25 °C Budapest

Újabb panelban kapcsolták ki a gázt

2011. január 19. 14:02

Tartozás miatt leszerelték egy nagykanizsai társasház gázóráját, a hátralék kifizetése után azonban akár már szerdán visszakapcsolhatják a szolgáltatást az épületben. Az utóbbi időben több sajtóhírben is elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést a felhalmozódott tartozások miatt - azonban ezeket a palackokat panellakásban még tárolni is tilos.

A Zemplén Győző utcai tízemeletes társasházban kedd délután szerelte le a gázszolgáltató E.ON Hungária a lakóközösség gázóráját. Több tucatnyi lakásban mintegy száz lakó maradt vezetékes gáz nélkül.

 

Nagykanizsa - Zemplén Győző utca (Forrás: Google Map)


Varga Ivett, a szolgáltató szóvivője elmondta: egy 2009 februárja óta húzódó, több mint félmillió forintos tartozás miatt kapcsolták ki a gázszolgáltatást a házban. A lakók megkapták a felszólításokat, tudtak arról, hogy mikorra tervezik a kikötést, ha nem rendezik a tartozást. Valamint hozzátette, hogy miután leszerelték a gázórát, a közös képviselő intézkedett a hátralék átutalásáról.

Szerda reggel az E.ON ügyfélszolgálatán a lakóközösség kifizette a visszakapcsolási díjat is. A lakóknak egy biztonsági nyomáspróbát kell elvégeztetniük szakemberekkel, utána történhet meg az újbóli bekötés - közölte az E.ON szóvivője.

Veszély! Panellakásban még tárolni is tilos

Az utóbbi időben több sajtóhírben, tv-híradásban elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést. Korábban az is előfordult, hogy a társasházzá alakult paneltömbök lakói a drágán működő villanytűzhelyek helyett állítottak be palackos gáztűzhelyeket. Ez a gyakorlat azonban mindenképpen helytelen.

A cég közleménye idézi Kirilly Tamást, a cég műszaki igazgatóját, aki kifejtette, a két emeletnél magasabb, panel jellegű épületekben a palackos gáz használatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen tiltja. Ezekben az épületekben a jogszabály szerint a gázpalackot nemhogy használni, még tárolni is tilos.

A Prímagáz ezért arra kér minden felhasználót, hogy csak olyan helyen használjon PB-gázt, ahol az biztonságos és a jogszabályok engedik - még akkor is, ha olcsóbb vagy kényelmesebb lenne a használata.

A legnagyobb magyar PB-gázforgalmazó cég közölte, egyre több helyen és helyzetben a palackos gáz gazdaságosabb megoldás lehet a vezetékes földgáznál. Jellemzően ilyen például a hétvégi ház vagy nyaraló, ahol a vezetékes gáz alapdíjából - amelyet akkor is fizetni kell, ha egy percig sem használják a gázt, és a díja a legtöbb helyen már eléri az évi 15 ezer forintot - akár hónapokig elláthatják a tűzhelyet vagy a kályhát gázpalackról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A palack alkalmas kiegészítő fűtésnek is, de ha főzésről van szó, a PB-gáz használata a villanyrezsóknál is olcsóbb a Prímagáz szerint.

A cég a közleményben felhívja azonban figyelmet arra is, hogy a felhasználóknak mindig figyelniük kell a palackok körültekintő bekötésére és a rendszeres szellőztetésre.

A cseppfolyós PB-gázok fokozottan tűz- és robbanásveszélyesek.

A PB-gázok levegővel keveredve 1,8 és 9,5 térfogatszázalék között robbanó elegyet alkotnak, amely szikra, vagy nyílt láng hatására robban. A kiömlő bután-gáz sűrűsége a levegőnél 2,0-szer nagyobb, így a mélyedésekben összegyűlhet. Ezért szigorúak a használatára vonatkozó előírások, de ezek figyelembevételével teljesen veszélytelen ez a sok előnnyel rendelkező korszerű energiaforrás.

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, aminek munkavédelmi szempontból komoly jelentősége van. A szivárgó gáz a légtér aljára süllyed, felhalmozódik a mélyen fekvő területeken, és nehezen oszlatható szét. Ezért a PB-gázt soha ne használja, vagy tárolja pincében vagy alagsori helyiségben!

A PB-gáz egyes anyagokkal kémiai reakcióba lép, így tönkreteheti például a természetes gumit és a műanyagok egy részét. Ezért kizárólag PB-gázhoz kialakított berendezésekkel és szerelvényekkel használható.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?