12 °C Budapest

Ezért ne vegyél kis lakást Pesten

Pénzcentrum
2011. január 15. 07:02

Budapesten a kis alapterületű lakások négyzetméterára átlagosan magasabb a nagyobb alapterületű lakásokénál világított rá a Portfolio.hu elemzése. A felmérésben két budapesti utca közel ezer ingatlanjának nyilvános kínálati lakásárait hasonlították össze 2009 és 2010 között, hogy megtudják, hogy a lakásukat eladni szándékozók hogyan árazták be ingatlanjaikat az elmúlt egy év során.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettek kísérletet az elemzők arra, hogy közelebbről megvizsgálják két budapesti utca lakáspiacát. A Thesys Csoport által elemzett kínálati adatok alapján keresték a választ arra a kérdésre, hogy hogyan változtak a kínálati lakásárak 2009. második negyedéve és 2010. második negyedéve között.

Az elemzéshez a Damjanich utca esetében 704, a Bartók Béla út esetében 217 lakáshirdetés adatait használták fel az elemzők, mely már egy tisztított állomány, azaz felső és alsó 10 százalék kikerült a felhasznált kínálati állományból. A hirdetések között nem csak a jelenleg aktív hirdetéseket, hanem a már lekerült lakáskínálatokat is figyelembe vették, a hirdetések a téglaépítésű társasházakra vannak szűrve.

Csökkenés Pesten

A pesti oldalról a VII. kerületben található Damjanich utcát választották ki közelebbi vizsgálatra az elemzés során. Az utcában eladásra meghirdetett téglaépítésű lakásokat alapvetően három kategóriába osztották fel: 50 nm-nél kisebb lakásokra, 50-75 nm közötti lakásokra és 75 nm-nél nagyobb lakásokra.

A legtöbb részpiacon tapasztalható trend itt is megfigyelhető, vagyis, hogy a kis alapterületű (50 nm-nél kisebb) lakások négyzetméterára magasabb a nagyobb alapterületű lakásokénál. A legkisebb kategóriában az átlagos négyzetméterár 2010. második negyedévében 267 ezer forint volt, míg az 50-75 nm-es kategóriában 253 ezer, a 75 nm fölöttiben pedig 261 ezer. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a Damjanich utcában nagy (75 nm-nél nagyobb alapterületűek) lakások arányosan drágábbak, mint a közepesek. Ez vélhetően abból is fakad, hogy a vizsgált időszakban átlagosan másfélszer több eladatlan lakás volt a középső kategóriában, mint a nagy lakások kategóriájában.

 


A nagy lakások Damjanich utcai népszerűségét a kínálati árak változása is alátámasztja, hiszen amíg a kis és a közepes méretű lakások átlagos kínálati ára 2009. második negyedéve és 2010. második negyedéve között egyaránt kb. 3-3 százalékkal csökkent, addig a 75 nm-nél nagyobb téglalakások négyzetméterárai 5 százalékkal emelkedtek ezen időszak alatt. Ráadásul a kis és a közepes méretkategóriában a kínálati árak a vizsgált időszak végére érték el mélypontjukat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Budán is a nagy lakásokat keresik?

Bár nyilvánvalóan a két utca kínálati árait nem tekinthetjük reprezentatívnak az egész budapesti lakáspiacot illetően, azonban elgondolkodtató, hogy a budai oldalról kiválasztott Bartók Béla út esetében is a Damjanich utcában tapasztalt főbb trendek figyelhetőek meg. A Bartók Béla úton is a kis lakások négyzetméterára volt a legmagasabb átlagosan a 2010. második negyedévében (327 ezer ft), s ezt követik a nagy - 75 nm-t meghaladó - lakások (296 ezer ft), majd a közepes - 50-75 nm közötti - lakóingatlanok (291 ezer ft).

 


A kínálati lakásárak alakulása is a Damjanich utcaihoz hasonló mintát követi, vagyis 2009. második negyedévétől 2010. második negyedévéig a nagy alapterületű lakások négyzetméterárai növekedtek a legnagyobb mértékben (3.2 százalékkal), melyet a közepes kategória követ 2.5 százalékos emelkedéssel, míg a kis alapterületű lakások kínálati árai ezen időszak alatt kb. 1 százalékkal csökkentek.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?