30 °C Budapest

25 fészekrakó melegszik a kétszobás miskolci panelben

Pénzcentrum
2010. november 30. 10:32

Az avasi lakótelepen élő több tízezer ember kénytelen tűrni, hogy felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak - fakadtak ki többen is azon a miskolci lakossági fórumon, amelynek az elhíresült Fészekrakó-ügy volt a témája. A város fideszes polgármestere nem ígér gyors megoldást - írja a Népszabadság.

A gondok 2007-2008 környékén kezdődtek, amikor a Fészekrakó program és a használt lakásokra vonatkozó félszocpol segítségével körülbelül 200 család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről (pl.: Ongáról, Gesztelyről, Halmajról). Az avasi paneleket megvásárló családok a gyerekeik után járó (fél)szocpol támogatást önrészként felhasználva lakáshitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint az ügyintézést segítő banki dolgozók és az ügyvédek is részesültek.

Vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban, ők "papíron" alkalmazták a kölcsönfelvevőket, rendszeres jövedelmet igazoltak nekik, mivel ennek hiányába a bank aligha adott volna hitelt. 160 lakást szereztek meg ilyen módon, a kárérték meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, az ügynek már több mint kétszáz gyanúsítottja van.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára 100 millió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. 15 ingatlant már meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

De csak eddig, mert a hideg téli napokban a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. "Legalább 25-en laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont több mint kétszer ennyien tértek vissza" - mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

"A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok" - mondta a lapnak Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak.

Néhány névtelenséget kérő lakó viszont elárulta, hogy mi is történt valójában:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és "hálából" magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is" - panaszolta egy elkeseredett asszony.

"A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz" - mondta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere. Szerinte először azokat a jogszabályokat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék - ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?