13 °C Budapest

Érdemes elmenni a társasházi közgyűlésekre, de mik a veszélyek?

Pénzcentrum
2010. augusztus 14. 07:02

Sokaknak a veszekedés és a vitatkozás jut eszébe a társasházi közgyűlésekről, ezért nem is vesznek részt rajtuk - holott ez minden tulajdonosnak saját érdeke lenne. Ahogy a háztartások anyagi teherbíró képessége csökken, úgy válik egyre nehezebbé a közös költség beszedése, illetve az épületek üzemeltetésével kapcsolatos egyéb költségek megvitatása, sok helyen pedig állandó probléma, hogy a lakók nem elégedettek a közös képviselettel. Mit lehet tenni?

Fontos és friss változás a társasházak életében, hogy a működésük kereteit meghatározó társasházi törvény június 14-én ismét megváltozott, és alig fél év után ismét nem az ügyészség felügyeli az épületek működését. (Pedig az ügyészségi felügyelet több közös képviselettel foglalkozó forrásunk állítása szerint is megnyugvást hozott mind a tulajdonosok, mind pedig a közös képviselők életében.) Ezzel együtt sajnos egyes társasházi ingatlanok tulajdonosai nemcsak jogaikkal, hanem kötelezettségeikkel sincsenek a mai napig sem tisztában - ami a társasház működőképességét is veszélyeztetheti.

Gyenge befizetési hajlandóság

A társasház működésének alapját - vagy legalábbis annak jó részét - a tulajdonosok által befizetett közös költség adja, ennek behajtása pedig nem egy helyen évek óta húzódó probléma. A hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése, illetve más anyagi problémák által sújtott családok a közös költség kifizetését könnyen a fizetési sorrend végére teszik, vagy akár hosszú évekig el is hanyagolják - jelezték gyakorló közös képviselők. Ez a probléma főképp az olyan házakban fordul elő, ahol a közös költség eleve magas: egyes új építésű társasházakban a számos kényelmi szolgáltatásért, mint például őrzés, fitnesz, park olykor 40-50 ezer forintnyi közös költséget is ki kell fizetni havonta.

A hiányzó összegek - főleg olyan ház esetén, ahol sokan nem fizetnek - az alapvető működőképességet veszélyeztetik, a behajtás pedig a mostani jogi szabályozás szerint meglehetősen körülményes, és sokszor ráadásul nem is a megfelelő módszert választják a közös képviseletet intéző tulajdonosok vagy cégek. "A szép szó vagy a megbeszélés legtöbbször gyorsan megoldja a problémát. A mai világban sajnos együtt kell élni azzal, hogy egyre többeknek lehetnek átmeneti fizetési problémáik, de közös megegyezéssel jellemzően hatékonyabban megoldható a probléma, mint azonnali fenyegetéssel vagy jogi eljárással" - érzékeltette hatékonynak tűnő módszerét egy budai társasház közös képviselője. Ha nem tapasztalható fizetési hajlandóság, vagy az adott tulajdonos nem érhető el, lehet késedelmi kamatot vagy a társasház szervezeti és működési szabályzatában meghatározott egyéb rendelkezést alkalmazni - amelyek egyike a jelzálog.

Fél év után jöhet a jelzálog

Ha legalább fél évnyi a tartozás, ennek fedezeteként kezdeményezni lehet a - jogi megvalósításában eléggé elhúzható - jelzálogbejegyzést. Ha a tartozás végül is a tulajdoni lapra kerül, az még mindig nem jelenti azt, hogy készség is lesz a kifizetésére. A másik lehetőség az ügyvédi felszólítás. Ezt is csak a társasház közgyűlésén elfogadott dokumentumok alapján kezdeményezheti a közös képviselő, de mivel gyorsabbnak tűnik a lebonyolítása, egyesek a jelzáloggal való terhelésnél hatékonyabb módszernek tartják: ennek az eljárásnak a végén ugyanis általában lehetőség lesz a végrehajtásra.

