12 °C Budapest

Luxuspanelek Budapesten: lakótelepi milliomosoknak

2011. január 12. 04:44

Luxuspanel egy családi ház áráért a fővárosban? Meglepő módon van rá példa, hogy a többnyire 20 millió forintos értékhatár alatt kínált panelek mellett akad olyan is, amit tulajdonosa méregdrágán árul. A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy mi húzódhat a borsos árak hátterében.

Prémium lakások vasbeton kalitkában

Budapest, III. kerület, Pók utcai lakótelep vagy szintén a főváros III. kerülete, Gyógyszergyár utcai lakótelep: ez csak két példa, ahol eladásra kínálják tulajdonosai a sokemeletes monstrumok felsőbb emeletein 146 valamint 115 négyzetéteres lakásukat 37 illetve 41,9 millió forintért. Azonban ha nem is nagy számban, de találkozhatunk még az ingatlanhirdetési oldalakon hasonlóan csillagászati összegért kínált panellakásokkal.

Hogy minek köszönhető a borsos ár - talán a jó fekvésnek, vagy a csodálatos panorámának, esetleg a lakás méretének, vagy a luxuskörülményű belső kialakításnak - arról megkérdeztünk egy ingatlanszakértőt, hogy elemezze, mi húzódhat az említett panelek magas ára mögött.

Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője szerint ezen ingatlanok alapvetően nagyméretű, több lakás összenyitásával kialakított panellakások. Az árat pedig nemes egyszerűséggel úgy képezték a tulajdonosok, hogy a korábban különálló lakások értékét összeadták, majd meghirdették - mondja az elemző.

 

Ilyen egy luxuspanel fürdőszobája (Forrás: ingatlan.com)


Murányi elmondása szerint a 300-400 ezer forint körüli négyzetméterár ezeknél az ingatlanoknál irreális, ennyiért ugyanis újépítésű téglalakást is lehet vásárolni a felkapottabb kerületekben is, például jóval beljebb a városközpont felé, nem beszélve arról, hogy 40 millióért már családi házból is széles a kínálat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Murányi elmondásából kiderül, hogy a tapasztalatok szerint a nagy paneleket nem könnyű eladni, legalábbis ilyen magas négyzetméteráron biztos nem. E mellett számolnia kell azzal is egy esetleges érdeklődőnek, hogy mennyibe kerül egy közel 150 négyzetméteres lakás távfűtése. "Őszintén szólva az ilyen hirdetésekben szereplő árakat a mostani piacon nemes egyszerűséggel tévedésnek tartom" - mondja az elemző

Tehát ezek az ingatlanok többnyire túlárazott ingatlanok, még annak fényében is, hogy milyen extrákkal kínálják a tulajdonosok a lakásokat. Ugyanis felmerül a kérdés, hogy mit és hol lehet 40 millió forint körül venni a városban, ami nem panel - mondja Murányi, valamint hozzáteszi, hogy akár még a Rózsadomb egyes területei is szóba jöhetnek.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?