7 °C Budapest

Didergős szeptember: mikor indul a fűtési szezon?

2010. szeptember 3. 04:42

Október 15-től indul a fűtési szezon Budapesten, de a hidegre fordult időjárás miatt a fővárosban jelenleg is van öt olyan társasház, ahol a FŐTÁV Zrt. elindította a szolgáltatást. A szerződött lakóközösségek egyénileg kérhetik a távfűtés elindítását: az előrejelzések szerint az előttünk álló éjszakákon akár 10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

A normál szerződés szerint október 15-től kezdi meg a távfűtést a FŐTÁV Zrt, de a társasházak jelenleg is igényelhetik a szolgáltatás elindítását - mondta a Pénzcentrumnak Balog Róbert, a közműcég szóvivője.

A tavalyi számok
A 2009/2010-es fűtési időszak tavaly szeptember 15-én magas, 20°C körüli külső hőmérséklettel indult, ennek megfelelően a fűtésszolgáltatás tömeges beindítása nem történt meg. A kedvező időjárás október második hetéig tartott, amikor is a külső hőmérséklet gyorsan csökkent. A hőmérsékletcsökkenés következtében a fűtésszolgáltatás beindítása öt nap alatt gyakorlatilag teljes körűen megtörtént.

A fűtési időszak október 15-e és április 15-e közötti részének átlaghőmérséklete 4,2°C volt. A december havi átlaghőmérséklet igen jelentős mértékben, 6,83°C-kal meghaladta a sokéves átlagot. A többi téli hónap hőmérséklete átlagosan alakult.


A szeptember 15 és október 15 közötti átmeneti időszakra a lakóközösségek többsége szerződésének mellékletében rendelkezik arról, hogyha hidegre fordul az idő - a napi átlaghőmérséklet a közösség által megadott érték alá esik - a FŐTÁV Zrt. kezdje meg a szolgáltatást. A szóvivő szerint ez a megadott érték többnyire 15 Celsius-fok.

Azokban az esetekben, amikor a lakók nem éltek a hőmérsékleti értékhez kötött automatikus szolgáltatásindítás lehetőségével, eseti megrendelés megadásával van mód a fűtés megkezdésére, amit a ház képviselőjének kell kérnie.

Jelenleg is van lehetőség azonban arra, hogy a társasházak kérjék a fűtés beindítását, igaz, a szeptember eleji hideg miatt mindössze öt budapesti épületben kapcsolták be a fűtést. Legutóbb a június eleji hideg időjárás miatt volt szükség hasonló "rendkívüli" intézkedésre.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A távfűtés megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy a házakban a fűtési rendszerek üzemkész, ellenőrzött és kipróbált állapotban legyenek. Technikai akadályok minden évben előfordulnak, ezek közül a leggyakoribb, hogy a nyáron elkezdett lakásfelújítás miatt víztelenített rendszer nincs feltöltve, esetleg radiátorok is hiányoznak.

Egyelőre nem drágul

Mégsem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten, mert bár a Főtáv Zrt. augusztus közepén az energia-beszerzési költségek növekedésére hivatkozva több mint 10 százalékos áremelést helyezett kilátásba, a Főváros Közgyűlés az árak befagyasztásáról határozott augusztus végén.

Mint ismeretes, a kormány még július előtt döntött arról, hogy befagyasztja a lakossági villany- és gázárakat, azonban a távhőszolgáltatókig már nem ért el a keze, így a többnyire földgázt hasznosító hőszolgáltatókra a gáz piaci árának emelkedése miatt komoly nyomás nehezedett. A Főtávnál egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a hődíjak egy képlet alapján kalkulálódtak, amely értelemszerűen az emelkedő beszerzési árak miatt a hődíj emelését indokolta volna. A szeptembertől esedékes emelést gátolta meg a Fővárosi Közgyűlés, aminek következtében a budapesti távhőfogyasztók egyelőre megnyugodhatnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem