Közös költség-botrány! Fizetett Alföldi, de még ráverhetik a perköltséget is

2010. szeptember 15. 05:22

A Helyi Téma információi szerint közel egymilliós közös költség tartozást halmozott fel a Nemzeti Színház igazgatója, a 42 éves Alföldi Róbert. A híresség a szomszédoknál is kiverte a biztosítékot, amiért nem fizette a lakása után a közös költséget, és a házban lakók közös helyiségei után rá eső díjat. Alföldi sajtósa azt mondta, hogy az igazgató már rendezte a tartozását, egy jogász szerint azonban ezzel még nincs vége az ügynek, mivel a bírósági szakaszba lépett ügy perköltségét is Alföldinek kell megfizetni.

Az egyik - neve elhallgatását kérő szomszéd - szerint Alföldi már több felszólító levelet is kapott a társasháztól, de nem fizetett, csak tovább növelte a tartozásait. A lakó felháborítónak tartja, hogy egy ilyen neves művész, megengedi magának, hogy ne fizessen. Elmondása szerint a kispénzű átlagemberek ügyelnek arra, hogy nehogy késedelembe essenek, akkor ő - aki nyilván nem minimálbért keres - miért nem képes rendesen fizetni?

A lap szerint a felhalmozott tartozás megközelítette az egymillió forintot, nemcsak a közös költséget nem fizette a művészi, hanem azt a díjat sem, amit a tömb közösen használt helyisége után számolnak fel. A felszólítások ellenére sem fizetett, így bírósági szakaszba került az ügy.

A jelenleg külföldön tartózkodó (Norvégiában rendező) színházigazgató a sajtósán keresztül üzent, hogy három nappal ezelőtt már rendezte a tartozását.

Érdemes elmenni a társasházi közgyűlésekre, de mik a veszélyek?

Dr. Kamarás Péter ügyvéd szerint ezzel még nem záródott le az ügy. Alföldinek egy tárgyaláson be kell mutatnia a befizetési csekket, továbbá meg kell fizetnie a perköltséget is. Ha mégsem fizette be a tartozást, akkor a ház végrehajtást kérhet és jelzálogjogot jegyezhet be az ingatlanra. Végrehajtás esetén el kell árverezni a lakást, annak árából kell rendezni a tartozást, a maradék összeget pedig megkapja a volt tulajdonos.

Érdemes elmenni a társasházi közgyűlésekre

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A társasház működésének alapját - vagy legalábbis annak jó részét - a tulajdonosok által befizetett közös költség adja, ennek behajtása pedig nem egy helyen évek óta húzódó probléma. A hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése, illetve más anyagi problémák által sújtott családok a közös költség kifizetését könnyen a fizetési sorrend végére teszik, vagy akár hosszú évekig el is hanyagolják - jelezték gyakorló közös képviselők. Ez a probléma főképp az olyan házakban fordul elő, ahol a közös költség eleve magas: egyes új építésű társasházakban a számos kényelmi szolgáltatásért, mint például őrzés, fitnesz, park olykor 40-50 ezer forintnyi közös költséget is ki kell fizetni havonta.

A hiányzó összegek - főleg olyan ház esetén, ahol sokan nem fizetnek - az alapvető működőképességet veszélyeztetik, a behajtás pedig a mostani jogi szabályozás szerint meglehetősen körülményes, és sokszor ráadásul nem is a megfelelő módszert választják a közös képviseletet intéző tulajdonosok vagy cégek.

A szép szó vagy a megbeszélés legtöbbször gyorsan megoldja a problémát. A mai világban sajnos együtt kell élni azzal, hogy egyre többeknek lehetnek átmeneti fizetési problémáik, de közös megegyezéssel jellemzően hatékonyabban megoldható a probléma, mint azonnali fenyegetéssel vagy jogi eljárással. Ha nem tapasztalható fizetési hajlandóság, vagy az adott tulajdonos nem érhető el, lehet késedelmi kamatot vagy a társasház szervezeti és működési szabályzatában meghatározott egyéb rendelkezést alkalmazni - amelyek egyike a jelzálog.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?