22 °C Budapest

Panelben laksz? Ennyit ér a lakásod

Pénzcentrum
2010. december 26. 11:02

Ma Magyarországon a legolcsóbb lakásokat a lakótelepi panellakások között találjuk. Kérdés, hogy mi a különbség panellakás és panellakás között? Mitől függ egy panellakás ára? Hogyan árazzák be lakótelepi lakásaikat az eladók? Megvizsgáltuk egy fővárosi lakótelep lakáspiaci kínálatát.

Az internetes keresőportálokon megtalálható kínálati lakásárakat használva tettünk kísérletet arra, hogy közelebbről megvizsgáljuk egy adott budapesti lakótelep lakáspiacát. A Thesys Group által elemzett kínálati adatok alapján kerestük a választ arra a kérdésre, hogy mennyire homogén egy első ránézésre feltétlenül annak tűnő részpiac. Az elemzéshez a Thesys 599 lakáshirdetés adatait használtuk fel, mely már egy tisztított állomány, azaz felső és alsó 10 százalék kikerült a felhasznált kínálati állományból.

Olcsók a nagy panellakások

Az első feltűnő jelenség az, hogy a gazdagréti lakótelepen a nagyobb alapterületű lakások négyzetméterára szignifikánsan alacsonyabb mint a kisebbeké. Ez a trend természetesen nem meglepő, hiszen ugyanez megfigyelhető több részpiacon is, azonban Gazdagréten már viszonylag kis alapterület fölött jelentkezik ez a hatás. Elemzésünkben ugyanis 54 négyzetméternél húztuk meg a határt, vagyis az 54 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokat már nagy alapterületűnek minősítettük.

A kis és nagy alapterületű lakások négyzetméterára közötti különbség utcánként eltérő, azonban van olyan utca Gazdagréten, ahol a különbség eléri a 19 százalékot is, azaz nagyobb alapterületű lakásokat fajlagosan ennyivel olcsóbban lehet megvásárolni a jelenlegi kínálati árak szerint. Ez alátámasztja azt a jelenséget, mely szerint a lakásvásárlók jellemzően kisebb alapterületű panellakásokat keresnek és a nagyobb lakótelepi lakások nehezebben értékesíthetőek.

Bár a gazdagréti lakáskínálatot tekintve nem tekinthető trendnek (az 599 lakásból álló mintában 3 ilyet találtunk), azonban a kínálati állományban vannak 120 négyzetméter alapterület feletti panellakások, amelyek értelemszerűen két lakás összenyitásának eredményei. Érdekesség, hogy ezen lakások négyzetméterára az átlagot jóval meghaladja.

Nem minden panel ugyanolyan

A gazdagréti kínálatot vizsgálva érdemi területi különbségeket is találunk. A legdrágább utca, a Gazdagréti tér átlagos négyzetméterára - a kis alapterületű lakásokat figyelembe véve - ugyanis 287 ezer forint, míg Gazdagrét legolcsóbb részén, a Regős közben már 235 ezer forintos négyzetméteráron vehetünk kisebb alapterületű lakást. Ez azt jelenti, hogy a lakótelep népszerűbb utcájában a eladók? 20 százalékkal többet kérnek el lakásukért, mint a kevésbé felkapott utcában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A nagyobb alapterületű lakások esetében a lakáspiac érezhetően homogénebb, a különböző utcák közötti árkülönbségek mérsékeltebbek mint az 54 négyzetméter alatti kategóriában. A nagyobb lakások között a szórás 223 és 249 ezer forint/négyzetméter között van, vagyis a legdrágább utca csupán 10 százalékkal kerül többe a legolcsóbbnál.

Senki nem akar a tizediken lakni?

A területi és méretbeli differenciálódás mellett még egy érdekes árképzési szempontot megfigyelhetünk a gazdagréti lakótelep eladó lakásait vizsgálva. Ha ugyanis megnézzük a lakások emeletenkénti megoszlását, akkor markáns jelenséget figyelhetünk meg. A alacsonyabb és a magasabb emeletek között jelentős árkülönbségek vannak: a legnépszerűbbnek az 1. és a 2. emelet számít, ahol az átlagos négyzetméterár 248-249 ezer forint körül alakul. Ezzel szemben a 8., 9., 10. emeleti lakások átlagos árai 232-239 ezer forint/négyzetméter között alakulnak, vagyis az első emeleti lakások átlagosan kb. 7 százalékkal drágábbak mint a legfelső emeleteken lévők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24