Panelben laksz? Ennyit ér a lakásod

Pénzcentrum
2010. december 26. 11:02

Ma Magyarországon a legolcsóbb lakásokat a lakótelepi panellakások között találjuk. Kérdés, hogy mi a különbség panellakás és panellakás között? Mitől függ egy panellakás ára? Hogyan árazzák be lakótelepi lakásaikat az eladók? Megvizsgáltuk egy fővárosi lakótelep lakáspiaci kínálatát.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettünk kísérletet arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk egy adott budapesti lakótelep lakáspiacát. A Thesys Group által elemzett kínálati adatok alapján kerestük a választ arra a kérdésre, hogy mennyire homogén egy első ránézésre feltétlenül annak tűnő részpiac. Az elemzéshez a Thesys 599 lakáshirdetés adatait használtuk fel, mely már egy tisztított állomány, azaz felső és alsó 10 százalék kikerült a felhasznált kínálati állományból.

Olcsók a nagy panellakások

Az első feltűnő jelenség az, hogy a gazdagréti lakótelepen a nagyobb alapterületű lakások négyzetméterára szignifikánsan alacsonyabb mint a kisebbeké. Ez a trend természetesen nem meglepő, hiszen ugyanez megfigyelhető több részpiacon is, azonban Gazdagréten már viszonylag kis alapterület fölött jelentkezik ez a hatás. Elemzésünkben ugyanis 54 négyzetméternél húztuk meg a határt, vagyis az 54 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokat már nagy alapterületűnek minősítettük.

A kis és nagy alapterületű lakások négyzetméterára közötti különbség utcánként eltérő, azonban van olyan utca Gazdagréten, ahol a különbség eléri a 19 százalékot is, azaz nagyobb alapterületű lakásokat fajlagosan ennyivel olcsóbban lehet megvásárolni a jelenlegi kínálati árak szerint. Ez alátámasztja azt a jelenséget, mely szerint a lakásvásárlók jellemzően kisebb alapterületű panellakásokat keresnek és a nagyobb lakótelepi lakások nehezebben értékesíthetőek.

Bár a gazdagréti lakáskínálatot tekintve nem tekinthető trendnek (az 599 lakásból álló mintában 3 ilyet találtunk), azonban a kínálati állományban vannak 120 négyzetméter alapterület feletti panellakások, amelyek értelemszerűen két lakás összenyitásának eredményei. Érdekesség, hogy ezen lakások négyzetméterára az átlagot jóval meghaladja.

Nem minden panel ugyanolyan

A gazdagréti kínálatot vizsgálva érdemi területi különbségeket is találunk. A legdrágább utca, a Gazdagréti tér átlagos négyzetméterára - a kis alapterületű lakásokat figyelembe véve - ugyanis 287 ezer forint, míg Gazdagrét legolcsóbb részén, a Regős közben már 235 ezer forintos négyzetméteráron vehetünk kisebb alapterületű lakást. Ez azt jelenti, hogy a lakótelep népszerűbb utcájában a eladók? 20 százalékkal többet kérnek el lakásukért, mint a kevésbé felkapott utcában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 


A nagyobb alapterületű lakások esetében a lakáspiac érezhetően homogénebb, a különböző utcák közötti árkülönbségek mérsékeltebbek mint az 54 négyzetméter alatti kategóriában. A nagyobb lakások között a szórás 223 és 249 ezer forint/négyzetméter között van, vagyis a legdrágább utca csupán 10 százalékkal kerül többe a legolcsóbbnál.

Senki nem akar a tizediken lakni?

A területi és méretbeli differenciálódás mellett még egy érdekes árképzési szempontot megfigyelhetünk a gazdagréti lakótelep eladó lakásait vizsgálva. Ha ugyanis megnézzük a lakások emeletenkénti megoszlását, akkor markáns jelenséget figyelhetünk meg. A alacsonyabb és a magasabb emeletek között jelentős árkülönbségek vannak: a legnépszerűbbnek az 1. és a 2. emelet számít, ahol az átlagos négyzetméterár 248-249 ezer forint körül alakul. Ezzel szemben a 8., 9., 10. emeleti lakások átlagos árai 232-239 ezer forint/négyzetméter között alakulnak, vagyis az első emeleti lakások átlagosan kb. 7 százalékkal drágábbak mint a legfelső emeleteken lévők.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm