24 °C Budapest

2010-ben a készpénzes vevők uralták a lakáspiacot

Pénzcentrum
2010. december 17. 08:32

Idén a készpénzes vásárlók uralták az ingatlanpiacot és ez a tendencia minden valószínűséggel jövőre is folytatódni fog - nyilatkozta Wolf József, a BROKERNET Csoporthoz tartozó PLATEA Ingatlanforgalmazó Kft. hálózatáért, valamint az értékesítésért felelős igazgatója a Napi Gazdaságnak.

A készpénzes ingatlanvásárlások előtérbe kerülése 2010-ben a lakáspiacon elsősorban a hitelfelvételi esélyek beszűkülésének köszönhető. Budapesten legnagyobb számban a saját használatra vásárolt, kis alapterületű, könnyen fenntartható, 10-11 millió forint értékű tégla- és panellakások piacán volt számottevő az értékesítés volumene.

A vevők jó alkupozícióban voltak az idén, így gyakran érvényesülhetett az árlehajtó hatás. Vidéken is többnyire a kisebb értékű lakóingatlanok iránt volt erőteljesebb kereslet. A fővároson kívül főként a jó paraméterekkel rendelkező, kisebb családi házak találtak könnyen gazdára.

Az új lakások piaca ezzel szemben jelentősen visszaesett mind Budapesten, mind vidéken, valamint az idei év legrosszabbul teljesítő ingatlanszegmense az nyaralók piaca volt. Szinte kizárólag a kis alapterületű, alacsony kategóriás dél-balatoni üdülőövezetek ingatlanjai voltak keresettek.

Wolf József az ingatlanpiac élénkülését várja 2011-ben, azon belül is az év második felében. Prognózisa szerint leginkább az erős keresletet képviselő, befektetési célra vásárló vevői szegmens megjelenésére lehet számítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?