12 °C Budapest

Így lehet falat kivenni, ajtót vágni egy panelben

2010. április 11. 07:02

A panellakások többségében kicsi a tér: szűkös az előszoba, kicsi a konyha, felesleges teret foglalnak a közlekedők. Mit lehet ilyenkor tenni? Az ingatlanmagazin.com annak járt utána, hogy a panelházakban hogyan lehet falat bontani, új ajtót kivágni?

Az iparosított technológiák közül a 60-as években jellemző blokkos, öntött vasbetonvázas épületeknél a tartószerkezet a vasbetonváz, míg a belső falazat lehet például kisméretű, 6 cm-es tégla vagy 8-11 cm-es válaszlap. Itt lehetséges a válaszfalak átszabása, hiszen általában teherviselő szereppel nem bírnak, főként hő- és hangszigetelés a funkciójuk.

Az iparosított technológiával készült házak túlnyomó többsége azonban paneles típusú, amelyek ráadásul számtalan technológiával épülhettek. Ezeknél szinte kizárt, hogy egész falat ki lehetne venni, hiszen így megbomolhat az épület statikája. Bonyolult számításokat kellene végezni, figyelembe venni a függőleges és vízszintes erőket.

"Talán százból, ha egy kaphatna engedélyt rá" - mondja Czvikovszky Ferenc igazságügyi szakértő. Ugyanis ezeknél az épületeknél a tartószerkezet maga a bevasalt panel elem, így ez hordozza a terheket. Olyan eset is adódhat, amikor a panel elem fesztávja nagyobb, mint az adott szoba, ekkor a válaszfal elvileg kivehető, hiszen teherhordó szerepe nincs.

Tovább a teljes cikkre...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?