Lopják az áramot, a vizet és a gázt - Tehetetlen szolgáltatók

2010. május 3. 09:17

Továbbra is jelentősek a közműcégektől történő lopások, az évente ilyen úton felhalmozódó kár több tízmilliárdosra tehető. A szolgáltatók szerint már külön bandák szállítják a megbütykölt órákat, a felderítés nehéz, a jogi gyakorlat pedig nem elrettentő.

A Világgazdaság mai számában a közműcégeket ért lopásokról számol be: a helyzet igencsak elkeserítő, évente több tízmilliárdra tehető az illegális vételezés értékes hazánkban. Ugyancsak jelentősek a berendezések és vezetékek megrongálásából eredő károk, amelyek ráadásul a komoly biztonsági kockázatot jelentenek, baleset- és életveszélyesek.

Az E.ON beszámolója szerint őket főként az ipari fogyasztók károsítják meg, illetve azon lakossági fogyasztók, amelyek a medence, valamint a kerti feljárót fűtik az illegálisan vételezett árammal. A lakossági körben vannak közismerten problémás területek, sőt akad olyan hely is ahová a szemetes autó is csak félve mer bemenni a belógó vezetékek miatt.

A Tigáz közlése szerint a náluk jelentkező 4 milliárd forintos lopásból eredő veszteség főként olyan terülteken történik, ahol a "rendőrségi is gyakran megfordul". Ugyancsak történnek lopások az Emfesz szolgáltatói körében is.

A Fővárosi Vízműveknél is gyakran találkoznak illegális vételezéssel, főként az építkezésekkel, autómosókkal gyűlik meg a bajuk, a kimutatott lopási érték százmillió forintos nagyságrendű.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Tigáz szóvivője szerint virágzik az országban az óramanipuláló és bypass-vezetékszerelő ipar, a technika legtöbbször keletről érkezik. Az E.ON kommunikációs igazgatója ezt megerősítve még hozzátette, hogy nekik viszonylag szerencséjük van, mert társaságuk a legtöbb esetben a "szállító országokban" is rendelkezik érdekeltségekkel, így gyakran előbb értesülnek a trükkökről, mint azok Magyarországra érkeznének.

A közműségek azt is nehezményezik, hogy a lopások jogi következményei nem elég elrettentőek. Ha valakinek lopásért bíróság elé is kell állnia, az életveszélyes helyzet okozása miatti felelősségre vonás elmarad, pedig sok országban az evidens gyakorlat.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24