Mennyiből újíthatod fel a konyhát? Számoljunk!

2011. január 25. 04:44

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki konyhafelújításra adja a fejét. A lakás egyik legfrekventáltabb helyiségének átalakítása ugyanis a lakás bármely más helyiségénél több pénzt emészthet fel. A Pénzcentrum.hu most arra kereste a választ, hogy mennyiből valósítható meg egy ingatlantulajdonos számára egy konyha teljes renoválása.

A konyha nem pusztán a főzés színtere, hanem az otthon szíve, ahol egy család általában a legtöbb időt tölti. Mivel rengeteg időt töltünk a pult előtt állva, így a helyiség praktikus, ergonómikus és nem utolsó sorban esztétikai kialakítása mindig nagy kihívást jelent egy lakástulajdonosnak. Bár a konyhabútor felújítását, esetleg teljes cseréjét magunk is elvégezhetjük, azonban ha teljes átalakítást tervezünk, mindenképp érdemes szakértőt bevonni még a munkák megkezdése előtt, semmint saját kárunkon megtanulni, hogyan kellett volna nekifogni a munkálatoknak.

Gáz, víz, villany...

Hasonlóan a lakás többi helyiségéhez a konyha átalakításánál is a legnagyobb odafigyelést a gépészeti rendszerek kialakítása igényli - mondja Hauszknecht Katalin építészmérnök. A gázvezeték legapróbb megváltoztatása is engedélyhez kötött, így a pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, illetve engedélyeztetési díjat is kifizethetünk, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása. Amennyiben a gáz nincs bevezetve a lakásba és mindenképp ragaszkodunk a későbbiekben a gázüzemű főzőlaphoz, akkor még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A bevezetés akár további 100-150 ezer forinttal is terhelheti a büdzsénket.

A vízkiállások megváltoztatása általában nem okoz gondot, azonban a csatorna bekötések áthelyezését körültekintően kell megtervezni, hogy a szükséges, minimális lejtés biztosítva legyen - mondja Hauszknecht Katalin. Egy csap áthelyezéséért hozzávetőlegesen 8-10 ezer forintot kér el egy vízvezeték szerelő. Érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos méretű (5-7 nm) konyha teljes meglévő víz-, csatornarendszerének cseréje sem kerül többe, mint 50-60 ezer forint.

Egy konyha elektromos hálózatának kiépítése vagy megváltoztatása, szintén nem a legnagyobb költséggel járó munka egy teljes renoválás esetében. Általában 40-50 ezer forint elegendő a korszerű rendszer kiépítésére. Itt is elmondható, hogy érdemes pontos felmérést készíteni a helyiség adatairól, amikor a konyha berendezését tervezzük, hiszen apróságokon múlhat a tökéletesség - mondja a mérnök. Különösen kritikus pontjai a konyhának a villanykapcsoló, a mennyezeti világítás helye, valamint a különböző csatlakozók elhelyezése. Amennyiben régi, jellemzően nem szigetelt, alumínium vezetékek vannak a helyiségben, mindenképp ajánlatos ezek cseréje a felújítás alkalmával - teszi hozzá a megkérdezett építész.

Festés, Burkolás

A gépészeti rendszerek felújítása után következik a falak és padló helyreállítása, valamint a festés illetve a burkolási munkák. A padlóburkolatok kiválasztásánál mindenképp érdemes arra ügyelni, hogy a konyhai használatnak ellenálló, lehetőleg még vizesen sem csúszós burkolatot válasszunk - emeli ki Hauszknecht. Burkolatot már találhatunk 1-2 ezer forintért is, azonban minőségi kerámia vagy gres lapot már jóval drágábban, valahol 6-8 ezer forint körül kínálnak a különböző kereskedések. Sokat spórolhatunk azonban, ha végigjárjuk a különböző szalonokat, ugyanis kifutó vagy megmaradt termékek esetén akár felső kategóriás burkolathoz is igen kedvező áron juthatunk hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy a járólap lerakása előtt sokszor szükséges az aljzat hibáinak kiegyenlítése is - emeli ki az építészmérnök. Ennek költsége a megkérdezett mérnök szerint hozzávetőlegesen 1500 forint négyzetméterenként. Ha kijavították a padlózat hibáit és már megvásároltuk a nekünk tetsző burkolatot, megkezdődhet a járólap lerakása. A burkolási munka ára körülbelül 2500-3000 forint négyzetméterenként. Ebben az árban többnyire már benne van a lerakáshoz szükséges ragasztóanyag, valamint a fugázóanyag költsége is.

A festési munkálatokat 1200-1500 forintos négyzetméter áron lehet számolni, ehhez viszont még hozzá kell számolni az alapanyag árát. Egy négyzetméterre elegendő festéket már 100-200 forinttól lehet kapni, de érdemes a konyhában lemosható, latex alapú festéket alkalmazni, azonban ennek ára négyzetméterenként már valahol 500-600 forint körül mozog.

Konyhabútor, te drága!

Természetesen a konyha legmeghatározóbb és egyben leglátványosabb eleme a konyhabútor. Ma már nem lehet okunk panaszra, hiszen rendkívül széles a bútorpiac kínálata. Választhatunk tömegáruházakból, kisszériás darabokból, vagy egyedi tervezésű és kivitelezésű termékekből is. Általában csak pénztárcánk szab határt a lehetőségeknek, de érdemes alaposan körülnézni a piacon, hogy valójában mit kapunk a pénzünkért.

