29 °C Budapest

2010-ben a készpénzes vevők uralták a lakáspiacot

Pénzcentrum
2010. december 17. 08:32

Idén a készpénzes vásárlók uralták az ingatlanpiacot és ez a tendencia minden valószínűséggel jövőre is folytatódni fog - nyilatkozta Wolf József, a BROKERNET Csoporthoz tartozó PLATEA Ingatlanforgalmazó Kft. hálózatáért, valamint az értékesítésért felelős igazgatója a Napi Gazdaságnak.

A készpénzes ingatlanvásárlások előtérbe kerülése 2010-ben a lakáspiacon elsősorban a hitelfelvételi esélyek beszűkülésének köszönhető. Budapesten legnagyobb számban a saját használatra vásárolt, kis alapterületű, könnyen fenntartható, 10-11 millió forint értékű tégla- és panellakások piacán volt számottevő az értékesítés volumene.

A vevők jó alkupozícióban voltak az idén, így gyakran érvényesülhetett az árlehajtó hatás. Vidéken is többnyire a kisebb értékű lakóingatlanok iránt volt erőteljesebb kereslet. A fővároson kívül főként a jó paraméterekkel rendelkező, kisebb családi házak találtak könnyen gazdára.

Az új lakások piaca ezzel szemben jelentősen visszaesett mind Budapesten, mind vidéken, valamint az idei év legrosszabbul teljesítő ingatlanszegmense az nyaralók piaca volt. Szinte kizárólag a kis alapterületű, alacsony kategóriás dél-balatoni üdülőövezetek ingatlanjai voltak keresettek.

Wolf József az ingatlanpiac élénkülését várja 2011-ben, azon belül is az év második felében. Prognózisa szerint leginkább az erős keresletet képviselő, befektetési célra vásárló vevői szegmens megjelenésére lehet számítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?