24 °C Budapest

25 fészekrakó melegszik a kétszobás miskolci panelben

Pénzcentrum
2010. november 30. 10:32

Az avasi lakótelepen élő több tízezer ember kénytelen tűrni, hogy felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak - fakadtak ki többen is azon a miskolci lakossági fórumon, amelynek az elhíresült Fészekrakó-ügy volt a témája. A város fideszes polgármestere nem ígér gyors megoldást - írja a Népszabadság.

A gondok 2007-2008 környékén kezdődtek, amikor a Fészekrakó program és a használt lakásokra vonatkozó félszocpol segítségével körülbelül 200 család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről (pl.: Ongáról, Gesztelyről, Halmajról). Az avasi paneleket megvásárló családok a gyerekeik után járó (fél)szocpol támogatást önrészként felhasználva lakáshitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint az ügyintézést segítő banki dolgozók és az ügyvédek is részesültek.

Vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban, ők "papíron" alkalmazták a kölcsönfelvevőket, rendszeres jövedelmet igazoltak nekik, mivel ennek hiányába a bank aligha adott volna hitelt. 160 lakást szereztek meg ilyen módon, a kárérték meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, az ügynek már több mint kétszáz gyanúsítottja van.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára 100 millió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. 15 ingatlant már meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

De csak eddig, mert a hideg téli napokban a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. "Legalább 25-en laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont több mint kétszer ennyien tértek vissza" - mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

"A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok" - mondta a lapnak Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak.

Néhány névtelenséget kérő lakó viszont elárulta, hogy mi is történt valójában:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és "hálából" magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is" - panaszolta egy elkeseredett asszony.

"A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz" - mondta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere. Szerinte először azokat a jogszabályokat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék - ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?