27 °C Budapest

Ezért ne vegyél kis lakást Pesten

Pénzcentrum
2011. január 15. 07:02

Budapesten a kis alapterületű lakások négyzetméterára átlagosan magasabb a nagyobb alapterületű lakásokénál világított rá a Portfolio.hu elemzése. A felmérésben két budapesti utca közel ezer ingatlanjának nyilvános kínálati lakásárait hasonlították össze 2009 és 2010 között, hogy megtudják, hogy a lakásukat eladni szándékozók hogyan árazták be ingatlanjaikat az elmúlt egy év során.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettek kísérletet az elemzők arra, hogy közelebbről megvizsgálják két budapesti utca lakáspiacát. A Thesys Csoport által elemzett kínálati adatok alapján keresték a választ arra a kérdésre, hogy hogyan változtak a kínálati lakásárak 2009. második negyedéve és 2010. második negyedéve között.

Az elemzéshez a Damjanich utca esetében 704, a Bartók Béla út esetében 217 lakáshirdetés adatait használták fel az elemzők, mely már egy tisztított állomány, azaz felső és alsó 10 százalék kikerült a felhasznált kínálati állományból. A hirdetések között nem csak a jelenleg aktív hirdetéseket, hanem a már lekerült lakáskínálatokat is figyelembe vették, a hirdetések a téglaépítésű társasházakra vannak szűrve.

Csökkenés Pesten

A pesti oldalról a VII. kerületben található Damjanich utcát választották ki közelebbi vizsgálatra az elemzés során. Az utcában eladásra meghirdetett téglaépítésű lakásokat alapvetően három kategóriába osztották fel: 50 nm-nél kisebb lakásokra, 50-75 nm közötti lakásokra és 75 nm-nél nagyobb lakásokra.

A legtöbb részpiacon tapasztalható trend itt is megfigyelhető, vagyis, hogy a kis alapterületű (50 nm-nél kisebb) lakások négyzetméterára magasabb a nagyobb alapterületű lakásokénál. A legkisebb kategóriában az átlagos négyzetméterár 2010. második negyedévében 267 ezer forint volt, míg az 50-75 nm-es kategóriában 253 ezer, a 75 nm fölöttiben pedig 261 ezer. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a Damjanich utcában nagy (75 nm-nél nagyobb alapterületűek) lakások arányosan drágábbak, mint a közepesek. Ez vélhetően abból is fakad, hogy a vizsgált időszakban átlagosan másfélszer több eladatlan lakás volt a középső kategóriában, mint a nagy lakások kategóriájában.

 


A nagy lakások Damjanich utcai népszerűségét a kínálati árak változása is alátámasztja, hiszen amíg a kis és a közepes méretű lakások átlagos kínálati ára 2009. második negyedéve és 2010. második negyedéve között egyaránt kb. 3-3 százalékkal csökkent, addig a 75 nm-nél nagyobb téglalakások négyzetméterárai 5 százalékkal emelkedtek ezen időszak alatt. Ráadásul a kis és a közepes méretkategóriában a kínálati árak a vizsgált időszak végére érték el mélypontjukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budán is a nagy lakásokat keresik?

Bár nyilvánvalóan a két utca kínálati árait nem tekinthetjük reprezentatívnak az egész budapesti lakáspiacot illetően, azonban elgondolkodtató, hogy a budai oldalról kiválasztott Bartók Béla út esetében is a Damjanich utcában tapasztalt főbb trendek figyelhetőek meg. A Bartók Béla úton is a kis lakások négyzetméterára volt a legmagasabb átlagosan a 2010. második negyedévében (327 ezer ft), s ezt követik a nagy - 75 nm-t meghaladó - lakások (296 ezer ft), majd a közepes - 50-75 nm közötti - lakóingatlanok (291 ezer ft).

 


A kínálati lakásárak alakulása is a Damjanich utcaihoz hasonló mintát követi, vagyis 2009. második negyedévétől 2010. második negyedévéig a nagy alapterületű lakások négyzetméterárai növekedtek a legnagyobb mértékben (3.2 százalékkal), melyet a közepes kategória követ 2.5 százalékos emelkedéssel, míg a kis alapterületű lakások kínálati árai ezen időszak alatt kb. 1 százalékkal csökkentek.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?