20 °C Budapest

Panelzúzás a volt szovjet fővárosban

Pénzcentrum
2010. február 3. 13:02

A nemrégiben elfogadott középtávú modernizációs és város-rehabilitációs terv keretében megkezdődött a házgyári technológiával készült panellakások bontása Moszkvában. Első körben 2012-ig az ötemeletes házakat kívánják a földdel egyenlővé tenni, majd ezt követően kerülne sor a 9 emeletes panelek visszabontására. Hazánkban egyelőre nem terveznek ilyen jellegű akciót.

A városvezetés indoklásában az áll, hogy ezek az ingatlanok nagyon hanyag módon kerültek kivitelezésre, a mai biztonsági és energia-hatékonysági követelményeknek messze nem felelnek meg. A bontást követően felszabaduló területeken új fejlesztések indulhatnak, melyeket a városvezetés magántőke bevonása nélkül, kizárólag önerőből kíván megvalósítani.

A moszkvai várostervezési és építési hatóság vezetője szerint ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető lenne a saját beruházásban megvalósuló projektek kivitelezési költsége. A mára elavulttá és veszélyessé vált ingatlanok sorsa megpecsételődött, a hírek szerint eddig 2 millió négyzetméternyi lakást bontottak le a program keretében.

A program nagyságát érzékelteti, hogy az orosz fővárosban található 5 emeletes panelek hasznos alapterülete összesen 32 millió négyzetméter, ami a teljes fővárosi lakásállomány közel negyedét teszi ki. A bontásra ítélt ötemeletesek után kezdik meg a 9-emeletes panelek felülvizsgálatát, a polgármester szerint a program rendkívül fontos a város ingatlanpiacának hosszú távú megújulása szempontjából(Forrás: Moscow Real Estate).

A panelházak visszabontására a volt kelet-német területeken is találni példát. Az elnéptelenedő iparvárosokban üresen álló 10-emeleteseket 4 emeletesre bontották vissza, szigetelték, tetővel és korszerűbb fűtéssel látták el őket. Ezek az ingatlanok nem voltak magántulajdonban, így az átalakítási munkálatokat könnyebben és kártérítés fizetése nélkül el tudták végezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hazánkban ez a megoldás szinte elképzelhetetlen, mivel a lakások 92%-a magántulajdonban van. Mások szerint nem is szükséges, mivel a panelek szerkezetével és kivitelezésével nincsenek olyan súlyos problémák, mint az oroszoknál. A visszabontás helyett nálunk a panelházak hőszigetelése és a fűtésrendszer modernizálása a kézenfekvő megoldás.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?