Az IKEA tapasztalatai szerint körülbelül 350 ezer forint az az összeg, amit a vásárlók egy teljes konyha berendezésére szánnak - mondja Gerőcs Vendel a lakberendezési áruház PR menedzsere, valamint hozzáteszi, hogy természetesen ebben az összegben a háztartási gépek nincsenek benne. Megfigylhető, hogy sok esetben a konyhagépek valamint egyéb kiegészítők vásárlását későbbre halasztják az emberek - mondja Gerőcs. Véleménye szerint ez nem véletlen, hiszen a konyhagépek árai majdnem vetekszenek egy teljes konyhabútor árával.

Bár a bútor kialakításához akár a lakberendezési áruházakban is bőségesen kapunk segítséget, azonban egy problémásnak tűnő helyiség berendezéséhez mindenképp érdemes belsőépítész segítségét kérni. Egy képzett tervező ugyanis számos praktikus tanáccsal tud szolgálni a különböző használati zónák (főzés, mosogatás, tárolás) ideális elhelyezésére.

Egy átlagos igényszintű, sorozatgyártású konyhabútor, alsó- illetve felsőszekrénnyel, munkapulttal körülbelül 80-100 ezer forintba kerül folyóméterenként. Azonban az egyedi, méretre gyártott, hasonló kivitelű darabok ára már 150 ezer forint körül mozog.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bútor ára többnyire nem tartalmazza a beépített konyhagépeket, valamint a mosogatót és a hozzá tartozó csaptelepet, így ezekkel külön kell kalkulálni. A konyhai eszközök közül a beépített készülékeket mindenképp érdemes már a bútor tervezésekor kiválasztani, mivel ezek mérete nagymértékben befolyásolhatja a végleges kialakítást - mondja Hauszknecht Katalin.

Mosogatótálcából igen széles a választék, így mindenki megtalálhatja az igényeihez és nem utolsó sorban a pénztárcájához igazított darabot. Ár tekintetében meglehetősen nagy különbségeket találhatunk az egyes darabok között, hiszen a 10 000 Ft-os legolcsóbb daraboktól a 80 000-300 000 Ft-os luxuskivitelig mindennel találkozhatunk. Mindezekhez társul még az új csaptelep ára, mely 2-3 ezer forinttól akár 250 000 forintig is terjedhet.

 

Az otthon szíve, ahol egy család a legtöbb idejét tölti


A különböző elektromos berendezések kiválasztásánál mindenképp érdemes odafigyelni, nehogy olyan eszközt vegyünk meg, amelyet utána nem lehet bekötni. Néhány elektromos főzőlaphoz három fázis szükséges, amennyiben ez nem megoldható, mindenképpen más terméket kell választani. Beépíthető gáz vagy villany üzemű főzőlapokból, valamint beépíthető sütőkből is széles a kínálat. Főzőlapot már 40-50 ezer forintért találhatunk a piacon, míg sütők esetében az alsó határ valahol 80 ezer forint körül mozog. Természetesen itt is elmondható árak tekintetében, hogy a határ a csillagos ég. A beépített berendezések elhelyezésénél mindenképp fontos, hogy betartsuk a beépítési útmutatóban foglaltakat. Ez nem csak a garancia feltétele, de így később akár jelentős energiát is megspórolhatunk.

Nem kis fejtörést okozhat, hogy vajon milyen hűtő lenne megfelelő a konyhába. A hűtőnek általában egy adott helyre kell beférnie, ezért itt is a méret az egyik legfontosabb tényező. A megfelelő hűtő megvásárlásának is csak az ára szabhat határt. Kisebb belső méretű darabokat 40 ezer forint körül kínálnak a kereskedők. Egy komolyabb méretű, fagyasztóval is ellátott darab ára viszont már ennél jóval drágább.

Lehetőség szerint válasszuk az "A" energiaosztályú hűtőgépet, mert hosszú távon biztosan ezzel a hűtőgéppel fogunk jól járni. A hűtőgépek nem kis mennyiségű energiát fogyasztanak, s az élettartamuk is hosszabb lehet, ha a jobb hűtőszekrényt választjuk. A hűtőszekrény elhelyezésénél mindenképp figyeljünk az energiatakarékos működéshez szükséges szellőzés biztosítására - emeli ki az építészmérnök.

A mosogatógép beszerzése egy 5-6 tagú család esetén érthető, hiszen egy-egy étkezés alkalmával szinte meg is telik a gép gyomra a mosatlannal. Ám egy 2, vagy 3 tagú családnál abszolút felesleges pénzkidobás. Mosogatógépet egyébként már 60 ezer forintért is kaphatunk, de ha fontos a méret és a dizájn akkor már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

A mikrohullámú sütő a mai modern konyhában majdhogynem nélkülözhetetlen eszköz. Mikrókat körülbelül 10-15 ezer forinttól kaphatunk a különböző gyártóktól. Ahogy már sokszor elhangzott, a határ természetesen itt is a csillagos ég.

Akár egy új autó ára!

Figyelembe véve a fent említett rengeteg költséget, megállapítható, hogy 1 millió forint alatt nehezen úszható meg egy konyha felújítása. Sokan, akik lakásfelújításra vállalkoznak és rögtön a konyhával kezdik a munkálatokat, utána be is fejezik a renoválást, mert belefáradnak a felújítás kellemetlenségeibe, az elhúzódó munkálatokba és nem utolsó sorban elfogy a félrerakott pénz is.

Egy jól kivitelezett konyha értékét jogosan egy új autó árával is összehasonlíthatjuk, azonban ki hajtja ugyanazt az autót 15-20 évig, ugyanis egy átlag magyar konyha élettartama ennyi. Ezért mindenféleképp megéri egy felújítás, mert az hosszútávon növelheti az ingatlan értékét is és kellemes időtöltést nyújthat a családok számára, ha visszavonulnának egy-egy gasztrotúra erejéig álmaik konyhájába.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24