Lopják az áramot, a vizet és a gázt - Tehetetlen szolgáltatók

2010. május 3. 09:17

Továbbra is jelentősek a közműcégektől történő lopások, az évente ilyen úton felhalmozódó kár több tízmilliárdosra tehető. A szolgáltatók szerint már külön bandák szállítják a megbütykölt órákat, a felderítés nehéz, a jogi gyakorlat pedig nem elrettentő.

A Világgazdaság mai számában a közműcégeket ért lopásokról számol be: a helyzet igencsak elkeserítő, évente több tízmilliárdra tehető az illegális vételezés értékes hazánkban. Ugyancsak jelentősek a berendezések és vezetékek megrongálásából eredő károk, amelyek ráadásul a komoly biztonsági kockázatot jelentenek, baleset- és életveszélyesek.

Az E.ON beszámolója szerint őket főként az ipari fogyasztók károsítják meg, illetve azon lakossági fogyasztók, amelyek a medence, valamint a kerti feljárót fűtik az illegálisan vételezett árammal. A lakossági körben vannak közismerten problémás területek, sőt akad olyan hely is ahová a szemetes autó is csak félve mer bemenni a belógó vezetékek miatt.

A Tigáz közlése szerint a náluk jelentkező 4 milliárd forintos lopásból eredő veszteség főként olyan terülteken történik, ahol a "rendőrségi is gyakran megfordul". Ugyancsak történnek lopások az Emfesz szolgáltatói körében is.

A Fővárosi Vízműveknél is gyakran találkoznak illegális vételezéssel, főként az építkezésekkel, autómosókkal gyűlik meg a bajuk, a kimutatott lopási érték százmillió forintos nagyságrendű.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tigáz szóvivője szerint virágzik az országban az óramanipuláló és bypass-vezetékszerelő ipar, a technika legtöbbször keletről érkezik. Az E.ON kommunikációs igazgatója ezt megerősítve még hozzátette, hogy nekik viszonylag szerencséjük van, mert társaságuk a legtöbb esetben a "szállító országokban" is rendelkezik érdekeltségekkel, így gyakran előbb értesülnek a trükkökről, mint azok Magyarországra érkeznének.

A közműségek azt is nehezményezik, hogy a lopások jogi következményei nem elég elrettentőek. Ha valakinek lopásért bíróság elé is kell állnia, az életveszélyes helyzet okozása miatti felelősségre vonás elmarad, pedig sok országban az evidens gyakorlat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?