13 °C Budapest

Mikor kezdik lebontani a panelházakat? Lassan letelik az 50 év

2010. december 20. 18:02

Korábban körülbelül fél évszázados élettartammal számoltak az építők, ami nem egyenlő azzal, hogy 50 év után összedőlnének a panelházak, de a közelmúltban több olyan publikáció is megjelent, melyek szerint akár 80-120 évet is kibírhatnak az iparosított technológiával felhúzott lakóépületek. A kérdésre, hogy mikor kezdik el tömegesen lebontani a panelházakat, az ingatlanmagazin.com szakértője válaszolt.

A panelépületeknél körülbelül 50 éves átlagélettartamot szoktak figyelembe venni, ami elsősorban az erkölcsi avulás miatt van, nem pedig azért, mert öt évtized után összedőlnének az ilyen házak.

A lakói igények változásának következtében ilyen időtávban már jelentős felújítás, átépítés szükséges, de előfordul majd, hogy a bontás is elkerülhetetlenné válik.

Az Óbudai Lakótelep a "Faluházzal" egy 38 évvel ezelőtti felvételen

A szakértő nem tart attól, hogy a panelek tömegesen mennének tönkre, hiszen Németországban is csak részleges bontásra került sor az elmúlt években.

Jelenleg nincs okunk azt feltételezni, hogy a panelépületek hamarabb mennének tönkre, mint egy téglaház, de erkölcsi avulásuk már régen elkezdődött, valószínűleg inkább ezért lesznek idővel lebontva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?