Így lehet falat kivenni, ajtót vágni egy panelben

2010. április 11. 07:02

A panellakások többségében kicsi a tér: szűkös az előszoba, kicsi a konyha, felesleges teret foglalnak a közlekedők. Mit lehet ilyenkor tenni? Az ingatlanmagazin.com annak járt utána, hogy a panelházakban hogyan lehet falat bontani, új ajtót kivágni?

Az iparosított technológiák közül a 60-as években jellemző blokkos, öntött vasbetonvázas épületeknél a tartószerkezet a vasbetonváz, míg a belső falazat lehet például kisméretű, 6 cm-es tégla vagy 8-11 cm-es válaszlap. Itt lehetséges a válaszfalak átszabása, hiszen általában teherviselő szereppel nem bírnak, főként hő- és hangszigetelés a funkciójuk.

Az iparosított technológiával készült házak túlnyomó többsége azonban paneles típusú, amelyek ráadásul számtalan technológiával épülhettek. Ezeknél szinte kizárt, hogy egész falat ki lehetne venni, hiszen így megbomolhat az épület statikája. Bonyolult számításokat kellene végezni, figyelembe venni a függőleges és vízszintes erőket.

"Talán százból, ha egy kaphatna engedélyt rá" - mondja Czvikovszky Ferenc igazságügyi szakértő. Ugyanis ezeknél az épületeknél a tartószerkezet maga a bevasalt panel elem, így ez hordozza a terheket. Olyan eset is adódhat, amikor a panel elem fesztávja nagyobb, mint az adott szoba, ekkor a válaszfal elvileg kivehető, hiszen teherhordó szerepe nincs.

Tovább a teljes cikkre...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?