31 °C Budapest

Építőipari szörny: megvakarhatná egy 10 emeletes panel hátát

Pénzcentrum
2010. február 8. 16:02

Az építőiparral kapcsolatos írások leginkább új beruházások elindításáról szólnak, arról ritkábban esik szó, hogy a modern fejlesztések megkezdése előtt komoly bontási munkálatok szükségesek. A fejlesztési területek megtisztítására szakosodott cégek egyre nagyobb kihívásokkal találják magukat szemben, melyek nagyobb és erősebb gépek munkába állítását teszik szükségessé.

Ennek megfelelően a brit bontási specialista Lee Group is egy szokatlan méretű gépszörny beszerzése mellett döntött. A Komatsu PC800-8LC névvel és sorozatszámmal ellátott monstrum marmagassága eléri a 45 métert, ezzel hazánkban akár egy 10 emeletes panelház tetejének is könnyedén nekieshetne.

A gép vételára egymillió font (300 millió forint) volt, de a beruházó cég szerint megéri a pénzét, mert ők is egyre komolyabb megbízásokat kapnak. A kimondottan erre a célra kifejlesztett gépet Ipswichben készítette a Kocurek gépgyár, a többfunkciós kar számos feladat ellátására alkalmas.

A gép azonnal munkába állt, első feladata egy régi vegyi anyagokat gyártó üzem elbontása volt (Forrás: Building magazin)

Az emelőkar végére a karmokon kívül markoló-fej, nyíró- és vágóeszköz, valamint a bontási törmelék tárolására és biztonságos leemelésére alkalmas konténer is felszerelhető. A gép egyensúlyát a masszív futóművön túl egy hidraulikus stabilizáló rendszer biztosítja.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?