A társasházakkal foglalkozó egyes szakemberek szerint azonban egyik megoldás sem hoz biztosan száz százalékos eredményt. Ha az ingatlant a tulajdonos nem akarja eladni, a jelzálog sokáig érdektelen lehet neki (ráadásul elvileg jelzáloggal terhelt ingatlant is el lehet adni), és nem növeli a fizetési hajlandóságot, a végrehajtási eljárás alól pedig némi jogi segítséggel jó időre ki lehet bújni - nem beszélve arról, hogy ezeknek az eljárásoknak a költsége nem is alacsony.

Tyúkperek félórája?

Egy-egy társasház közgyűlése meglehetősen jó lenyomatot ad a ház belső életéről - már az a tény is, hogy hányan mennek el, és hányan nem. Bár sok házban jó hangulatban és hatékonyan folynak az ilyen megbeszélések, informátoraink szerint számos helyen ilyenkor buknak felszínre a lakók egymás közötti problémái, ami egészen kis jelentőségű ügyeken való órákig tartó vitatkozást is tud eredményezni - egy elegáns budai épületben például a személyeskedésig fajuló vita alakult ki a virágok locsolásáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek ellenére érdemes elmenni a közgyűlésekre. Ha jól elő vannak készítve, gyorsan és problémamentesen zajlanak le, és betekintést engednek a társasház anyagi ügyeibe is. Különösen fontos a részvétel, ha felújításról, pályázatról kell dönteni. Az ilyen jellegű határozatok általában anyagi terhekkel is járnak, de a felújítás után a házban található ingatlanok sokkal forgalomképesebbek lesznek, piaci tapasztalatok szerint a vevők egy részének már az is elég, ha megvan a határozat, és összeállt a pénz a munkák megkezdésére.

Érdemes ráérni

Sajátos problémaként merül fel a társasházak esetében az érdektelenség is, vagyis, hogy sok lakó egyáltalán nem mutat semmiféle érdeklődést az iránt, ami a lakásajtón kívül történik - amikor azonban megérkeznek a számlák, gyakran felháborodnak. A mostanában meglehetősen népszerű, kisebb lakásszámú ingatlanok esetében viszonylag kevés probléma merül fel, és jóval könnyebb a megegyezés, sok lakás esetén azonban gyakran előfordul, hogy a többség nem vesz részt a társasház életében, ami súlyos pluszpénzekbe is kerülhet.

Nem egyszer találkozni ugyanis azzal a jelenséggel, hogy a tulajdonosok jó része "nem érek én erre rá" felkiáltással meghatalmazást ír valamelyik aktívabb tulajdonostársnak vagy egyenesen a közös képviselőnek. Nagyon óvatosan kell bánni az ilyen meghatalmazással, érdemes előzetesen tanulmányozni a napirendet, várható-e komolyabb, főleg anyagi terheket követelő döntés - különösen kisebb lakásszámú épületek esetében a megfelelő mennyiségű meghatalmazással az adott tulajdonostárs (vagy a közös képviselő) gyakorlatilag azt fogadtat el, amit akar -, ezt a Szervezeti és működési szabályzatban érdemes pontosan szabályozni.

Mikor váltható le a közös képviselő?

Mindennapos eset - főleg új építésű társasházak esetében -, hogy a közös képviselő igen gyakran cserélődik, ami vagy bizalomvesztés, vagy pedig pénzügyi problémák miatt szokott bekövetkezni. A piacon számos cég kínálja szolgáltatásait, vannak, akik ezt választják, mások inkább úgy vélik, egy tulajdonos sokkal inkább átlátja a társasház és a lakók problémáit - csakhogy nem mindig akad jelentkező a feladatra, ami ugyan térítéssel jár, de nem biztosít főállásnak megfelelő jövedelmet.

Ha megrendült a bizalom, a közgyűlésen többségi szavazással bármikor leváltható a közös képviselő, de célszerű előre nézni, és ugyanezen a közgyűlésen megválasztani az újat. A leváltottnak az új közös képviselő megválasztásától számított harminc napon belül írásbeli jegyzőkönyv alapján a társasházra vonatkozó összes iratot az úgynevezett teljességi nyilatkozattal együtt átvételi elismervény mellett át kell adnia. Ha nincs új közös képviselő, akkor az iratok az előbbiek szerint a funkcióban lévő számvizsgáló bizottság elnökét illetik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem