos jogszabály szerint azonban már nem bocsáthat ki számlát, nem állhat elő követeléssel.

Fizessük a számlákat: Bizonyosodjunk meg arról, hogy az Emfeszt követően melyik gázszolgáltató hivatalos a gázellátásunkra, és ezt követően a kijelölt társaság által kiállított számlákat fizessük be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jön a gázóra-leolvasó, tessék beengedni: Február 4-ig a gázelosztó társaságok kötelesek leolvasni a fogyasztók mérőóráját annak érdekében, hogy a későbbi elszámolást elősegítsék. Mind a Magyar Energia Hivatal, mind a gázkereskedelemben érdekelt cégek kérik, hogy a lakosság segítse a leolvasási folyamatot, engedjék a gázelosztó társaságok képviselői számára a leolvasást.

Nincs készpénzfizetés: Egyik kijelölt gázkereskedő képviselője sem fog becsöngetni azzal, hogy készpénzben kell rendezni bármiféle tartozást is. Ugyanez vonatkozik az óraleolvasást végző szakemberekre is. A kötelezettségek rendezése továbbra is sárgacsekken, átutalással vagy csoportos beszedési megbízással történik, tehát amennyiben valaki egy gáztársaság nevében készpénzfizetésre igyekszik rávenni minket, akkor bizonyosan szálhámossal állunk szemben.

Nem kell sorban állni: Nem kell az ügyfeleknek felkeresniük az új szolgáltatójuk ügyfélszolgálatát, ugyanis a - számlák rendes fizetése esetén - automatikusan szerződéses ellátási viszony jön létre az ügyfelek és új szolgáltatójuk között.

A 90 nap letelte után, tehát április 13-át követően a E.On és a GDF Suez lakossági ügyfeleinek nincs mire figyelniük, az imént említettek szerint "visszakerülnek" korábbi egyetemes szolgáltatójukhoz. Jelenleg még kiszámíthatatlan azonban a Főgáz és a Tigáz ellátási területén vételezők sorsa, ugyanis lehetséges, hogy az ott élők két egyetemes szolgáltató ajánlatából is választhatnak majd. Ami biztos, hogy gáz nélkül senki sem marad, és senki sem fizethet többet, mint a hatóságilag maximalizált gázdíj. (Ezek azonban az egyes egyetemes szolgáltatók és ellátási területük esetében eltérnek.)

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?