1 °C Budapest

Fillérekért vehetünk nyaralót a Balatonnál

Pénzcentrum
2010. augusztus 8. 07:02

Balatoni nyaralók féláron A vevők azt érzik, hogy a balatoni ingatlanpiac árszintje mostanában éri el a tényleges mélypontját. Egyes esetekben találkozhatunk 30-40%-os kínálati áreséssel is, amiben pedig még mindig benne van a mostanában szokásos 5-15% közötti alku potenciál. Azok az eladók, akik megtehetik, még mindig a racionálisnak tűnő kivárásra játszanak

A balatoni régióban tevékenykedő ingatlanosok szerint a tavalyi évhez viszonyítva az idei szezonban beindulni látszik a tóparti ingatlanpiac. Az árak ugyan még mindig a padlón vannak, sőt, egyes esetekben még a 20-30% közötti áresésekből is tovább lehet alkudni. Békesi Béla, a balatonlellei Balatop ügyvezetője konkrét példákat is említett a hatalmas áresésekre. Az általa kezelt ingatlanok között volt olyan parti településen található családi ház, amely az elmúlt fél évben esett 10.5 millióról először 9, majd 8.5 millióra, míg végül a tulajdonosok mára már akár 7.9 millióért is eladnák az ingatlanjukat, és ebben még nincs benne a manapság szinte kötelező alku. Egy másik esetben a vízparttól 8 kilométerre található településen az eredeti 9 milliós árból kényszerült drasztikus engedményekre az eladó, mivel sem 7.6, sem 6.5 millióért nem kelt el az ingatlanja. Ma 5.5 millióért próbál megválni nyaralójától.

Békesi szerint a piacot leginkább a kivárás jellemzi. Az emberek várnak a kormány lépéseire, a gazdaság alakulására, a hitelekkel kapcsolatos döntésekre, és úgy általában mindenre, ami csak minimálisan is befolyásolhat egy ilyen hosszú távú beruházást. Az egyre élénkülő keresgélők elsősorban az olcsóbb kategóriájú nyaralók között szemezgetnek, melyek közül a legtöbb nem vízparti ingatlan az 5 és a 15 millió közötti, vagyis olcsó árkategóriába sorolható. További jó hírnek számít, hogy ahogy Békesi meséli, a Balatonnál kezdenek újra megjelenni a nagyobb tőkével gazdálkodó magánbefektetők, akik középtávon jelentős lendületet adhatnak a térségnek.

 


Benna Zsolt, a balatonfüredi Otthon Centrum irodavezetője is hasonlóan vélekedik a kereslet alakulásáról, és a környéki ingatlanok árairól. Véleménye szerint a lakás és nyaraló árak valóban alacsonyan vannak a magyar tenger partján, de ő ezeket az árakat tekinti reálisnak. Az északi parton a potenciális vásárlók inkább a 15 millió forint körüli lakások és a 30 milliós kúriák után érdeklődnek. A legfontosabb szempontok a közművesítettség, és a magasabb kategóriában a panoráma, valamint a tulajdonos rugalmassága, ami elsősorban a vételárra vonatkozik. Az irodavezető elmondása szerint az elmúlt egy-két hónapban 2-3 ügyletet zártak le sikeresen, ami még mindig nem a fénykort idézi, de némi optimizmusra ad azért már okot. A cég kínálatában a 30 nm körüli balatonfüredi 6-8 milliós nyaralóktól kezdve, a szintén füredi 10 milliós téglalakáson át, 10-12 milliós szigligeti és badacsonyi víkendházakon át sok különböző típusú ingatlan megtalálható. Benna elmondása szerint a 40-50-60 nm-es 15 millió körüli nyaralók mennek most igazán jól, az 50 nm-es alapterületű, 2-3 szintes üdülőkön viszont szinte képtelenség túladni. Az irodavezető összegzésében azt hangsúlyozta, hogy mozgás már tapasztalható, az árak ugyan még stagnálnak, de középtávon már emelkedő tendenciát mutatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erős a túlkínálat

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm