13 °C Budapest

25 fészekrakó melegszik a kétszobás miskolci panelben

Pénzcentrum
2010. november 30. 10:32

Az avasi lakótelepen élő több tízezer ember kénytelen tűrni, hogy felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak - fakadtak ki többen is azon a miskolci lakossági fórumon, amelynek az elhíresült Fészekrakó-ügy volt a témája. A város fideszes polgármestere nem ígér gyors megoldást - írja a Népszabadság.

A gondok 2007-2008 környékén kezdődtek, amikor a Fészekrakó program és a használt lakásokra vonatkozó félszocpol segítségével körülbelül 200 család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről (pl.: Ongáról, Gesztelyről, Halmajról). Az avasi paneleket megvásárló családok a gyerekeik után járó (fél)szocpol támogatást önrészként felhasználva lakáshitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint az ügyintézést segítő banki dolgozók és az ügyvédek is részesültek.

Vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban, ők "papíron" alkalmazták a kölcsönfelvevőket, rendszeres jövedelmet igazoltak nekik, mivel ennek hiányába a bank aligha adott volna hitelt. 160 lakást szereztek meg ilyen módon, a kárérték meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot, az ügynek már több mint kétszáz gyanúsítottja van.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára 100 millió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. 15 ingatlant már meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

De csak eddig, mert a hideg téli napokban a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. "Legalább 25-en laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont több mint kétszer ennyien tértek vissza" - mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

"A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok" - mondta a lapnak Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak.

Néhány névtelenséget kérő lakó viszont elárulta, hogy mi is történt valójában:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és "hálából" magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is" - panaszolta egy elkeseredett asszony.

"A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz" - mondta Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere. Szerinte először azokat a jogszabályokat kell megalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék - ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem