24 °C Budapest

Vacak lakásból álomotthon: így nyerhetsz az átalakítással

2011. január 20. 04:44

Rengeteg a rossz adottságokkal rendelkező lakás a piacon, amit a tulajdonosok akár ár alatt is hajlandóak eladni. Azonban ezek a lakások nem feltétlenül használhatatlanok. Kisebb befektetéssel akár álmaink otthonává varázsolhatjuk az első látásra nem túl vonzó ingatlant.

Egy átlagos lakásvásárló élete folyamán maximum kétszer-háromszor kerül olyan helyzetbe, hogy új otthont vásárol. A legtöbb ember számára az otthona megvásárlása elsősorban érzelmi döntés, ezért sokan már az első szemle alkalmával leírnak egy-egy számukra nem egyértelműen vonzó ajánlatot. Ennek következtében nem egy esetben fordul elő, hogy a tulajdonosok gyakran a piaci ár alá is hajlandóak lemenni, hogy el tudják adni rossz tulajdonságokkal bíró ingatlanjukat.

Az egyik legjellemzőbb ilyen probléma, ami akár milliókkal is csökkentheti egy-egy lakás árát, az a rossz kialakítás. (Bár egy ingatlan értéke nem csak a belső kialakítástól füg, fontos értékmeghatározó tényezők lehetnek még a jó környék, a szomszédok, a ház állapota vagy a jó közlekedés is.) Jellemzően a régi nagypolgári lakások feldarabolásakor születhettek olyan kényszermegoldások, amelyek rossz beosztást eredményeztek - mondja Baranyai Tünde az Otthon Centrum üzemeltetési igazgatója. Ezekre a lakásokra jellemző az egy-két óriási, gyakran egymásba nyíló szoba, kis alapterületű konyhával, zsebkendőnyi méretű fürdőszobával. Az, hogy egy ilyen ingatlan beosztása mennyivel befolyásolja az árat, nehezen meghatározható. Például ha az eladó időkényszerben van, akkor elképzelhető, hogy engednie kell az árból és akár a piaci ár alatt kell értékesítenie tulajdonát - mondja Baranyai.

A rossz elosztás gyakorta párosul rossz fényviszonyokkal, valamint funkció nélküli helyiségekkel is - mondja Nagy Zsolt, az Eurographics Kft. építészmérnöke. Véleménye szerint ezen tulajdonságok sokszor elrettentenek egy vásárlót attól, hogy beruházzon egy ilyen ingatlanba. Téves megközelítés és nem éppen pénztárcabarát hozzáállás, hogy a legtöbben csak a jelent látják és nem tudják elképzelni a jövőt. Elképzelni és megtervezni, hogy egy kedvezőtlen elosztású lakásból egy kis átalakítás után milyen szépség válhat, nem más, mint pénztermelő tevékenység.

A rossz kialakítású lakások ugyanis nem minden esetben használhatatlan ingatlanok - mondja Nagy Zsolt. Meglátása szerint ezeket, kis befektetéssel is akár, ideális elosztású, jó piaci értékkel bíró ingatlanokká lehet alakítani. Így akár eladói oldalról akár vevőiről vizsgálva extra profit realizálható vagy akár több millió forint spórolható meg - "természetesen extrém esetekben" - emeli ki a szakember.

 


A legtöbbször rossz beosztású lakásokkal találkozunk munkánk során - mondja a megkérdezett építész. Általában a szobák nehezen berendezhetőek, fölösleges beugrók, és gyakran ablak nélküli, belső helyiségek vannak a lakásban. Az átalakítások tervezésnél minden esetben arra törekszünk, hogy a rendelkezésre álló lehetőségekből, a lehető legjobban használható elrendezést hozzuk ki. Kiemelten fontos szempont, hogy a mai igényeknek megfelelő, világos, tiszta elrendezésű belső tereket alakítsunk ki - mondja a tervező.

Vannak olyan esetek is, amikor egy család megváltozott életkörülményei, például a gyerekvállalás, teszik szükségessé a lakásvásárlást. Természetesen ezekben az esetekben sem kell feltétlenül költözésre gondolnia egy családnak, ugyanis átalakítással sok esetben a jelen ingatlanból is kialakítható megfelelő lakóhely az új jövevénnyel gazdagodott család számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy lakás belső átalakítása a legtöbb esetben megvalósítható, azonban vannak olyan elemek, amelyek megváltoztatása kerülendő - vélekedik az építész. Ilyenek például: a tartószerkezeti falak, kémények, gépészeti strangok (ahol a függőleges átmenő vezetékek vannak elhelyezve), vagy a főfalban lévő nyílások módosítása, mely költséges és sokszor engedélyhez kötött. Ellenben kiváló eredmények érhetők el a válaszfalak, a vizesblokkok, vagy a válaszfalakban levő nyílások áthelyezésével. Az átalakítás költsége természetesen minden esetben egyedi, nagyban függ a meglévő állapottól, valamint a tervezett beavatkozás mértékétől.

Általánosságban kijelenthető, hogy 50-60 ezer forintos négyzetméterár alatt nem lehet kihozni egy komplett felújítást, de különleges igények esetén ez az összeg akár 140-150 ezer forintra is felkúszhat.  Nem kell feltétlenül megijedni ezen összegek hallatán - mondja az építészmérnök - mivel sok esetben egy lebontandó fal vagy egyéb munkák elvégzése során, csak a lakás egy kis részét érintik a munkálatok, így a végső ár kikalkulálásánál is csak ezzel a négyzetméterárral kell számolnunk.

Mindezek fényében elmondható, hogy egy tervező szolgáltatását már a lakás első megnézésekor érdemes igénybe venni. Ő szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához. A szakember hozzájárulásával, sokkal kevesebb kompromisszumra leszünk rákényszerítve és így olyan lakásunk lehet, amiről mindig is álmodoztunk. Ráadásul még nem is kell annyira mélyen a zsebünkbe nyúlni, mint azt gondolnánk.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?